Η εκδήλωση συγκαταλέγεται στις δράσεις του “Εαρινού Προγράμματος” της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia-Grecia 2018 στόχος της οποίας είναι δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το αφιέρωμα στον μεγάλο ιταλό καλλιτέχνη πραγματοποιείται στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020). Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας.

Η ρεκτροσπεκτίβα θα προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει τη σχεδόν πλήρη φιλμογραφία του σκηνοθέτη μέσα από νέες κόπιες των ταινιών του σε φιλμ 35mm, οι οποίες τυπώθηκαν από τη Luce Cinecittà και τη Cineteca di Bologna. Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Πιο συγκεκριμένα θα προβληθούν τα φιλμ:  Ακατόνε (Accattone, 1961), Μάμα Ρόμα (Mamma Roma, 1962), Η οργή (La Rabbia, 1963), Το τυρί (La Ricotta, 1963), Ερωτικές συναντήσεις (Comizi d’ amore, 1964), Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Il Vangelo secondo Matteo, 1964), Όρνια και πουλάκια (Uccellacci e uccellini, 1966), Οιδίπους Τύραννος (Edipo re, 1967), Τι πράγμα είναι τα σύννεφα; (Che cosa sono le nuvole?, 1967), Θεώρημα (Teorema, 1968), Χοιροστάσιο (Porcile, 1969), Μήδεια (Medea, 1969), Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια (Appunti per un’ Orestiade Africana, 1970), Το Δεκαήμερο (Il Decameron, 1971), Οι θρύλοι του Καντέρμπουρι (I racconti di Canterbury , 1972), Χίλιες και μία νύχτες (Il Fiore Delle Mille e una notte, 1974), Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα (Salò o le centoventi giornate  di Sodoma, 1975).

Την προβολή της φιλμογραφίας του πολυσχιδούς Παζολίνι, που ήθελε να αποκαλείται «συγγραφέας και κινηματογραφιστής», θα πλαισιώσουν ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με την συμμετοχή εκλεκτών προσκεκλημένων από το εξωτερικό καθώς και μία έκθεση φωτογραφίας  του Roberto Villa με τίτλο «L’Oriente di Pasolini».

Τέλος, στην ενότητα Ο Παζολίνι μέσα από τα μάτια των νέων δημιουργών σπουδαστές ελληνικών κινηματογραφικών σχολών γυρίζουν μικρού μήκους ταινίες εμπνευσμένες από το έργο του Ιταλού  δημιουργού.

Προσεχώς θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον προγραμματισμό, τόσο μέσω των ΜΜΕ αλλά και των website και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης της Ταινιοθήκης και των ιταλικών φορέων που συμμετέχουν (https://ambatene.esteri.it/ambasciata_atene/el/ και https://iicatene.esteri.it/iic_atene/el/ )

To αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020.