Ο Μίλτος Λογιάδης, αναφέρει, μεταξύ άλλων για το μουσικό κομμάτι του Μεγάρου: «Με την “κλασική” μουσική και τους πρωταγωνιστές της στον πυρήνα του καλλιτεχνικού προσανατολισμού και με τις άλλες μορφές τέχνης να κινούνται σε τροχιά γύρω του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προβάλλει φέτος σημαντικά ορχηστρικά σύνολα, όπως, μεταξύ άλλων, τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας με τον Mikko Franck [Μίκο Φρανκ] στο πόντιουμ και σολίστ τους πιανίστες Κάτια Μπουνιατισβίλι και Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης με μαέστρο τον Iván Fischer [Ιβάν Φίσερ] και σολίστ τον πιανίστα Radu Lupu [Ράντου Λούπου], τη Συμφωνική της Πράγας υπό τη διεύθυνση του Petr Altrichter [Πετρ Αλτρίχτερ], την Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ με τον René Jacobs [Ρενέ Γιάκομπς] και τη Marlis Petersen [Μάρλις Πέτερσεν], τους Musiciens du Louvre με τον Marc Minkowski [Μαρκ Μινκόφσκι] και τη Συμφωνική Ορχήστρα Simόn Bolívar [Σιμόν Μπολίβαρ] υπό τον Gustavo Dudamel [Γκουστάβο Ντουνταμέλ].

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη στην Αθήνα του μαέστρου που έχει ταυτιστεί με το πρόγραμμα “Εl Sistema” περιλαμβάνει όχι μόνο συναυλίες αλλά και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη του νεανικού καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας»,

Οι επόμενες συναυλίες του κύκλου

Μετά το γκαλά της διεθνούς φήμης λυρικής ερμηνεύτριας Dinara Alieva [Ντινάρα Αλίεβα] στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μεγάρου για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας (16/9/2017), στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης ανεβαίνει στη συνέχεια η «Λεονόρα» σε συναυλιακή μορφή (με ελληνικούς υπέρτιτλους), η μοναδική όπερα που έγραψε ο Beethoven για να υμνήσει τη δικαιοσύνη, την πίστη και τη συζυγική αγάπη. Πρωταγωνιστεί η αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού Marlis Petersen [Μάρλις Πέτερσεν]. Μαζί της, ένα από τα πιο διάσημα μουσικά σύνολα της Ευρώπης, η Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ υπό τον διακεκριμένο Βέλγο αρχιμουσικό René Jacobs [Ρενέ Γιάκομπς] (30/10/2017).

Τα Χριστούγεννα έρχεται στο Μέγαρο ένα από τα πιο ονομαστά μουσικά σύνολα της Γαλλίας, οι Musiciens du Louvre που έχουν καθιερωθεί διεθνώς ως ιδανικοί ερμηνευτές του προκλασικού και κλασικού ρεπερτορίου. Θα παρουσιάσουν σε όργανα εποχής το Ορατόριο των Χριστουγέννων του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ], μία από τις ωραιότερες συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής όλων των εποχών. Στο πόντιουμ, ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής τους, ο μαέστρος Marc Minkowski [Μαρκ Μινκόφσκι] (20/12/2017).

Πιανίστας ιδιαίτερα προσφιλής του ελληνικού κοινού, ο Radu Lupu [Ράντου Λούπου] επισκέπτεται και πάλι το Μέγαρο. Ο Ρουμάνος βιρτουόζος που διαπρέπει εδώ και δεκαετίες στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες της υφηλίου, συμπράττει με έναν παλιό γνώριμο των φίλων του ΜΜΑ, τον αρχιμουσικό Iván Fischer [Ιβάν Φίσερ], ο οποίος, δύο χρόνια μετά την τελευταία του αθηναϊκή εμφάνιση, επιστρέφει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, μία από τις 10 καλύτερες του κόσμου (19/1/2018).

Την ακτινοβολία της στη σκηνή της ίδιας αίθουσας θα σκορπίσει φέτος και η Κάτια Μπουνιατισβίλι, ένα από τα λαμπρότερα αστέρια τoυ πιανιστικού στερεώματος. Η πολυβραβευμένη νεαρή σολίστ με το έντονο ταμπεραμέντο και την ατσάλινη τεχνική συναντά τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, μια από τις διασημότερες της Γαλλίας, και τον Φιλανδό μαέστρο και μουσικό της διευθυντή Mikko Franck [Μίκκο Φρανκ] καθώς και τον διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη (7 & 8/3/2018).

Στον ίδιο κύκλο εντάσσεται και η εμφάνιση της Συμφωνικής της Πράγας, γνωστής και ως FOK, με το ακρωνύμιό της (Film-Opera-Koncert) να παραπέμπει στα τρία βασικά πεδία της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας, έτσι όπως τα καθόρισε ο πρώτος μαέστρος και ιδρυτής της Ρούντολφ Πεκάρεκ πριν από 80 περίπου χρόνια. Δραστήρια, με πολλές περιοδείες και ουκ ολίγες ηχογραφήσεις στο ενεργητικό της, εμφανίζεται στην Αθήνα υπό τη μουσική διεύθυνση του Τσέχου μαέστρου Petr Altrichter [Πετρ Αλτρίχτερ] (22/5/2018).

Τον Ιούλιο του 2018 το ΜΜΑ μπαίνει στον αστερισμό του Gustavo Dudamel [Γκουστάβο Ντουνταμέλ], του μαέστρου-σούπερ σταρ από τη Βενεζουέλα που τάραξε τα νερά της «κλασικής» μουσικής με τις ιδιοσυγκρασιακές του ερμηνείες! Έρχεται στην Αθήνα με τους νεαρούς μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Simόn Bolívar [Σιμόν Μπολίβαρ], το όνομα της οποίας έχει συνδεθεί με το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «El Sistema». Η επίσκεψή τους στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει μόνο ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια που στοχεύουν στην ανάδειξη του νεανικού καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας μας.

Φωτογραφία: Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ – René Jacobs. © Annelies van der Vegt


Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2017 – 2018