Έχετε αναλογιστεί σε ποιο βαθμό μπορούμε να ελέγξουμε τη μνήμη μας; Πώς αποφασίζει κανείς ποιες πτυχές του παρελθόντος του αξίζει να διατηρηθούν και ποιες θα ξεχαστούν; Αντλώντας έμπνευση από αυτά τα ερωτήματα, που προκαλούν διλήμματα, το «Memento Mori» έρχεται στο προσκήνιο, προκαλώντας το κοινό να αντιμετωπίσει τα παράδοξα στις προσωπικές τους ιστορίες.

Το «Memento Mori» αποκαλύπτει αυτόν τον αγώνα, προσφέροντας μια βαθιά εσωτερική εξερεύνηση μιας οικογένειας που παλεύει με το καθήκον να βάλει σε τάξη το σπίτι της και, κατ’ επέκταση, τις αναμνήσεις της. Με έναν πατέρα και δύο αδέρφια στο τιμόνι, ακολουθεί μια ουσιαστική συζήτηση για το τι να κρατήσουν και τι να εγκαταλείψουν από το πλήθος των αναμνήσεων τους. Καθώς οι πιέσεις αυξάνονται, τα μυστικά ξετυλίγονται και οι προσωπικές ιστορίες τίθενται σε κίνδυνο, το έργο φωτίζει τις ουσιαστικές συνέπειες που προκύπτουν όταν οι αναμνήσεις απορρίπτονται ή διαγράφονται.

Το οδυνηρό τους ταξίδι προβάλει ως καθρέφτης την εσωτερική μάχη της κοινωνίας με την έννοια της διαφύλαξης ή της απόρριψης, και των επιπτώσεων που έχει αυτή η διαδικασία στην Ιστορία. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας, το κοινό καλείται σε ένα θεατρικό δικαστήριο και παρακολουθεί μια σφοδρή συζήτηση με τον πατέρα και τα αδέρφια της οικογένειας σε ρόλους υπευθύνων για τη διεξαγωγή της δίκης. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, το έργο διερευνά σημαντικά ζητήματα στη λειτουργία της μνήμης: την επιμονή της μνήμης έναντι της ρευστότητάς της φύσης της, το βάρος της νοσταλγίας, τον αντίκτυπο του τραύματος και τη φευγαλέα φύση της ευτυχίας, καθώς και την αναγκαιότητα της αποδοχής και της θεραπείας.

Memento Mori

Οι δημιουργοί του Memento Mori, Leonardo Tomasi και Λητώ Τριανταφυλλίδου, καταπιάνονται με το αμφιλεγόμενο θέμα του Cancel Culture (κουλτούρα της ακύρωσης) για να αναδείξουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ απόδοσης ευθύνης και διαγραφής της προσωπικής και συλλογικής ιστορίας. Επιπλέον, ανακαλούν την ιδιόμορφη υπόθεση της Συνόδου των Πτωμάτων ή Πτωματικής Συνόδου, την περιβόητη εκκλησιαστική δίκη του Πάπα Φορμόσου, ο οποίος δικαζόταν ενώ ήταν νεκρός ήδη επτά μήνες. Ο Πάπας Φορμόσος, το σώμα του οποίου μεταφέρθηκε, μετά από εκταφή, στην παπική αυλή από τον διάδοχό του, καταδικάστηκε σε Λήθη (Damnatio Memoriae).

Το «Memento Mori» θα ξεκινήσει το ταξίδι του, κάνοντας πρεμιέρα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Ταυτότητα παράστασης «Memento Mori»:

  • Των Leonardo Tomasi και Λητώς Τριανταφυλλίδου
  • Σκηνοθεσία: Λητώ Τριανταφυλλίδου
  • Βοηθός Σκηνοθέτιδας: LeonardoTomasi
  • Σκηνικά: Serena Trevisi Marceddu, Loïc François Hamelin
  • Κοστούμια: Serena Trevisi Marceddu
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Loïc François Hamelin
  • Παραγωγή: Daniele Zedda, Simona Loi
  • Ηθοποιοί: Nunzio Caponio, Stefano Cancellu, Mariano Coletti
  • Μία παραγωγή του Θεάτρου της Σαρδηνίας (Sardegna Teatro)

Με υπέρτιτλους στα Ελληνικά