Το σφαγείο συνδέει τις γίδες και τη θάλασσα με το αίμα και τα εντόσθια που της προσφέρονται. Ο Αιγόκερως είναι μια γίδα που σκαρφαλώνει στο βουνό ενώ η φιδίσια της ουρά μπαίνει στη θάλασσα. Το γάλα αποτελεί προσφορά στις γίδες και στη θάλασσα. Ο αστερισμός της Ύδρας, όπως και το νησί και η παλιά του σημαία, περιλαμβάνει την κουκουβάγια, τη γάτα, το κοράκι, τον εξάντα και τον κρατήρα.Kiki Smith, 2019

Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας φιλοξενεί κάθε χρόνο από το 2009 μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που σχεδιάζεται από έναν καλλιτέχνη (ή μια ομάδα καλλιτεχνών), με γνώμονα τον συγκεκριμένο χώρο. Φέτος το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει την έκθεση Memory της Kiki Smith που θα διαρκέσει από τις 18 Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

ARTIST’S STATEMENT

“Όταν ο ουρανός κατεβεί από το στερέωμα και το αίμα γεμίσει τη θάλασσα.

Αυτό συμβαίνει από τις απαρχές του χρόνου. Χτες μια γυναίκα μου έλεγε ότι θυμάται από τα παιδικά της καλοκαίρια στην Ύδρα τη θάλασσα να γίνεται κόκκινη σαν αίμα. Βρέθηκα κάποτε στη νήσο Μπέκια των Γρεναδίνων, όπου κυνηγούσαν φάλαινες με μικρά σκάφη κι έσφαζαν γίδες.

Μια μέρα τα εντόσθια μιας γίδας έπλεαν στο νερό καθώς κολυμπούσαμε, και στο τέλος ξεβράστηκαν στην άμμο. Έβγαλα φωτογραφίες κι έκανα σχέδια των οργάνων, και αυτό ήταν η αρχή για να σχεδιάσω ξανά μετά από αρκετά χρόνια. Λίγο αργότερα τον ίδιο μήνα, ένας τυφώνας σάρωσε κι εξαφάνισε δυο ή τρία μέτρα της αμμουδιάς στην παραλία. Φέρνω μια προσφορά στην ελληνική θάλασσα από τη Νέα Υόρκη. Τα δωμάτια πρέπει να είναι λουσμένα σε ένα ροζ φως. Η λεκάνη μπορεί να περιέχει νερό αντί για γάλα, καθώς αυτό θ’ αντανακλά το ροζ.

Το γυαλί Rubio Pink είναι το βαρύτερο του είδους του γιατί φτιάχνεται με χρυσό. Το νερόγιδο εμφανίζεται πριν από 21.000 χρόνια. Αρχέγονη θαλάσσια θεότητα. Αποστολή. Οδηγός ο Πολικός Αστέρας. Τα εντόσθια γίδας που προσφέρονται ή ρίχνονται στη θάλασσα. Δίνουν αίμα και όργανα για να ταϊσουν τα ψάρια. Το ψάρι απέκτησε σιγά-σιγά σώμα κατσίκας ώστε να κινείται και στα δύο βασίλεια, εκεί μεταξύ ουρανού και θάλασσας όπου ίσως βρέθηκε το φίδι της στεριάς .

Η Ύδρα, το νερόφιδο, είναι ο μεγαλύτερος αστερισμός. Το κοράκι (Corvus), η κουκουβάγια (Noctua), o κρατήρ (Crater), o εξάντας (Sextans) και η γάτα (Felis) τη συνοδεύουν στο στερέωμα. Το 2005 κινηματογράφησα τις ανταύγειες του φωτός στα νερά του East River της Νέας Υόρκης. Φέτος μετέτρεψα το υλικό αυτό σε κυανοτυπίες και αυτές σε σημαίες που θα πετάξουν πάνω από τη θάλασσα της Ύδρας. Κάποια μικρά στοιχεία θα συνοδεύουν το ταξίδι. Ένας γάιδαρος, ένα τσούρμο γάτων, μια κουκουβάγια, ένα παρατηρητήριο προς τη θάλασσα και, αν γίνεται, ένα είδος φάρου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ KIKI SMITH

H Kiki Smith (αμερικανίδα, γεν. το 1954 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας), είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1980 για τη διατομεακή της πρακτική σε θέματα σχετικά με την ανθρώπινη κατάσταση και τον φυσικό κόσμο. Χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα υλικών για να διευρύνει συνεχώς και να εξελίσσει το έργο της που περιλαμβάνει γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, σχέδιο και υφάσματα. Ατομικές εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων σε περισσότερα από 25 μουσειακές διοργανώσεις.

Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε πέντε Μπιενάλε της Βενετίας, με πιο πρόσφατη εκείνη του 2017. Είναι μέλος της American Academy of Arts and Letters και της American Academy of Arts and Sciences, ενώ το 2017 έγινε επίτιμο μέλος της Royal Academy of Arts του Λονδίνου. Νωρίτερα, η Smith είχε συμπεριληφθεί από το περιοδικό ΤΙΜΕ μεταξύ των 100 ανθρώπων που διαμορφώνουν τον κόσμο μας (“TIME 100: The People Who Shape Our World” – 2006).

Οι διακρίσεις της περιλαμβάνουν ακόμη μεταξύ άλλων: Skowhegan Medal for Sculpture, 2000; Edward MacDowell Medal, 2009; Nelson A. Rockefeller Award, Purchase College School of the Arts, 2010; U.S. Department of State Medal of Arts, 2013, απονεμημένο από τη Hillary Clinton; και το Lifetime Achievement Award από το Διεθνές Κέντρο Γλυπτικής το 2016. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στα New York University και Columbia University.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Kiki Smith: Memory, DESTE Foundation Project Space, Slaughterhouse, Hydra (June 18 – Sept. 30, 2019) © Kiki Smith; Photo: George Skordaras