Δεν είναι απλώς ένα μουσικό δίδυμο πιάνο – φωνή.

Είναι ο συνδυασμός ενός αναγνωρισμένου δεξιοτέχνη βιρτουόζου πιανίστα και μίας αέρινης γυναικείας βυζαντινής φωνής που έχει κατακτήσει την Ευρώπη…

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη συνεργασία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ένα απρόβλεπτο μουσικό πάντρεμα Δύσης και Ανατολής, με πυρήνα τους βυζαντινούς ύμνους. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή, με ρεπερτόριο ακόμα πιο ώριμο, ταξίδεψαν τη συνεργασία τους στην Ευρώπη, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς, που μίλησαν για «μία από τις πιο εμπνευσμένες συνεργασίες που αναδεικνύει το θρησκευτικό μέλος».

Με πυρήνα το δίδυμο πιάνο-φωνή, οι δύο καλλιτέχνες μεταφέρουν το ευρωπαϊκό τους πρόγραμμα στο νησί της Πάρου, παρουσιάζοντας στις 4 Αυγούστου 2015, στον προαύλιο χώρο του ιερού και ιστορικού προσκυνήματος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, μία Συναυλία αφιερωμένη στη Θεοτόκο, όπου οι απόηχοι του κλασικού ρεπερτορίου θα συναντήσουν τη λιτή βυζαντινή μουσική έκφραση. Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται: παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου και βυζαντινοί ύμνοι, συνθέσεις του Βασίλη Τσαμπρόπουλου κυρίως πάνω στους ψαλμούς του Δαυίδ και στην πολύχρονη διεθνή δισκογραφία του με την κορυφαία γερμανική εταιρεία ECM, θρησκευτικά έργα του Bach και άλλες κλασικές συνθέσεις που συνδυάζονται με το κατανυκτικό κλίμα του προγράμματος. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καλοκαιρινής περιοδείας των δύο καλλιτεχνών σε 11 χώρες, με τον τίτλο: «Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή».

Η Δύση συναντά την Ανατολή ξεδιπλώνοντας καθεμιά τους δικούς της μουσικούς θησαυρούς, σε έναν ευρηματικό μουσικό διάλογο, στην πιο επίκαιρη συναυλία του Δεκαπενταυγούστου που αξίζει να ζήσετε από κοντά…

Η Συναυλία διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου και τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας (89,5 FM), από τον οποία θα μεταδοθεί ζωντανά.

Σημείωση:

Μέρη του προγράμματος παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά το 2013 στα σκαλιά της Μεγαλόχαρης Τήνου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο φετινό πρόγραμμα θα περιληφθούν επίσης παραδοσιακά τραγούδια από το μεγαλύτερο μουσικό έργο, αφιερωμένο στην Παναγία «Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία», με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή, το πρώτο μέρος του οποίου εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι Καλλιτέχνες:

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει αναγνωριστεί ως «ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του» και ως «ένας πολύπλευρος μουσικός που έχει την ικανότητα να κινείται με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα στην κλασική μουσική ως εκτελεστής, τη σύγχρονη μορφή της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού, τη διεύθυνση ορχήστρας ως ένας ανανεωτικός αρχιμουσικός αλλά και τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική». Με πλούσια δισκογραφία στο εξωτερικό, έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες Ορχήστρες και Μαέστρους διεθνώς. Το 2014 ίδρυσε στην Ελλάδα μία νέα Συμφωνική Ορχήστρα, φέρνοντας νέα πνοή και ελπίδα στη μουσική του τόπου, τη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, η οποία μέσα σε λίγους μήνες έχει ήδη αποκτήσει μία σημαντική θέση στη συμφωνική μουσική της χώρας και είχε την τιμή να τεθεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.

Η Νεκταρία Καραντζή, με εξαιρετικά επιλεγμένα βήματα και συνεργασίες, έχει αναγνωριστεί διεθνώς, και ιδιαίτερα στις ορθόδοξες χώρες, ως η «ιδανική γυναίκα υμνωδός του βυζαντινού Μέλους και της αρχέγονης Παράδοσης». Αποτελεί μοναδική περίπτωση ελληνίδας ερμηνεύτριας που εξειδικεύεται κυρίως στο βυζαντινό μέλος, το οποίο παρουσιάζει, εδώ και χρόνια, με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό μέσω συναυλιών αλλά και μέσω ημερίδων και συνεδρίων σε σημαντικά Πανεπιστήμια και Μουσικές Ακαδημίες του κόσμου, όπως η Ακαδημία Liszt στη Βουδαπέστη και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας των καλλιτεχνών με τίτλο «Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή».

Διοργάνωση: Σύνδεσμος Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου

Υπό την αιγίδα: του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικου

Με τη συνεργασία: της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος