Η ελληνική θεατρική ομάδα CONXOBANX παρουσιάζει την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη θεατρική παράσταση «MEDEA – DARK MATTER» σε σκηνοθεσία Χρύσας Γεωργαντά, στην ελληνική και ισπανική γλώσσα, σε μια σύγχρονη προσέγγιση.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο 2014, στο θέατρο CONDE DUQUE, (www.condeduquemadrid.es) της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ ELLAS CREAN, (www.ellascrean.com) μια διοργάνωση της Comunidad de Madrid, και του θεάτρου Conde Duquε. Η μετάφραση του έργου από τα αρχαία ελληνικά είναι του Θεόδωρου Στεφανόπουλου και η απόδοση στα Ισπανικά του Adrian Bautista Gascón.

Σημειώνει η σκηνοθέτιδα Χρύσα Γεωργαντά:

“H Μήδεια του Ευριπίδη γράφτηκε σε μιας περίοδο κρίσης της Δημοκρατίας και του Λόγου, όπως και η σημερινή που βιώνουμε. Ο λόγος σε περίοδο κρίσης φέρνει στην επιφάνεια μια βαθιά και έντονη κρίση αξιών. Περιθωριοποίηση των ανθρώπων, κρατική τρομοκρατία και εκφοβισμό ,ξενοφοβία, ακραίες συμπεριφορές,  έντονη αίσθηση της βίας, της αδιαφορίας, καταπάτηση δημοκρατικών ελευθεριών, μια ρωγμή δηλαδή στην Αρμονία του Σύμπαντος. Μέσα σε αυτό το τοπίο η Μήδεια  -Dark Matter  είναι  χαμένη στα πάθη της, έτοιμη για κάθε είδους βιαιοπραγία. Από την άβυσσο της ψυχής της, η «σκιά»  μέσα της αναγκάζεται να φανερωθεί και εκφράζεται ανεξέλεγκτα, ακραία. Η προσέγγιση του μύθου στην παράσταση αυτή, εκφράζει την ανάγκη για υπέρβαση, για προσφυγή  σε αδιαπραγμάτευτες αξίες, όπως  και η αξία  στους όρκους  των θεών που επικαλείται, υπερασπίζεται, και μας θυμίζει  η Μήδεια, καθώς με την τραγική της πράξη αποσπάται  από το χώρο των ανθρώπων και επιστρέφει στον Μύθο. Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, που ορίζονται από τους θεούς, και κάτω από το θόλο του αιθέρα, η Μήδεια ηττείται στη μάχη της με το πνεύμα, κι όμως ως απόγονος του Ηλίου, του Φωτός, αυτή το κοιτά κατάματα. Γίνεται η ίδια το χέρι του θεού που τιμωρεί. Απόλυτα και τραγικά μας επιβάλει βίαια την υποχρέωση να  αναμετρηθούμε με την πεποίθηση ότι την Ύβρη ακολουθεί πάντα η Τίσις.”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ CONXOBANX
ΜETAΦΡΑΣΗ: THEODOROS STEFANOPOULOS
ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ: ADRIAN BAUTISTA GASCON
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: CHRYSSA GEORGANTA
ΜΟΥΣΙΚΗ: GELINA PALLA, KASSUM SANOGO(live)
VIDEO ART/ ΦΩΤΑ: AGGELOS PAPADOPOULOS
ΣΚΗΝΙΚΆ: GELINA PALLA,
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: MARISA LULL
ΣΚΗΝΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: PINELOPI VLACHOGIANNI, VASO D.
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: PANAGIOTA KOKKOROU
ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ: ARIADNI KOUMENTAKOU
ΜΑΣΚΕΣ: NOEMI BARRIOS
VIDEO: PANOS AGGELOPOULOS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  ANIA LEWANDOWSKA, NIKOS SKOUTARIDIS,
ΧΟΡΗΓΙΕΣ: AUBERON

Παίζουν:
MHΔΕΙΑ: MARISSA LULL
ΙΑΣΩΝ: ΤASOS NOUSIAS
ΚΡΕΟΝΤΑΣ: DINOS MAKRIS
ΑΙΓΕΑΣ: ΚOSTAS THEOLOGOU
ΑΓΓΕΛΟΣ: ALEΧANDROS VARTHIS
XOΡΟΣ: NATALIA DASIOU, CHRYSOULA KORDOULI(video)

Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού
Με την Υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας της Αθήνας και του Ινστιτούτου Θερβάντες των Αθηνών