Με την ιδιαίτερα σημαντική έκθεση Μελίνα – Παιδεία – Πολιτισμός το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καλωσορίζοντας το 2010 και εγκαινιάζοντας το εκθεσιακό πρόγραμμά του. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου.

Μιάμιση δεκαετία (16 ακριβώς χρόνια) από την αποχώρηση της Μελίνας Μερκούρη, μια έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο, δοκίμια της πολύπλευρης ζωής της αλλά και εμβόλιμα κείμενα, έρχεται να υπογραμμίσει την έλλειψή της.

Γυναίκα σύμβολο• αγωνιστικότητας, πάθους για τη ζωή, πολιτισμού αλλά και θηλυκότητας. Στο μυαλό όλων, μια ιδιαίτερη προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας. Η πρόταση της έκθεσης στηρίχθηκε στο φωτογραφικό υλικό του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και συνθέτει την πορεία μιας ζωής με ανεξάντλητη ενέργεια, ενός ακραίου παιχνιδιού αντοχής και πείσματος, καταγράφοντας με μοναδικό τρόπο μια δημιουργική μυθική προσωπικότητα. Την προσωπικότητα Μελίνα.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας με την παρουσία της τον πρωτεύοντα λόγο αλλά και την αξία της μνήμης της ταυτότητας του πολυεδρικού έργου της Μελίνας στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σε μια εποχή, που φωνές όπως της Μελίνας (αν υπάρχουν) σπάνια υψώνουν το ανάστημά τους και διεκδικούν, ας θυμηθούμε τουλάχιστον μια δυναμική γυναίκα που χωρίς να χάσει τίποτα από τη θηλυκότητά της, είχε το θάρρος και το χάρισμα ταυτόχρονα να ξεχωρίζει, καθώς και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον σπουδαίο ρόλο του πολιτισμού για την πορεία της χώρας μας.