Σε αυτή την τολμηρά στιλιζαρισμένη ταινία που αναμειγνύει την εικονογραφία του γουέστερν και του νεο-νουάρ με την αιχμηρή κοινωνική κριτική, ο νεοφερμένος εισαγγελέας Εμρέ (Selahattin Paşali), αν και στην αρχή νιώθει ευπρόσδεκτος, στην πορεία οι συναντήσεις του κινούνται σε υψηλούς τόνους και άθελά του εμπλέκεται στην τοπική πολιτική σκηνή. Σύντομα καλείται να αντιμετωπίσει τα πολιτικά σκάνδαλα της τοπικής εξουσίας, το πρόβλημα της διαχείρισης της ύδρευσης και έναν βιασμό, στον οποίο είναι αυτόπτης μάρτυρας.

Εκρηκτική από την πρώτη κιόλας σκηνή (όταν μια τρύπα στη γη μάς βυθίζει σ’ ένα σύμπαν γεμάτο βία και αίμα) και καθηλωτική ως τους τίτλους τέλους, αυτή η οξυδερκής αλληγορία για την ομοκοινωνικότητα και την εξουσία επινοεί μια νέα γλώσσα για να καταδικάσει μια κοινωνία που έχει φτιαχτεί από άντρες. Κυρίως, όμως, πραγματεύεται με λεπτούς χειρισμούς τις εσωτερικές τους συγκρούσεις.

Η αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα του πρωταγωνιστή έρχεται στο προσκήνιο καθόλη τη διάρκεια της ταινίας με έντεχνους τρόπους, θίγοντας την ομοφοβία και την πατριαρχική κουλτούρα της Τουρκίας του Ερντογάν.

Ταυτότητα ταινίας
Μέρες Ξηρασίας / Kurak Günler / Burning Days

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Εμίν Αλπέρ
Φωτογραφία: Χρήστος Καραμάνης
Μοντάζ: Εϊτάν Ιπεκέρ, Εζκάν Βαρντάρ
Μουσική: Στεφάν Βιλ
Πρωταγωνιστούν: Σελαχατίν Πασαλί, Εκίν Κοτς, Ερόλ Μπαμπάογλου

Διάρκεια: 129 λεπτά
Έτος παραγωγής: 2022
Χώρες παραγωγής: Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Κροατία

Καλύτερη Ταινία στο Antalya Golden Orange Film Festival
Καλύτερη Ταινία στο Ankara International Film Festival
Βραβείο Μοντάζ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2022
βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έχει προταθεί για 12 ακόμα βραβεία