Το Beton7 παρουσιάζει το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τίτλο «Με το ίδιο μέτρο» σε σκηνοθεσία Αρασέλης Λαιμού

… στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Θεατρικές Συνθέσεις», στις 6-28 Φεβρουαρίου 2013, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.

Τo Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Βeton7 διοργανώνει από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο 2013, το δεύτερο φεστιβάλ με τίτλο “Θεατρικές  Συνθέσεις” με βάση τα έργα του Σαίξπηρ, παρουσιάζοντας 14 έργα θεατρικών ομάδων και μεμονωμένων καλλιτεχνών οι οποίοι υπέβαλλαν πρόταση και επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο θεματικό άξονα του Beton7.

Λίγα λόγια για την παράσταση
Το «Με το ίδιο Μέτρο» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο αντισυμβατικά έργα του Σαίξπηρ. Ισορροπεί μεταξύ της κωμωδίας και της τραγωδίας, οριοθετώντας έτσι την «ενδιάμεση» κατάσταση μιας ηθικής κρίσης.

Η λαγνεία, ο πόθος και οι ηδονικές απολαύσεις έχουν απλωθεί σα μολυσματική ασθένεια στη Βιέννη του εκκεντρικού Δούκα, όταν εκείνος αποφασίζει να φύγει. Στη θέση του βάζει τον συντηρητικό, μέχρι υστερίας υποταγμένο στις επιταγές του Νόμου, Λόρδο Άγγελο, μήπως καταφέρει εκείνος να πατάξει τη διαφθορά και τα έκκλητα ήθη. Η ανατροπή ξεκινάει όταν η Ισαβέλλα, μια γυναίκα αφοσιωμένη στη Χριστιανική πίστη, χτυπάει την πόρτα του Άγγελου ζητώντας έλεος για τη ζωή του αδερφού της. 

Έξι ηθοποιοί σε διπλούς ρόλους ξετυλίγουν την ντραμεντί του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Αρασέλης Λαιμού. Δολοπλοκίες, μεταμφιέσεις, σεξ, σκάνδαλα, ηδονή και μεταμέλεια, στη ρίζα μιας υπέρβασης που θνητός κανείς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Ο Σαίξπηρ βάζει τους ήρωες του έργου απέναντι σε διλημματα που τους προκαλούν και τους αποκαλυπτουν. H παράσταση διατηρεί το στοιχείο του χιούμορ, καθώς προσεγγίζει τους χαρακτήρες με κατανόηση την ώρα που πέφτουν από τα ηθικά σκαλοπάτια που προσπαθούν ν’ανέβουν.

Συντελεστές  Μετάφραση:Ερρίκου Μπελιέ
Σκηνοθεσία: Αρασέλης Λαιμού
Ερμηνευτες: Αλέξια Σαραντοπούλου, Μαριάνα Καψιμάλη, Pierre Magendie, Κωνσταντινος, Εξαρχόπουλος, Νεφέλη Ανανιάδη, Χρήστος Μασσαλάς
Φωτισμός:Αργύρης Θέος
Κουστούμια: Χρήστος Μασσαλάς
Σκηνικά: Διονύσης Βουής
Μακιγιαζ: Σταυρούλα Καλαμαρά Σχεδιασμός ήχου: Γρηγόρης Ρέντης
graffics/poster: bend
trailer: Αρασέλη Λαιμού, Χρήστος Μασσαλάς

Βιογραφικά συντελεστών
ΑΡΑΣΕΛΗ ΛΑΙΜΟΥ

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο California Institute of the Arts (CALARTS) με υποτροφία από τα ιδρυματα Fulbright, Ωνάσειο και Γεροντέλη. Η πτυχιακή ταινία της, Ο Μιγκέλ Άλβαρες Φοράει Περούκα παίχτηκε στα φεστιβάλ του Ριο ντε Τζανέιρο και της Δράμας. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο NYC στην Αθήνα.  Έχει δουλέψει στο σινεμά μεταξύ άλλων, ως σκηνογράφος του Monte Hellman στην ταινία Road to Nowhere (Ειδικός Χρυσός Λέοντα στη Βενετία) και ως συνεργάτης του Παναγιώτη Ευαγγελίδη στο μοντάζ των ταινιών ντοκιμαντέρ του. Στο θέατρο, έχει δουλέψει ως δραματουργός στην παράσταση Reunion του Μάμετ στο θέατρο Τόπος Αλλού, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Ρέντη. Έχει μελετήσει το θέατρο του August Boal- Theatre of the Opressed υπό την B.J. Dodge με την οποία δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη στο κοινοτικό θέατρο, Plaza de le Raza στο Los Angeles με Mεξικάνους έφηβους. 

ΑΛΕΞΙΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, χορό στο Laban Centre, ενώ συνέχισε στο μεταπτυχιακό προγραμμα του ΕΜΠ “Σχεδιασμός- Χώρος- Πολιτισμός» του τμήματος Αρχιτεκτονικής. Από το 2010 μέχρι σήμερα δουλεύει ως ηθοποιός στην ιταλική ομάδα θεάτρου Motus, κάνοντας παγκόσμια περιοδεία σε θέατρα όπως το La MaMa (Νέα Υόρκη), La Vilette (Παρίσι), Teatro India (Ρώμη), Teatro Regio (FIBA Buenos Aires International Festival), Festival TransAmeriques (Μοντρεάλ). Στην Αθήνα έχει παρουσιάσει προσωπική δουλειά σε χώρους όπως η Beton7 και το θέατρο Ροές. Είναι μέλος της ομάδας Errands με την οποία έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις όπως η 2η Μπιενάλε της Αθήνας, 7η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Σάο Πάολο και η Μπιενάλε Design Κωνσταντινούπολης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΨΙΜΑΛΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Μηχανικός σχεδίασης προϊόντων & συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στη χοροθεατρική ομάδα Ακροποδητί. Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Yelp και Νταλίκα.

PIERRE MAGENDIE
Ο Pierre Magendie γεννήθηκε και μεγάλωσε στην νοτιοδυτική Γαλλία αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Hellenic Dance Company, Yelp, Αίρεσις και με χορογράφους όπως τον Nigel Charnock, τον Αντώνη Φωνιαδάκη και τον Κωνσταντίνο Μίχο. Από τον Οκτώβρη 2010, διδάσκει σύγχρονο χορό σε έφηβους και ενήλικες στην Αθήνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
Αποφοιτος Τ.Ε.Ε Μηχανολογίας και της Ανώτερης σχολής Δραματικής Τεχνης Αγίας Βαρβάρας, έχει παίξει σε θεατρικές παραστασεις και μικρού μηκους ταινίες.

ΝΕΦΕΛΗ ΑΝΑΝΙΑΔΗ
Αποφοίτησε το 2009 από τη σχολή Εμπρός-Θέατρο Εργαστήριο. Έπαιξε στις «Γκρίζες Ζώνες- 11 μονόπρακτα του Πίντερ», σκην. Μπέττυ Νικολέση, «Μιά επιλογή αποσπασμάτων από το έργο του William Shakespeare», σκην. Άννα Μακράκη, «Τα εφήμερα», μια σύνθεση έργων του Άντον Τσέχωφ, σκην. Γιάννης Μόσχος, «Ιβάνοφ», του Τσέχωφ,  σκην. Δημήτρης Καραντζάς.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΟΥΗΣ
1983 Γεννήθηκε στην Αθήνα
2000-2006 Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού του Πανεπιστημίου Bath
2007-2012 συνεργασία με το γραφείο του Άρη Ζαμπίκου – GR405 Architects
Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα (2012-)με αντικείμενο τη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Γεννήθηκε το 1986. Σπούδασε Ιστορία και Θεωρία Κινηματογράφου στο Kingston University και Σκηνοθεσία στο London Film School. Artist in Residence: Academic Film Centre, Σερβία (2007), Kunstnarhusset Messen, Νορβηγία (2011). Έχει σκηνοθετήσει 6 μικρού μήκους ταινίες (“MAKE-UP”, “THE EXIT” κ.α.) που έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ (Αγ. Πετρούπολη, Βελιγράδι, Παρίσι, Λιουμπλιάνα, Λονδίνο, κ.α.) και έχουν αποσπάσει διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο “Έλληνες του Κόσμου” στο Φεστιβάλ Δράμας. Το 2012 συμμετείχε στο Euroconnection Forum του Φεστιβάλ Clermont-Ferrand.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΘΕΟΣ

Διευθυντής Φωτογραφίας Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε οικονομία και κινηματογράφο όπου και εργάζεται από το 1985. Διευθυντής φωτογραφίας από το 1990. Βραβεύτηκε για την δουλειά του στην σειρά «τα παιδιά της Νιόβης» . Φωτογράφησε 8 μεγάλου μήκους ταινίες, 17 prime time τηλεοπτικές σειρές, σχεδίασε φωτισμούς για 48 παραστάσεις θεάτρου και χορού, διάφορα events και αρχιτεκτονικά. Το 2010 σκηνοθέτησε την μικρού μήκους stereo3D ταινία «Citrullus Lanatus»

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΕΝΤΗΣ
Απόφοιτος του τμήματος σκηνοθεσίας του California Institute of the Arts. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν παίξει σε φεστιβάλ όπως του Rotterdam, Amiens, Θεσσαλονίκης. Το 2010 ανέβασε το θεατρικό του David Mamet Reunion στο θέατρο Τόπος Αλλού και έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ και viral videos.