Το πρόγραμμα του πρώτου τριμήνου (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος) της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016 παρουσίασε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη.

Στην εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, πολιτιστικών φορέων και άλλων οργανισμών, χορηγοί, συνδρομητές και συνεργάτες του  Μεγάρου Μουσικής.

Στον χαιρετισμό της, η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα, χαρακτήρισε την προσφορά του Μεγάρου «απόθεμα πολιτισμού και συμπλήρωμα παιδείας», τονίζοντας ότι πρέπει πολύ σύντομα να δοθεί οριστική και ρεαλιστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΜΜΑ προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. «Η λύση αυτή μας εξασφαλίζει την επιβίωση και την άνθιση αυτών εδώ των χώρων πολιτισμού που τόσα πολλά έχουν προσφέρει και που τόσα πολλά υπόσχονται να προσφέρουν ακόμη στην ελληνική κοινωνία, που τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη, στους κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς μας».

«Δεν μπορώ να φανταστώ την Αθήνα χωρίς το Μέγαρο Μουσικής. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάψει να λειτουργεί το Μέγαρο από ολιγωρία της Πολιτείας, από ολιγωρία όλων μας», υπογράμμισε η Υπουργός, παραπέμποντας στον Παντελή Πρεβελάκη, ο οποίος συνήθιζε να λέει: «Για να αξιολογήσεις την προσφορά ενός προσώπου ή ενός θεσμού στην κοινωνία, αφαίρεσέ τον. Και τότε θα καταλάβεις τη σημασία του, από το κενό που αφήνει.».

«Μπορούμε να φανταστούμε, ύστερα από την 25ετή προσφορά του Μεγάρου και την παρουσία του στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας, την Ελλάδα χωρίς το Μέγαρο Μουσικής;», αναρωτήθηκε η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος είπε ότι «η παρουσίαση τριμηνιαίου προγράμματος είναι μια ηθελημένη επιλογή. Στο χρονικό αυτό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, κρίνεται η επιβίωση, το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής».

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Ι. Μάνος ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να προωθήσουν άμεσα στη νέα Βουλή το σχέδιο Νόμου για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής, όπως άλλωστε το έχουν διακηρύξει και αποφασίσει. «Τα χρονικά όρια είναι απολύτως πεπερασμένα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την οριστική επίλυση των προβλημάτων του Μεγάρου Μουσικής: «Οι πολιτικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν ούτε τον Δεκέμβριο του 2014 ούτε τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως είχε αποφασιστεί, να προωθηθεί το σχετικό σχέδιο Νόμου στη Βουλή, τούτο λόγω της πρόωρης διάλυσής της και της προκήρυξης εκλογών». «Η λύση αυτή, είπε, είναι προς το δημόσιο συμφέρον», διότι το κράτος αποκτά την ιδιοκτησία του συνόλου του κτιριακού συγκροτήματος και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, «αναδεχόμενο τα δάνεια τα οποία ούτως ή άλλως θα κατέβαλε ως εγγυητής, ακόμα και αν το Μέγαρο Μουσικής διέκοπτε τη λειτουργία του. Η αξία του κτιριακού συγκροτήματος υπερβαίνει κατά πολύ τις αναλαμβανόμενες υποχρεώσεις».

Με το σχέδιο Νόμου κατοχυρώνονται επίσης οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και διασφαλίζεται η διαχρονική χρήση και λειτουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής.

Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, αφού ανέλυσε διεξοδικά τα εκκρεμή ζητήματα που κλήθηκε να ρυθμίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού από το 2010 και μετά, μίλησε για τις σημαντικές τεχνολογικές και άλλες δυνατότητες του κτιρίου, καθώς και για το διεθνές συνεδριακό κέντρο που διαθέτει, λέγοντας ότι «τo Μέγαρο Μουσικής ενέταξε την Αθήνα στο διεθνή μουσικό και πολιτιστικό χάρτη, ισότιμα με τις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης και του κόσμου, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους πολιτιστικούς μας οργανισμούς».

Από το 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2015 διοργανώθηκαν 1.385 εκδηλώσεις με 1.791.000 θεατές. «Προσπαθήσαμε στο πλαίσιο του εφικτού, λόγω της συγκυρίας, να ανοίξουμε το Μέγαρο Μουσικής στην κοινωνία, στην πόλη και στους νέους που αθρόα έρχονται στις εκδηλώσεις μας, κυρίως στο Megaron Plus και στις καλοκαιρινές συναυλίες του Κήπου και νομίζω ότι το πετύχαμε», τόνισε ο κ. Μάνος και κατέληξε λέγοντας στο Μέγαρο Μουσικής υπάρχουν το όραμα και το  ανθρώπινο δυναμικό που θα συμβάλουν, με σύστημα και αίσθηση μέτρου, με αποφασιστικότητα και φαντασία, στην εκπλήρωση της αποστολής του.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΜΕΤ Live
Tροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι
Σάββατο 3 Οκτωβρίου

Swing for Hope
Σάββατο 3 Οκτωβρίου  

Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας
Σάββατο 3 Οκτωβρίου

Kiss me, Kate του Cole Porter
Κυριακή 4 έως Σάββατο 10 Οκτωβρίου

The Bolshoi Ballet Live from Moscow
Ζιζέλ σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Κυριακή 11 Οκτωβρίου

National Theatre Live
Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

ΜΕΤ Live
Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι
Σάββατο 17 Οκτωβρίου

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ
Ζούμπιν Μέτα
Λεωνίδας Καβάκος – Άρης Αργύρης
Κυριακή 18 και Δευτέρα 19 Οκτωβρίου

Σειρά Γέφυρες: «200 κιθάρες για τον Μάνο»
«Οι Κιθαριστές» – Βαγγέλης Μπουντούνης
Σάββατο 24 Οκτωβρίου

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ο γάμος του Φίγκαρο του Πιερ Μπωμαρσαί
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΜΑ

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες 

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΜΕΤ Live
Ταγχόυζερ του Ρίχαρντ Βάγκνερ
Σάββατο 31 Οκτωβρίου

Κύκλος «Μίκης 90»
Καμεράτα
Γιώργος Πέτρου
Άξιον εστί
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου

Εργαστήρι Μουσικής και Εικαστικών για παιδιά
Κυριακή 8 και Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
Allegro

Budapest Festival Orchestra
Ιβάν Φίσερ
Δημήτρης Σγούρος-Τόμας Τσέετμαϊρ
Κυριακή 15  και Δευτέρα 16 Νοεμβρίου

ΜΕΤ Live
Λούλου του Άλμπαν Μπεργκ
Νέα παραγωγή  
Σάββατο 21 Νοεμβρίου

Κύκλος Σούμπερτ
«Μια Σουμπερτιάδα με την Καμεράτα»
Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Τρίτη 24 Νοεμβρίου

Το ρομαντικό εκκλησιαστικό όργανο
με την Ουρανία Γκάσιου
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου    

Batsheva Υοung Ensemble
Τρίτη 1 & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου

Αφιέρωμα στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γιάν Σιμπέλιους
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 

National Theatre Live
Τζέην Έυρ της Σαρλότ Μπροντέ
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου

Κύκλος Σούμπερτ
Lied – φωνή και πιάνο: Νίκος Σπανός, Νίκος Ζαφρανάς
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 

Κύκλος «Μίκης 90»
Μίκης Θεοδωράκης: 40 παιδικά τραγούδια
Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Η εύθυμη χήρα οπερέτα
18-28 Δεκεμβρίου

Καραγκιόζης στο Μέγαρο
Με το θίασο του Ηλία Καρελλά

Cirque Éloize
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ

Χορός στο Μέγαρο

Δον Κιχώτης και Ζιζέλ
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ

Χορωδία αγοριών της Ακαδημίας Βίκτορ Ποπόφ της Μόσχας
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ

Εορταστική συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Γκαλά όπερας
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα για όλους…

… εντός αλλά και εκτός συναυλιακών χώρων! Το Αίθριο των Μουσών μετατρέπεται, αυτές τις γιορτές, σε ολόφωτο παγοδρόμιο, όπου θα αντηχήσουν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα γέλια μικρών και μεγάλων!

Συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μόνιμη πλέον ορχήστρα (resident orchestra) του Μεγάρου, θα δώσει οκτώ συναυλίες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η καλλιτεχνική συνεργασία με το πρώτο συμφωνικό σύνολο της χώρας μπαίνει σε νέα βάση, καθώς ορχήστρα και Μέγαρο ενώνουν πια τις δυνάμεις τους εγκαινιάζοντας μια καινούργια εποχή.

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες έχουν ως εξής: Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, Κυριακή 29 Νοεμβρίου, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου

Συναυλίες του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Με δύο μουσικές θεματικές βραδιές συνεχίζεται φέτος η συνεργασία του Μεγάρου με το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, «Μουσική του Μεσοπολέμου», ενώ μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, αφιέρωμα στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι συνεργασίες του Μεγάρου

Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016 περιλαμβάνει επίσης συνεργασίες με τον Δήμο Αθηναίων και τους  Αtenistas σε ποικίλες δράσεις όλο τον χρόνο, καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή που επέλεξε να παρουσιάσει, αυτό τον Νοέμβριο, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη την όπερα Καπουλέτοι και Μοντέκκοι του Μπελλίνι (13, 14, 15, 18, 20 & 21/11). Παράλληλα, το Μέγαρο συνεχίζει να συμπράττει με την Καμεράτα σε μια σειρά συναυλίες μέσα στη χρονιά, το Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και με την ΕΡΤ, με ένα νέο πρωτόκολλο συνεργασίας.

Οι εκδηλώσεις του Μegaron Plus για το πρώτο τρίμηνο της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00
«Βγαίνοντας στην επιφάνεια – Η ιστορία του Greg Louganis»
Ομιλία του Greg Louganis

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00
Γνωριμία και συζήτηση με τον Jo Nesbo
O νορβηγός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας συναντά τους έλληνες αναγνώστες του

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30)
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30)
Έναρξη και λήξη του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου (ώρα 19:00)
2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών με θέμα την Κοσμολογία

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου (ώρα 18:00)
«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: διδάγματα από εμπειρίες άλλων χωρών»
Διάλεξη του Dani Rodrik, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στη Σχολή Διακυβέρνησης «Τζον Κέννεντυ» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου (ώρα 19:00)
«Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση»
Διάλεξη του καθηγητή Φιλοσοφίας Nuccio Ordine

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου (ώρα 19:00)
«Πρωθυπουργοί και το παράδοξο της εξουσίας στην Ελλάδα»
Διάλεξη του Kevin Featherstone, καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, (έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του LSE), διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

«Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο»
Έναρξη: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου (ώρα 18:00)
Διάλεξη της καθηγήτριας Μαρίας Δ. Ευθυμίου
Τομέας Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου
«Στοιχεία δημιουργίας πιθανών αριστουργημάτων»
Τιμητική βραδιά-αφιέρωμα στα 85 χρόνια ζωής και δημιουργίας του Κώστα Τσόκλη
Έκθεση (εγκαίνια: 4 Νοεμβρίου, ώρα 19:00) και ομιλία (ώρα έναρξης 20:30)

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου (ώρα 19:00)
«Ζωδιακός κύκλος»
Διάλεξη του αρχιτέκτονα Juan Navarro Baldeweg

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου (ώρα 19:00)
Διάλογοι: ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Jean-Marie Colombani

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου (ώρα 18:00)
«Η φυσιογνωμία και ο ρόλος των Εθνικών Βιβλιοθηκών σήμερα»
Ημερίδα

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00)
«Ο κανόνας δικαίου στην Ευρώπη: φίλος ή εχθρός της δημοκρατίας»
Διάλεξη του Conor Gearty, καθηγητή Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, και του Νίκου Αλιβιζάτου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00)
Παρουσίαση της έκδοσης «ΕΠΙΛΟΓΟΣ 2015»

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00)
«Μανόλης Αναγνωστάκης: ο ποιητής και η πολιτεία του»
Αφιέρωμα

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00)
«Νόσος Parkinson: προβλήματα και προοπτικές»
Συζήτηση