Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Μεγάλοι Ρώσοι Ζωγράφοι

1920-2010 από τη Συλλογή Μanege στην Αγία Πετρούπολη» από τις 15 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι τις 11 Μαρτίου 2012. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011.

Η συλλογή της Πινακοθήκης Manege αποτελεί μία μοναδική μουσειακή συλλογή της Ρωσίας. Περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον σύνολο έργων που αντανακλούν την πολύπλευρη και ποικιλότροπη ιστορία της εξέλιξης των εικαστικών τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, από τη δεκαετία του 1920 έως τις αρχές του 21ου αιώνα.

Όποιος θελήσει αληθινά να προσεγγίσει τη ρωσική ζωγραφική του 20ού αιώνα, θα αντλήσει ένα θησαυρό ερεθισμάτων από την εικαστική παραγωγή μιας πόλης που κατεξοχήν συνδέει ιστορικά τη Ρωσία με τα ευρωπαϊκά ρεύματα στις τέχνες. Από τις όχθες του Νέβα, από τη βορειότερη μεγάλη πόλη του κόσμου έρχονται στην Αθήνα 120 έργα μεταφέροντας ένα ισχυρό εικαστικό μήνυμα.

Στην έκθεση πρόκειται να παρουσιαστούν ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και τεχνοτροπιών, από τις κατακτήσεις της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα, τις επιβιώσεις της λαϊκής παράδοσης και τις επιδράσεις του μοντερνισμού έως τα καλλιτεχνικά φαινόμενα της περιόδου της περεστρόικα, της μετά-περεστρόικα, καθώς και τις σύγχρονες αναζητήσεις.

Τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν, συχνά, κάτω από δραματικές ιστορικές συνθήκες, όπως η περίφημη πολιορκία της πόλης (τότε Λένινγκραντ) κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διήρκεσε 872 ημέρες, ενώ διακρίνονται για την υψηλή πλαστική τους δεινότητα, την ιδιομορφία, την ποικιλία και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ρωσικής εικαστικής κουλτούρας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται έργα των ακόλουθων καλλιτεχνών:

• Grinberg
• Lapshin
• Zagoskin
• Timoshenko
• Krimmer
• Pakulin
• Proshkin
• Shuriga
• Churilov

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με την ευκαιρία της έκθεσης, εκδίδει πολυσέλιδο κατάλογο με κείμενα των: Marina Jigarkhanyan (επιμελήτρια  Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης της Συλλογής Manege), Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα, (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.) και Αφροδίτης Οικονομίδου (επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης).

Εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται σχολικές επισκέψεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, καθώς και ξεναγήσεις για ενήλικες. Οι ξεναγήσεις για ενήλικες πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 13:00 και κάθε Πέμπτη στις 13:00 και 17:00. Διάρκεια: 1 ώρα περίπου. Την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:00 και στις 14:00 πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο μοναδικές ξεναγήσεις για ενήλικες από την ιστορικό τέχνης και συν-επιμελήτρια της έκθεσης Μεγάλοι Ρώσοι Ζωγράφοι 1920-2010, κα. Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα.

Επιμέλεια έκθεσης: Marina Jigarkhanyan, Αφροδίτη Οικονομίδου, Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα