Έρωτας, πάθος, επιθυμία. Και μαζί, ενηλικίωση, διλήμματα, ανατροπές. Η ασυμβίβαστη, διεισδυτική ματιά του Γιώργου Τσεμπερόπουλου πρωταγωνιστεί αυτή την εβδομάδα στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γιώργος Τσεμπερόπουλος: Τολμηρός Ρεαλισμός».

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 17 έως την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος θα είναι παρών στις προβολές την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου για να παρουσιάσει τις ταινίες και να συνομιλήσει με το κοινό. 

Πρόγραμμα προβολών

ΚΥΡ 17/2 – 19:00 Πίσω Πόρτα  |  21:00 Ο Εχθρός Μου
ΔΕ 18/2 – 21:00 Ξαφνικός Έρωτας
ΤΡ 19/2 – 21:00 Άντε Γεια

Οι ταινίες του αφιερώματος

Ξαφνικός Έρωτας

(Ελλάδα, 1984)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος (βασισμένο στο μυθιστόρημα «Τάλγκο» του Βασίλη Αλεξάκη).

Με τους: Μπέττυ Λιβανού, Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, Νικήτα Τσακίρογλου, Ειρήνη Κουμαριανού, Σοφία Σεϊρλή, Θανάση Παπαγεωργίου.

Η Ελένη είναι μια χορεύτρια που δεν χορεύει πια. Δεν είναι πλέον ερωτευμένη με τον άντρα της. Η ζωή της είναι στάσιμη. Τότε συναντάει τον Γρηγόρη, έναν επιτυχημένο οικονομολόγο που ζει στην Γαλλία παντρεμένος με παιδιά, και που έχει αρχίσει να νοσταλγεί την Ελλάδα. Συναντιούνται στην Αθήνα και ερωτεύονται. Αποφασίζουν να ζήσουν τον έρωτά τους, που θα τους οδηγήσει μέχρι τη Λισσαβόνα, ίσως και πιο μακριά…

Άντε Γεια

(Ελλάδα, 1990)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Σενάριο: Βασίλης Αλεξάκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Γιοβάννας).

Με τους: Καίτη Παπανίκα, Άλκι Κούρκουλο, Νικο Δημητράτο, Τάνια Τρύπη, Βάνα Μπάρμπα, Κώστα Κόκλα.

Ο νεαρός Χρήστος ονειρεύεται να γίνει φίρμα του λαϊκού τραγουδιού, ωστόσο έπειτα από μια αποτυχημένη καλλιτεχνική προσπάθεια, πιάνει δουλειά στο χασάπικο του κυρίου Μιχάλη, συζύγου της Μαρίνας και πατέρα της Φανής. Οι δυο γυναίκες, όπως και η φλογερή κομμώτρια Ρούλα, θα νιώσουν ακατανίκητη έλξη για τον νεαρό. Η ποίηση των συναισθημάτων, το πάθος της επιθυμίας και η σκληρότητα του κοινωνικού περίγυρου, με φόντο την Ελλάδα του ’90 που αλλάζει.

Πίσω Πόρτα

(Ελλάδα, 2000)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ντένης Ηλιάδης.

Με τους: Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Αλεξανδριανή Σικελιανού, Χάρη Σώζο, Ανδρέα Κοντόπουλο, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Αντώνη Καφετζόπουλο, Μαρία Σολωμού, Κατερίνα Τσάβαλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Έφη Παπαθεοδώρου, Ελένη Κοκκίδου, Ακίνδυνο Γκίκα.

Στην ανήσυχη δεκαετία του ’60, ο 13χρονος Δημήτρης ωριμάζει απότομα μέσα από τις απρόβλεπτες αλλαγές της προσωπικής του ζωής. Γίνεται μάρτυρας των ηλεκτρισμένων γεγονότων, αλλά και της τρέλας μιας παράδοξης εποχής. Νιώθει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, αποκτά τις πρώτες εμπειρίες και πειραματίζεται. Και βέβαια, αντιδρά στον κυνικό κόσμο των ενηλίκων με την τόλμη και τη φαντασία της πρώιμης εφηβείας του.

Ο Εχθρός Μου

(Ελλάδα, 2013)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Σενάριο: Γιάννης Τσίρος.

Με τους: Μανώλη Μαυροματάκη, Μαρία Ζορμπά, Γιώργο Γάλλο, Αντώνη Καρυστινό, Αριάδνη Καβαλιέρου, Ηλία Μουλά, Θανάση Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Γιάννη Νιάρρο, Νίκο Ντάλλα, Κώστα Ανταλόπουλο, Vesela Kazakova, Tudor Chirila.

Η ζωή ενός φιλήσυχου οικογενειάρχη της διπλανής πόρτας αναστατώνεται όταν μια αδίστακτη συμμορία εισβάλλει στο σπίτι του και το λεηλατεί. Η αστυνομία δεν έχει στοιχεία για να βρει τους υπόπτους, όμως ένας γείτονας θα του δώσει πληροφορίες και θα τον φέρει μπροστά σε ένα μοιραίο ηθικό δίλημμα που δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα αντιμετωπίσει.