Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινιάζει την έκθεση «Μέσα/Πέρα από τα σύνορα, Η συλλογή της Ευρωπαϊκής

Τράπεζας Επενδύσεων» τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19:00 Η έκθεση διερευνά θεματικά την εξέλιξη της ευρωπαϊκής τέχνης τα τελευταία πενήντα χρόνια, μέσα από την παρουσίαση 40 επιλεγμένων έργων της συλλογής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αναδεικνύουν την πολυμορφία της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής παραγωγής.

Η ιδέα των συνόρων ―πραγματικών ή φανταστικών, φυσικών ή νοητών― γίνεται αισθητή στο σύνολο των έργων της έκθεσης. Το σύνορο, πέρα από μορφολογικό στοιχείο των έργων, αποτελεί και πεδίο αναζητήσεων κοινωνικών, πνευματικών και κοινωνιολογικών μέσα στον εικαστικό χώρο.

Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός συνόρων, καλύπτει περισσότερο από μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας (από το 1958 έως σήμερα) και η επιλογή των έργων αποσκοπεί στη σταδιακή δημιουργία ενός συνόλου που θα προσφέρει μια μοναδική θεώρηση της σύγχρονης τέχνης στην Ε.Ε. σε βάθος χρόνου.

Η έκθεση οργανώνεται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες με απαρχή αυτή που ορίζει την έννοια των συνόρων (Pravdoliub Ivanov, IRWIN), για να περάσει στην αναδιαπραγμάτευση του θέματος με μια ομάδα έργων που ασχολούνται με τον κατακερματισμό του χώρου χρησιμοποιώντας μια αφηρημένη γλώσσα (Callum Innes, Pedro Cabrita Reis, Francois Morellet, Sean Scully, Simon Callery, Joan Hernandez Pijuan, Claudio Parmiggiani, Γιάννης Κουνέλλης).

Η διαδρομή συνεχίζεται με τον αναπροσδιορισμό των συνόρων μέσα από ένα δραματοποιημένο εικαστικό λεξιλόγιο, που επικεντρώνεται στο χρώμα (Anish Kapoor, Jan Fabre, Clay Ketter, Imi Knoebel, Juan Usle, Fiona Rae, Bernard Frize, Louise Bourgeois, Per Kirkeby, Antonio Saura, Marlene Dumas), και καταλήγει στα σύνορα της πραγματικότητας που παρουσιάζονται μέσα από επιλογές φωτογραφιών (Ola Kolehmainen, Riitta Paivalainen, Mimmo Jodice, Elger Esser, Jorma Puranen, Zofia Kulik, Maimouna Patrizia Guerresi, Pierre Bismuth, Christian Boltanski, Michel Majerus).

Έργα φωτογραφιών: Έξω: Jiannis Kounellis-Untitled, 1996/Iron, felt, cotton cloth on iron panel /
Σίδηρος, τσόχα, βαμβακερό ύφασμα σε σιδερένιο πάνελ 200 x 430 x 8 cm/εκ.
© Jannis Kounellis

Μέσα 1: Zofia Kulik-Splendour of Myself IV, 2007, Silver gelatin print /
Αργυροτυπία-200 x 180 cm/εκ. Edition / Αντίτυπο 1/3 © Zofia Kulik

Μέσα 2: Pravdoliub Ivanov-Border By Memory, 2006/Neon tube
/ Σωλήνας νέον, 25 x 115 cm/εκ. Edition / Αντίτυπο 2/5 © Pravdoliub Ivanov