Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο Μελοποιημένη ποίηση, ένας αμφιλεγόμενος γάμος του Κώστα Μυλωνά.

Το βιβλίο αυτό, αναφέρεται στο πολυσυζητημένο, αλλά όχι με επάρκεια και ορθότητα  διερευνημένο, ζήτημα της Μελοποιημένης Ποίησης.  Ερευνά και εξετάζει ένα φαινόμενο που κυριάρχησε στη μουσική ζωή του τόπου μας τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα κατά τη χρονική περίοδο 1960 – 1985, στο χώρο του λεγόμενου έντεχνου – λαϊκού τραγουδιού.

Ο συγγραφέας του, με γνώση και αντικειμενικότητα, προσεγγίζει σφαιρικά το θέμα θίγοντας μια σειρά από ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν από τη σύζευξη ποίησης και μουσικής, θέτοντας βασικά ερωτήματα και δίνοντας ουσιαστικές απαντήσεις. Επισημαίνει και τεκμηριώνει με ακλόνητα επιχειρήματα ότι τόσο η ποίηση όσο και η μουσική, είναι δύο ξεχωριστές τέχνες με τη δική τους ανεξαρτησία και αυτοτέλεια και ότι στις κορυφαίες τους δημιουργίες δεν έχουν ανάγκη η μία την άλλη. Παρά ταύτα, όμως, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι αν τηρηθούν ορισμένες αναγκαίες προϋποθέσεις, μπορεί να επιτευχθεί η σύζευξη αυτών των δύο τεχνών.

Επιλέγοντας ο συγγραφέας διάφορα παραδείγματα, δεν διστάζει να κρίνει την αποτυχία ορισμένων έργων μελοποιημένης ποίησης, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει  και την επιτυχία κάποιων άλλων.

Τελικά, είναι ορθό η ποίηση- και ποια ποίηση να μελοποιείται; Τι είναι αυτό το περίφημο και πολυσυζητημένο πάντρεμα; Είναι γάμος από έρωτα ή συμφέρον ή απλά ένα συνοικέσιο;   

Ο συνθέτης και συγγραφέας Κώστας Μυλωνάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια του Πειραιά.

Οι μουσικές σπουδές του ήταν περιορισμένες και έτσι θεωρείται μάλλον αυτοδίδακτος.

Ως συνθέτης έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, μουσική δωματίου και για ορχήστρα, καθώς και κύκλους και συλλογές τραγουδιών.

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με αρκετούς επαγγελματικούς θιάσους, καθώς και με διάφορες ομάδες τέχνης στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Επίσης έχει συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, γράφοντας μουσική σε θεατρικά έργα και λογοτεχνικές σειρές.

Στον κινηματογράφο έχει γράψει τη μουσική σε έξι ταινίες, μερικές από τις οποίες βραβεύτηκαν σε ελληνικά και ξένα διεθνή φεστιβάλ.

Στο χώρο του τραγουδιού η συμβολή του υπήρξε ιδιαίτερα θετική και αξιοπρόσεκτη. Έχει γράψει πάνω από εκατό τραγούδια σε στίχους διακεκριμένων ποιητών και στιχουργών, τα οποία ερμηνεύτηκαν από ιδιαίτερα σημαντικούς τραγουδιστές.

Ένα μέρος από τα τραγούδια του και τη μουσική του κυκλοφόρησε από γνωστές ελληνικές εταιρίες δίσκων, καθώς και από μία των ΗΠΑ. Τρία LPs με τραγούδια και οκτώ CDs με οργανική μουσική. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του δεν έχει ακόμα ηχογραφηθεί. Μέσα στη μουσική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται αμέτρητες εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Έχει δώσει επίσης πολλές συναυλίες στην Αθήνα και σε ολόκληρη την επικράτεια. Μέρος της μουσικής του έχει εκδοθεί σε δέκα βιβλία (παρτιτούρες) από τις εκδόσεις Φίλιππος Νάκας και Παπαγρηγορίου-Νάκας. Έχει συνεργαστεί ως πιανίστας και κειμενογράφος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Έχει γράψει οκτώ βιβλία τα οποία διδάσκονται σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, κ.ά.) και περιοδικά (Διαβάζω, Πολύτονο, κ.ά.). Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων για τη μουσική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία σε πανεπιστήμια και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Τόσο η μουσική όσο και το συγγραφικό του έργο έχουν βραβευθεί και έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές και σχόλια.

www.kostasmilonas.gr