Με την έκθεση Dalibros στην οποία αποτυπώνεται η ιδιαίτερη σχέση του Σαλβαντόρ Νταλί με τα βιβλία, εγκαινιάστηκε η νέα στέγη του Ινστιτούτου Θερβάντες, στο Σύνταγμα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2010, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου παρουσιάστηκε στη Βίλα Μπιάνκα στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση θα απαρτίζεται από φωτογραφίες και έντυπο υλικό, που «φωτίζουν» τη σχέση του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου με τα βιβλία.

Τα εκθέματα αναπτύσσονται σε τρεις ενότητες: φωτογραφίες, αλληλογραφία, αποσπάσματα βιβλίων και άλλο έντυπο υλικό που θα παρουσιάζουν τις ιδιότητες του Νταλί ως συγγραφέα, ως αναγνώστη, αλλά και ως εικονογράφου βιβλίων.

Ο Νταλί έχει άλλωστε εικονογραφήσει σπουδαία αριστουργήματα, όπως ο Δον Κιχώτης, η Κάρμεν και η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Κάθε φορά που κάποιο έργο τον συγκινούσε, εκείνος επιθυμούσε να το μετατρέψει σε εικόνες, μέσα από την εικονογράφησή του.

Αυτές οι εικονογραφήσεις αποτελούν από μόνα τους έργα τέχνης, ενώ παρουσιάζουν τις διάσημες «εμμονές» του καλλιτέχνη με ορισμένα σχήματα και ιδέες (όπως για παράδειγμα τα λιωμένα ρολόγια).