΄Ενα συναρπαστικό ταξίδι του πνεύματος υπόσχεται το βιβλίο «Το μέλλον του Θεού» του Ντίπακ Τσόπρα (Deepak Chopra), το οποίο κυκλοφορεί από το «Πεδίο» στα βιβλιοπωλεία. 

Ο Θεός βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε μια εποχή σκεπτικισμού, κι- νημάτων μαχητικού αθεϊσμού, αλλά και τραγικών γεγονότων ανά τον κόσμο, η πίστη των ανθρώπων σε έναν παντοδύναμο, καλοκάγαθο και ελεήμονα Θεό πλήττεται σοβαρά, αν δεν έχει μηδενιστεί.
Ο Ντίπακ Τσόπρα αντιτίθεται σθεναρά σ’ αυτή την άποψη και θεωρεί ότι η εποχή μας είναι ιδανική για να καλλιεργήσουμε την πνευματικότητά μας και να αναζωογονήσουμε την πίστη μας. «Η πίστη πρέπει να διασωθεί προς όφελος όλων μας», υποστηρίζει, αλλά «από μόνη της η πίστη δεν αρκεί για να μας οδηγήσει στον Θεό, κάνει όμως κάτι πιο επίκαιρο: Καθιστά τον Θεό πιθανό». Σε κάθε εποχή, η πίστη είναι μια κραυγή από την καρδιά. Και ο Θεός αποτελεί για τον συγγραφέα την ανώτερη συνείδηση που ανταποκρίνεται στην κραυγή. «Αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο για την επανασύνδεση με τον Θεό, έτσι ώστε ο Θεός να γίνει πραγματικός (…) και αξιόπιστος…», γράφει στο τελευταίο του βιβλίο, «Το μέλλον του Θεού», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πεδίο».
Ο Ντίπακ Τσόπρα είναι γιατρός, από τους πρωτοπόρους της ψυχοσωματικής ιατρικής, κορυφαίος δάσκαλος της ανατολικής φιλοσοφίας στον δυτικό κόσμο και συγγραφέας περισσότερων από 80 βιβλίων, τα οποία σημειώνουν τεράστια επιτυχία και περιλαμβάνονται σε πολλές λίστες ευπώλητων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Με τα γραπτά, τη διδασκαλία και τις διαλέξεις του εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους πάνω από τρεις δεκαετίες. Ινδός στην καταγωγή, ζει στις ΗΠΑ από το 1970. Το περιοδικό Time τον έχει αναγνωρίσει ως έναν από τους εκατό σημαντικότερους ανθρώπους του 20ού αιώνα, χαρακτηρίζοντάς τον «ποιητή-προφήτη της εναλλακτικής ιατρικής». Συνδυάζει την πνευματική αναζήτηση με την πρόοδο της κβαντικής θεωρίας, για να αναδείξει μια νέα πολυδιάστατη πραγματικότητα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν το νόημα της ζωής. Αντλώντας από την επιστήμη, την ιστορία και τη φιλοσοφία και σ’ αυτό το βιβλίο του, ο Τσόπρα, ο οποίος δεν Εκδόσεις Πεδίο Α.Ε. Συντ. Δαβάκη 10 & Μυλοποτάμου, 11526, Αθήνα, Τηλ.: 210 3390204-5-6 • Fax: 213 0286560 e-mail: info@pediobooks.gr http: //www.pediobooks.gr/ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ έχει υιοθετήσει καμία οργανωμένη θρησκεία στην προσωπική του ζωή, αναλύει τους λόγους για τους οποί- ους ο Θεός βρίσκεται στην πηγή της ανθρώπινης συνείδησης. Διαφωνώντας με όσους ισχυρίζονται ότι η θεότητα είναι ένας ξεπερασμένος μύθος στον σύγχρονο κόσμο, υποστηρίζει ότι κάθε άτομο μπορεί να βρει τον Θεό μέσα του και να μεταμορφώσει τη ζωή του. Ακόμη κι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν σε έναν υλιστικό κόσμο, χωρίς μια αφοσιωμένη σύνδεση με μια θρησκευτική παράδοση, μπορούν να έχουν μια πιο παραγωγική ζωή και μια μεγαλύτερη αίσθηση της ευημερίας και της ευτυχίας, αν αποκτήσουν μια πιο στενή και ισχυρή σύνδεση με τη θεία σοφία των αιώνων.
Για τον Τσόπρα, θρησκεία και επιστήμη, όταν κατανοηθούν σε ανώτερα επίπεδα, δεν έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, αλλά, αντίθετα, αλληλοσυμπληρώνονται. Σ’ αυτό το τολμηρό βιβλίο του, με διορατικότητα και ευγλωττία, δείχνει ότι τα εργαλεία από τα πιο προηγμένα πεδία της επιστήμης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δοθούν απαντήσεις σε πολλά βασικά πνευματικά ζητήματα της εποχής μας.
Ποιο είναι το μονοπάτι που μπορεί να μας οδηγήσει στον Θεό; Όπως το σκιαγραφεί ο συγγραφέας, περνά από τρεις εξελικτικές καταστάσεις της επίγνωσης: την απιστία, την πίστη και την πραγματική γνώση, ή αλλιώς τη μετάβαση από το «Δεν υπάρχει Θεός» στο «Μπορεί να υπάρχει Θεός» και τελικά στο «Ο Θεός είναι μέσα μου». Η απιστία γίνεται το πρώτο στάδιο της αφύπνισης και η πίστη το δεύτερο στάδιο προς την αξιόπιστη γνώση της ανώτερης πραγματικότητας που είναι ο Θεός. «Η γνώση του Θεού», αναφέρει ο Τσόπρα, «δεν είναι κάτι πιο μυστικιστικό από το να γνωρίζει κανείς ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ένα παγιωμένο δεδομένο, και όλες οι προηγούμενες αμφιβολίες και οι λανθασμένες πεποιθήσεις θα χαθούν με φυσικό τρόπο».
Το «Μέλλον του Θεού» του Τσόπρα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι του πνεύματος. «Είναι μια υπέροχη παρουσίαση της ανάγκης για μια πραγματικότητα βασισμένη στη συνείδηση. Συνάδει με την κοσμοθεωρία των κβαντικών φυσικών που έδειξε πόση σημασία έχει το μυαλό, ενώ αποτελεί ιδανική απάντηση στους ισχυρι- σμούς των μαχητικών αθεϊστών, των οποίων η επιστήμη είναι βασισμένη σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις που τώρα γνωρίζουμε ότι δεν είναι πραγματικές, και οι οποίες έχουν ξεπεραστεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα», σύμφωνα με τον Μηνά Καφάτο, Καθηγητή Υπολογιστικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Chapman.

Ο Ντίπακ Τσόπρα είναι γιατρός και κορυφαίος δάσκαλος της ανατολικής φιλοσοφίας. Έχει γράψει περισσότερα από 80 βιβλία. Τα έργα του, που σημειώνουν τεράστια επιτυχία, έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες ευπώλητων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Για τρεις περίπου δεκαετίες εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους με τα γραπτά και τη διδασκαλία του.