Το «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί στην Αίθουσα Ιμήνη την ομαδική έκθεση έργων

τέχνης \”Meditations on eBook\” από τις 2-30 Ιουνίου 2011.

Η έκθεση επιχειρεί να δώσει ένα δείγμα των αλλαγών που πραγματοποιούνται στην παραδοσιακή μορφή και χρήση του βιβλίου ως μέσου παροχής γνώσης και ψυχαγωγίας, ενόψει της επέλευσης του ψηφιακού περιεχομένου. Παράλληλα, προσεγγίζει ένα φαινόμενο που αποτελεί το αποτέλεσμα των αναζητήσεων του σύγχρονου ανθρώπου, της γοργής εξέλιξης της Τεχνολογίας και των γεγονότων που οδήγησαν, εδώ και μερικά χρόνια, στη δυνατότητα ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων (eBooks) μέσω ψηφιακών αναγνωστών.

Εικαστικοί καλλιτέχνες, με ενεργή παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιούργησαν έργα που αποκρυσταλλώνουν τις ατομικές αναζητήσεις τους, αλλά και τις συνολικές κοινωνικές προσλαμβάνουσές τους, σχετικά με την έλευση του ψηφιακού περιεχομένου.

Στο project συμμετέχουν, επίσης, λογοτέχνες, χαράκτες, συνθέτες, βιβλιοδέτες και bloggers. Στόχος είναι να γίνει μια ολιστική παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας του βιβλίου και να δοθεί έναυσμα για μια ανοιχτή συζήτηση. Τα έργα διερευνούν τη σχέση του σύγχρονου αναγνώστη με την πληροφορία και την επεξεργασία της. Η μορφή και η ύλη του παραδοσιακού βιβλίου αποδομούνται με διάφορους τρόπους.

Ο παραδοσιακός \”καμβάς\” των καλλιτεχνών δίνει τη θέση του σε ψηφιακές μορφές τέχνης και παρουσίασης με έργα δύο και τριών διαστάσεων, στοχεύοντας στην επανοριοθέτηση της φύσης της πληροφορίας που παρέχει το βιβλίο. Οι κώδικες πρόσληψης, διαχείρισης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μετάδοσης της γνώσης αναδιαμορφώνονται. Το τρίπτυχο συγγραφείς-εκδότες-αναγνώστες προσλαμβάνει νέα μορφή, που αποτυπώνεται αδρά και στον κατάλογο της έκθεσης.

Συμμετέχουν:

Άρτεμις Aλκαλάη, Δημήτρης Αναστασάκης, Δέσποινα Γεωργιάδη-Θεσσαλονικέως, Δημήτρης Δαλδάκης, Kατερίνα Δραμιτινού, Άννα Θεοχαράκη, Νάντια Καλαρά, Κώστας Κάτσικας, Ηλίας Κουβέλης & Ρένα Τζολάκη, Ντίνα Κουμπούλη, Eλεάννα Μαρτίνου, Άννα Mελή, Christina Mitrentse, Θάλεια Μιχελάκη, Καμίλο Nόλλας, Καλλιόπη Οικονομάκου, Σοφία Σκαρογιάννη, Έρη Σκυργιάννη, Nίκος Τριανταφύλλου, Καίτη Χαλιορή, Πόλυ Χατζημανωλάκη & Στέλλα Καρτάκη.

Την έκθεση επιμελείται η Μουσειολόγος-Επιμελήτρια Μίνα Καραγιάννη.

Τον κατάλογο της έκθεσης προλογίζει ο συγγραφέας Νίκος Δήμου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.