Η έκθεση “Μελάνι σε χαρτί 7 – Βόρειες Αποχρώσεις” θα λάβει χώρα σε φυσική μορφή στη Θεσσαλονίκη 2 – 11 Μαρτίου 2023, αλλά θα είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, καλλλιγραφίας, κολλάζ, καθώς και εικαστικά αντικείμενα / γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί.

Σημειώνει ο Επιμελητής:

“Οι ζωγράφοι της Βόρειας Ελλάδας έχουν διατηρήσει μια ξεχωριστή ταυτότητα στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα θέματα τους, τα χρώματα που χρησιμοποιούν αλλά πάνω απ’ όλα την ατμόσφαιρα που δημιουργούν στα έργα τους. Η έκθεση τέχνης «Μελάνι σε χαρτί 7» παρουσιάζει μια ποικιλία έργων που καταδεικνύουν την ευελιξία και τις εκφραστικές δυνατότητες αυτού του μέσου. Από εκτυπώσεις και πίνακες μέχρι γλυπτά και κολάζ, η έκθεση διερευνά τις δημιουργικές δυνατότητες χρήσης μελανιού σε χαρτί. Στις χαρακτικές προσεγγίσεις της έκθεσης, καθεμία από τις οποίες επιδεικνύει τη μαεστρία του καλλιτέχνη στη γραμμή, τον τόνο και την υφή, ο επισκέπτης θα παρατηρήσεις ποικιλία τεχνικών. Με περίπλοκες λεπτομέρειες και έντονες αντιθέσεις, αυτά τα έργα καταδεικνύουν την ικανότητα του μελανιού να καταγράφει πολυεπίπεδες εικόνες και να μεταδίδει ισχυρά συναισθήματα. Μερικοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το μέσο για να δημιουργήσουν σκηνές που είναι ταυτόχρονα ιδιότροπες και σουρεαλιστικές, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν ένα πιο αναπαραστατικό στυλ για να απεικονίσουν πιο κλασσικά θέματα. Προχωρώντας κανείς μέσα στη γκαλερί, συναντά μια σειρά από πίνακες που διερευνούν τα όρια των μέσων που κατονομάζονται στον τίτλο της έκθεσης. Από αφηρημένες συνθέσεις έως αναπαραστατικά έργα, αυτά τα κομμάτια παρουσιάζουν το ευρύ φάσμα στυλ και προσεγγίσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καλλιτέχνες όταν εργάζονται με αυτά τα μέσα. Είτε χρησιμοποιούν ένα λαζούρες μελανιού για να δημιουργήσουν απαλά, ατμοσφαιρικά εφέ είτε δημιουργούν στρώματα πυκνών, μαύρων σημαδιών για να δημιουργήσουν δραματικές αντιθέσεις, αυτοί οι πίνακες αποδεικνύουν τη δύναμη του μελανιού να προκαλεί μια σειρά από διαθέσεις και συναισθήματα. Εκτός από τα χαρακτικά και τους πίνακες, η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν διακοσμηθεί με κολάζ. Αυτά τα έργα δείχνουν πώς ο συνδυασμός μελανιού και χαρτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περίπλοκων και λεπτομερών συνθέσεων που ξεπερνούν τα όρια της τυπικής εικαστικής σύνθεσης μέσω της επανάχρησης (ready made). Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από σχέδια που καταδεικνύουν την ευελιξία και την εκφραστική δύναμη του μελανιού ως μέσου. Από χαλαρά, χειρονομιακά έργα που αποτυπώνουν την ενέργεια και την κίνηση του θέματος, μέχρι πιο προσεκτικά αποδομένα κομμάτια που απεικονίζουν ακριβείς και λεπτομερείς φόρμες, αυτά τα σχέδια παρουσιάζουν όλο το φάσμα του τι μπορεί να επιτευχθεί με μελάνι σε χαρτί. Συνολικά, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια η έκθεση να προσφέρει μια μοναδική και σαγηνευτική ματιά στην τέχνη του μελανιού σε χαρτί στον επισκέπτη της.”

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Μαρία Σταμάτη, Πέτρος Φ. Φιλίππου, Χριστίνα Καζανίδου, Ευάγγελος Βούλγαρης, Μαίρη Κουκουνάρη, Κωνσταντίνος Γούσης, Λουίζα Νομικού, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Δήμητρα Βούζου, Σταύρος Βουλγαρίδης, Mαριάννα Τζίμα, Γιώργος Μπακαλούμης, Φωτεινή Καπίρη, Αργύριος (ΠΕΙΟΥ) Καγιάφας, Φωτεινή Λιβάνη, Σταύρος Μαντατής, Ζωή Κοσμίδου, Κυριάκος Δοματζόγλου, Ασπασία Σιγουράκου, Κωστής Λαζαρίδης, Τάνια Γκιούρα, Αλέξανδρος Αναστασιαδης, Νίκη Βαρελίδου, Ιωάννης Τσαγανός, Ελιάνα Ζυγά, Theodora M Stougiannou, Παναγιώτης Καραγεωργίου, Κατερίνα Α. Θεοδώρου, Χριστίνα Σιακόλα, Δώρα Καραγκούνη, Στυλιανή Στάη, Βούλα Σαρικάκη, Πηνελόπη – Ζακλίν Δελασούδα, Εμμανουέλα Κυριακίδου.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Πέτρος Φιλίππου