Συνεχίζοντας και φέτος τη διοργάνωση σημαντικών και πρωτότυπων εκδηλώσεων, το Megaron Plus καλεί το κοινό του

να παρακολουθήσει ένα Συνέδριο στο οποίο θα εξεταστεί ένα από τα πιο κρίσιμα και καυτά ζητήματα στην Ευρώπη σήμερα: τις μεταβολές που συντελούνται στην Ευρώπη και την προσαρμογή και τη θέση της Ελλάδας στους κόλπους της.

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Συνέδριο έχει τίτλο «Η Ευρώπη και η Ελλάδα αλλάζουν» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Ερευνών (ΕΚΕΜΕ), το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, τον ΙΟΒΕ και την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν οι: Τάσος Γιαννίτσης, Υπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Δήμας, Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Φραγκάκης, Πρόεδρος του ΕΚΕΜΕ, Χρήστος Ροζάκης, Πρόεδρος Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βασίλειος Σκουρής, Πρόεδρος Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και του Κέντρου Διεθνούς και Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), Γιάννης Στουρνάρας, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Μαριέττα Γιαννάκου, Επικεφαλής Ευρωβουλευτών Νέας Δημοκρατίας, Ζωρζέτα Λάλη, Επικεφαλής Task Force-Greece  -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Άννυ Ποδηματά, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία.

 

Το Συνέδριο στοχεύει να καλύψει – από ευρωπαϊκή και από ελληνική σκοπιά – κρίσιμα ζητήματα, αρθρωμένα γύρω από τους ακόλουθους τρεις άξονες:

A. Η μεταβαλλόμενη «Ευρώπη»: Σε αναζήτηση ανανεωμένης και ενισχυμένης συνεργασίας
B. Ευρωθεσμικές πλευρές των προτεινόμενων αλλαγών
Γ.  Η προσαρμογή της Ελλάδας στη μεταβαλλόμενη «Ευρώπη»

Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση των Συνθηκών, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στην επαναθεμελίωση της Ευρωζώνης με τη δημιουργία μηχανισμών που θα επιτρέψουν λειτουργική (και όχι διακηρυκτική) αλληλεγγύη, αναγκαία προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει το κοινό νόμισμα και με την πολιτικά αντισταθμιστική διαμόρφωση συνθηκών «οικονομικής διακυβέρνησης» και ενιαίας άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, ξεπερνάει κατά πολύ τα προηγούμενα που γνώρισε το Κοινοτικό και εν συνεχεία το Ενωσιακό οικοδόμημα.

Αυτό ήδη έγινε φανερό με το ευρύτατο «θεσμικό opt-out» της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ θα λειτουργήσει με την επιταγή της συνταγματικής (ή «αντιστοίχου επιπέδου») κατοχύρωσης στα Κράτη μέλη του φρένου χρέους, καθώς και με την εμπλοκή γύρω από τον ρόλο των θεσμικών οργάνων (ιδιαίτατα της Επιτροπής, αλλά και του Δικαστηρίου) στις διαδικασίες παρακολούθησης/αστυνόμευσης των κανόνων και επιβολής κυρώσεων. Η θεσμική τομή που υπόσχεται –ή απειλεί;- να φέρει αυτή η αναθεώρηση είναι βαθύτερη απ’ όποιο προηγούμενο: καθώς, δε, προωθείται υπό τριπλή πίεση –του χρόνου, της έκτασης της κρίσης και των αγορών– δημιουργεί ένα δυνητικά απονομιμοποιητικό κενό κατανόησης και ουσιαστικής αποδοχής.

Το Συνέδριο «Η Ευρώπη και η Ελλάδα αλλάζουν» έχει στόχο να ανιχνεύσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιχειρηθεί ένας δρόμος έξω από τη βάθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, αλλά και τη θεσμική επαναθεμελίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέγεται ότι θα είναι πιο ριζοσπαστική από ποτέ. Η Ελλάδα πυροδότησε την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους και δυστυχώς υφίσταται σήμερα τις πιο αυστηρές συνέπειες. Στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Megaron Plus στις 20 Φεβρουαρίου, διακεκριμένοι Έλληνες θα συνευρεθούν για να ανταλλάξουν απόψεις και να καταθέσουν την πολύτιμη εμπειρία και γνώση τους πάνω στο επίκαιρο και κρίσιμο αυτό ζήτημα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α. Η μεταβαλλόμενη «Ευρώπη»: Σε αναζήτηση ανανεωμένης και ενισχυμένης συνεργασίας
[16:00-18:00]
 Εισαγωγή στην προβληματική
Νίκος Φραγκάκης, Πρόεδρος, ΕΚΕΜΕ
1. Η Ευρώπη των αξιών και της αλληλεγγύης: Μπορεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην εμπέδωσή της;
Βασίλειος Σκουρής, Πρόεδρος, ΔΕΕ, Πρόεδρος, ΚΔΕΟΔ
2. Προώθηση περαιτέρω ενοποίησης ως μέσο για τη βελτίωση των μελλοντικών προοπτικών.
Χρήστος Ροζάκης, Πρόεδρος, ΔΔ του Συμβουλίου της Ευρώπης
[18:00-18:30] Διάλειμμα

Β. Ευρωθεσμικές πλευρές των προτεινόμενων αλλαγών
[18:30-19:30]
1. Η έννοια της «οικονομικής διακυβέρνησης» πριν και μετά τον «Κανόνα Ισορροπημένου  Προϋπολογισμού»
Γιάννης Στουρνάρας, Γεν. Διευθυντής, ΙΟΒΕ
2. Η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική διαδικασία ως μηχανισμός εισαγωγής αλλαγής: πώς το  ΕΚ (δεν) έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις
Μαριέττα Γιαννάκου, Επικεφαλής Ευρωβουλευτών Νέας Δημοκρατίας
3. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ελλάδα πριν και μετά τις αλλαγές
Ζωρζέτα Λάλη, Επικεφαλής Task Force-Greece, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γ. Η προσαρμογή της Ελλάδας στη μεταβαλλόμενη «Ευρώπη»
[19:30-21:00]
1. Τι σημαίνει η «Ευρώπη» για την Ελλάδα – και ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Τάσος Γιαννίτσης, Υπουργός Εσωτερικών
2. Υπάρχει ελληνική πλατφόρμα διαπραγματεύσεων για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ;
Σταύρος Δήμας, Υπουργός Εξωτερικών
3. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ελλάδα πριν και μετά τις αλλαγές
Άννυ Ποδηματά, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
4. Χτίζοντας τη συναίνεση στην Ελλάδα για την Ευρώπη του αύριο: ο ρόλος της κοινωνίας  των πολιτών
Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος, Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία