Για φέτος 20 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 12-15 Οκτωβρίου, με 4 προβολές την ημέρα και ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ.

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ αγαπά και τιμά το ελληνικό ντοκιμαντέρ και τους δημιουργούς του και δεν ξεχνά ότι: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Ειδικότερα:

 • ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ
 • Δύο MASTERCLASSES από τον σπουδαίο Δανό expert Tue Steen Müller
 • 7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ για νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς με θέμα «Από την αρχική ιδέα έως το Trailer και το Teaser. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την προσέλκυση του κοινού».
 • Ειδική τιμητική προβολή της βραβευμένης ταινίας από την Βόρεια Μακεδονία HONEYLAND και Masterclass από τον συν-σκηνοθέτη της ταινίας Ljubomir Stefanov
 • Q&A με τους συντελεστές των ταινιών μετά από κάθε προβολή

7ο Εργαστήρι για νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς:

«Από την αρχική ιδέα έως το Trailer και το Teaser. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την προσέλκυση του κοινού»

Στο πλαίσιο της φετινής 8ης διοργάνωσης ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα υλοποιήσει ένα τετραήμερο Εργαστήριο το οποίο θα απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς ντοκιμαντέρ, των οποίων η πρόταση βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο στάδιο επεξεργασίας:

 • Έχουν ετοιμάσει μια σύνοψη 2 σελίδων
 • Έναν πρώιμο σεναριακό σχεδιασμό (treatment) με περιγραφή πιθανών σκηνών, χαρακτήρων και ανάπτυξη του θέματος

Στο Εργαστήριο θα διδάξουν έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ με στόχο οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν έναν ισχυρό φάκελο παραγωγής.

Εισηγητές:

 • Ειδικός προσκεκλημένος o Tue Steen Müller (η σχέση του προσωπικού οράματος με τους κανόνες που επιβάλλει η αγορά). Ο Tue Steen Müller διδάσκει ντοκιμαντέρ σε περισσότερες από 40 χώρες. Από την ίδρυσή του το 1996, υπήρξε διευθυντής του EDN. Διδάσκει στο Baltic Sea Forum, στη Σχολή Ντοκιμαντέρ Κινηματογράφου Zelig στην Ιταλία και είναι σύμβουλος σε κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως το Magnificent7 και το Docs Barcelona.
 • Χρόνης Θεοχάρης μοντέρ / σκηνοθέτης (δημιουργία trailer – teaser)
 • Χρήστος Καρακέπελης σκηνοθέτης / διδάσκων στη Σχολή Σταυράκου (treatment / σύνοψη / σκηνοθετική προσέγγιση)
 • Αντώνης Τολάκης σκηνοθέτης / παραγωγός / διευθυντής σπουδών στη σχολή Σταυράκου (treatment / σύνοψη / σκηνοθετική προσέγγιση
 • Δήμητρα Κουζή παραγωγός σκηνοθέτης (στρατηγική προσέγγισης κοινού)
 • Μαρία Λεωνίδα σκηνοθέτις – Γεωργία Τσισμετζόγλου, μοντέζ (δημιουργία trailer – teaser)

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της διοργάνωσης του Εργαστηρίου έχουν αναλάβει από την πλευρά της ΕΕΝ, ο Άγγελος Κοβότσος – σκηνοθέτης, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό, η Διονυσία Κοπανά – σκηνοθέτις και η Μαρία Λεωνίδα – σκηνοθέτις υπεύθυνη του εκπαιδευτικού Οργανισμού «Καρπός».

Από τις αιτήσεις – προτάσεις που θα υποβληθούν, θα επιλεγούν καταρχήν οι 15 καλύτερες. Η επιλογή συμμετεχόντων θα γίνει βάσει της αίτησης, βιογραφικού και δείγματος κινηματογραφικού/ τηλεοπτικού/ οπτικοακουστικού έργου. Δεκτές ως δείγμα και πτυχιακές ταινίες.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου:

Οι συμμετέχοντες θα συγκροτήσουν ξεχωριστά γκρουπ και θα παρακολουθήσουν τα προσφερόμενα σεμινάρια επί 2 Σαββατοκύριακα 21-22 και 28-29 Οκτωβρίου στη Σχολή Σταυράκου.

Τέλος, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα ολοκληρωμένα σχέδιά τους σε πάνελ του Pitching με σκοπό ένα από αυτά να επιλεγεί ως επιβράβευση για συμμετοχή στο Agora Pitching Forum του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2024. Τα έξοδα συμμετοχής και φιλοξενίας θα καλυφθούν από το Φεστιβάλ.

Δήλωση συμμετοχής εδώ:
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 15/10/2023

Αναλυτικό πρόγραμμα αφιερώματος:

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου

18:00

Αποχαιρετισμός – Η μνήμη του τόπου / 88΄/ Σταύρος Ψυλλάκης

«… χιλιάδες αγωνιστές σε όλο τον κόσμο είχαν δώσει ό,τι είχαν για ένα σκοπό που, όπως πίστευαν, όπως έλεγαν, ήταν μεγαλύτερος από τους ίδιους, μα που τελικά αποδείχτηκε πως το μεγαλείο του ήταν αυτοί οι ίδιοι». Chris Marker

Ο Γιάννης Λιονάκης, επικηρυγμένος αντάρτης, 87 χρονών, σ’ ένα ταξίδι αποχαιρετισμού στον τόπο που καθόρισε τη ζωή του.

20:00

Έναρξη Αφιερώματος Μ.Α.

20:15

Αφιέρωμα στο Λάκη Παπαστάθη

 • Γράμματα από την Αμερική» / 19΄ / Λάκης Παπαστάθης 1972
 • Μια ταινία για την Αλίκη Βουγιουκλάκη / 22 ΄/ Λάκης Παπαστάθης 1976
 • Ο Λάκης Παπαστάθης μιλάει για τα Γράμματα από την Αμερική / 10 ΄/ Αποσπάσματα
 • Συζήτηση με τους Ηλία Γιαννακάκη, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Εύα Στεφανή.

22:00

Ζάκρος / 97΄/ Φίλιππος Κουτσαφτής

Ζάκρος, ένα σημαδάκι στον χάρτη της ανατολικής Κρήτης, λουσμένο στο φως και τον άνεμο. Ματιές και απόπειρες για μια περιδιάβαση στους λαβυρίνθους του χρόνου, της ιστορίας, της μνήμης και της καθημερινότητας.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου

17:00

Φύλα Καπνού / 40΄/ Στάθης Γαλαζούλας – Ελισάβετ Καβαλαράκη

Γυναίκες καπνεργάτριες, προσφύγισσες δεύτερης γενιάς ανατρέχουν στις εργατικές τους μνήμες απο τις καπναποθήκες του Αγρινίου. Παράλληλα, η καπνεργάτρια Παρθένα Δεσποινίδου επισκέπτεται την εμβληματική καπναποθήκη Παπαστράτου προσπαθώντας να ανασυστήσει τον χώρο που κάποτε ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καπνοπαραγωγής του 20ου αιώνα.

Βουλολίμνα / 18΄/ Νεφέλη Παπαϊωάννου

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Βουλολίμνα» παρατηρεί τη ζωή γύρω από τις λίμνες Κουρνά και Αγυιάς του Νομού Χανίων, στο οποίο παρεισφρέει το μυθοπλαστικό στοιχείο. “Βούλα και βουλολίμνα μου κι εγώ στοιχειό της λίμνας” είπε η νεράιδα τρομαγμένη κι αμέσως η περιοχή κατακλύστηκε από νερό και βυθίστηκε όλο το χωριό. Οι ένοχες ιστορίες του γλυκού νερού δεν επιπλέουν αλλά βυθίζονται και τα αθέατα πλάσματα που ζουν εκεί προσπαθούν να τις διατηρήσουν στην επιφάνεια του. Αν σταθείς σιωπηλά και δώσεις χρόνο, αν κοιτάξεις προσεκτικά και ακούσεις, τα μυστικά της λίμνης αποκαλύπτονται.

18:15

Ο Σκάρος του Πέτρου Μόκα / 30΄/ Τάσος Γεωργίου

O Πέτρος Μόκας είναι ένας προβατοτρόφος πέμπτης γενιάς, ο οποίος ζει στα βουνά της Πίνδου. Συντηρεί το μπούτσκο, μια σπάνια ράτσα προβάτου που ζει στα βοσκοτόπια των Ανατολικών Τζουμέρκων. Παρακολουθούμε τη ζωή, τη μουσική και τις παραδόσεις του.

Παράλληλοι Αυτοσχεδιασμοί / 44΄/ Πέτρος Κολοτούρος

Μέσα από συναντήσεις με μουσικούς διαφορετικών μουσικών καταβολών και σε συνδυασμό με ηχοτοπία και εικόνες από τα μέρη στα οποία ταξίδεψαν οι συντελεστές, η ταινία ερευνά ηχητικές πραγματικότητες και πώς αυτές μπορούν να συνδυαστούν με μια ποιητική εικαστική γλώσσα. Ένα πολυφωνικό ταξίδι στον αγροτικό καμβά αυτής της βαλκανικής γης που κρυφακούει τα μυστικιστικά στοιχεία της φύσης και τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και της υπόλοιπης Δημιουργίας.

19:50

Ό,τι λες για μένα / 88΄/ Ευαγγελία Γούλα

Ένα ξύλινο σεντούκι ανοίγει, και φανερώνει καλά κρυμμένα μυστικά. Μια βαθιά ιστορία αγάπης, ένα έγκλημα για λόγους τιμής, η φυγή και η περιπλάνηση μιας μεγάλης οικογένειας στο χώρο και το χρόνο προς αναζήτηση νέας πατρίδας. Μια μακροχρόνια παρατήρηση που διατρέχει τέσσερις γενιές ξεδιπλώνει την συγκλονιστική ιστορία του πατριάρχη της οικογένειας αυτής, ο οποίος σε πολύ μικρή ηλικία κατάφερε να μορφωθεί και να ενταχθεί στο αστικό πλαίσιο και μοντέλο ζωής. Όμως ο κόσμος του κατέρρευσε μέσα σε μια στιγμή, όταν η μοίρα του όπλισε το χέρι.

21:40

ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ – Η ιστορία μιας επανάστασης / 71΄/ Ιωσήφ Βαρδάκης

Το 1977, μια ομάδα ανθρώπων ιδρύει το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος. Το Α.Κ.Ο.Ε., το περιοδικό “Αμφί” και τα γραφεία τους στο θρυλικό υπόγειο της οδού Ζαλόγγου, γίνονται πόλοι έλξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα της χώρας, προσφέροντας ένα σημείο αναφοράς για μια κοινότητα που αρχίζει να σχηματίζεται και να συνειδητοποιείται. Είναι μια επανάσταση που διεκδικεί το δικαίωμα στην ύπαρξη, το δικαίωμα στην ευτυχία, το δικαίωμα στην αγάπη.

Σάββατο 14 Οκτωβρίου

16:45

My Cut / 28΄/ Θανάσης Ταταύλαλης

Το My Cut είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για την τελευταία ηχογράφηση του χαρισματικού μουσικού Γιώργου Τσαλαμπούνη. Ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε τυχαία και αναφέρεται στο τραγικό δυστύχημα που έμελλε να συμβεί λίγες μέρες αργότερα.

Μικροβίωμα / 27΄/ Σταύρος Πετρόπουλος

Τα όρια της εισβολής στις ειρηνικές ζωές των κατοίκων της Ικαρίας δοκιμάζονται όταν μια ομάδα επιστημόνων καταφθάνει με σκοπό να ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας. Μια σύγκρουση ενεργειών μεταξύ των ντόπιων και των αμήχανων ερευνητών που ενδελεχώς αναζητούν τον τρόπο να κατανοήσουν τον αργό χρόνο και τις εξωτικές ιδιοσυγκρασίες των Ικαριωτών. Μια κωμική σπουδή στον ρυθμό και στο καδράρισμα μιας άλλης στάσης ζωής.

18:00

Ενθύμιον / 72΄ / Νίκος Ζιώγας

Ένα λυρικό ντοκιμαντέρ μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. Ένα τραγούδι αγάπης για όσους έμειναν κοντά της, για όσους μεταναστεύσανε, για τους μουσικούς της και τη μοναδική της φύση. Μεταφερόμαστε στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας τις ημέρες του Πάσχα. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό γινόμαστε παρατηρητές της καθημερινότητας και των ανθρώπων αυτού του μικρού χωριού και αναζητούμε τις ρίζες ενός ξεχωριστού εθίμου. Μια απόπειρα, κόντρα στην αδίστακτη ψηφιοποίηση της εποχής μας, να κρατηθεί ζωντανή η αναλογική μνήμη της ελληνικής επαρχίας: ένα ενθύμιο ζωής.

19:30

Honeyland / 90΄/ Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov

Στη πολυβραβευμενη ταινία από τη Βόρειο Μακεδονία , με 2 υποψηφιότητες για OSCAR και 3 βραβεία στο Φεστιβάλ του Sundance, στρέφεται για φέτος η ματιά της ΕΕΝ σε μια ξένη κινηματογραφία.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Masterclass από τον σκηνοθέτη Ljubomir Stefanov 60΄ (Σύνδεση με ZOOM)

Σε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή βαθιά μέσα στα Βαλκάνια ζει η Χατίτζε Μουράτοβα με την ηλικιωμένη μητέρα της, σε ένα χωριό χωρίς δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Τελευταία μιας σειράς γενεών μελισσοκόμων άγριου μελιού, η Χατίτζε βγάζει μικρές παρτίδες, αγνού προϊόντος, το οποίο και πουλάει στην πλησιέστερη πόλη, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με τα πόδια. Η ήρεμη ζωή της Χατίτζε διαταράσσεται με την άφιξη μιας οικογένειας που στήνει νοικοκυριό δίπλα της, με τις θορυβώδεις μηχανές τους, τα επτά ανυπάκουα παιδιά τους και ένα κοπάδι από αγελάδες και άλλα ζώα. Αρχικά η Χατίτζε αντιμετωπίζει την αλλαγή με ανοιχτό μυαλό και θετική διάθεση, αλλά γρήγορα δημιουργείται μια κόντρα που εκθέτει τη θεμελιώδη σύγκρουση ανάμεσα στη φύση και τους ανθρώπους, την αρμονία και την ασυμφωνία, την εκμετάλλευση και τη βιωσιμότητα.

22:00

Πένθος, αυτοί που μείναν / 70΄/ Μυρτώ Πατσαλίδου – Μαρία Λουκά

Μια καθίζηση στον κόσμο του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία: Τις δολοφονίες του Σαχζάντ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Οι οικογένειες των θυμάτων συνομιλούν με τις απουσίες τους, υπερασπίζονται τη μνήμη των νεκρών, μετασχηματίζουν την οδύνη τους σε αγώνα για δικαιοσύνη. Ένα καλειδοσκόπιο στη μοναχικότητα του ιδιωτικού χώρου, τις δικαστικές αίθουσες και τον δρόμο.

Κυριακή 15 Οκτωβρίου

18:00

Το μέρος μεταξύ του ήταν και του θα είναι / 18΄/ Θοδωρής Παναγόπουλος

Όταν ο παππούς του αρχίζει να έχει τα πρώτα σημάδια άνοιας, ο σκηνοθέτης πραγματοποιεί μια τελετουργία προκαταρκτικού πένθους στο εγκαταλελειμμένο εξοχικό των παππούδων του. Χρησιμοποιώντας την ανθρωπολογική έννοια του μεταιχμίου, προσπαθεί να επιβραδύνει μια στιγμή μεγάλης αλλαγής και να ανοίξει μια συζήτηση που η οικογένειά του αποφεύγει.

Ημερολόγιο μιας σεξουαλικής μοναξιάς / 26΄/ Νίνα Αλεξανδράκη

Γεμάτη επιθυμία, πολλαπλασιάζω τις ερωτικές συνευρέσεις με άντρες. Όμως ανάμεσα στις επιθυμίες μου και τις νύχτες που βιώνω, υπάρχει ένα χάσμα. Οπότε γράφω και κινηματογραφώ.

19:00

Τέλος Χρόνου / 75΄/ Λουκάς Παλαιοκρασσάς

Η Σοφία, ο Λορντ, ο Αλέξανδρος και ο Νίκος είναι μαθητές Λυκείου και δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους σε ένα σχολείο που αγνοεί τις ανάγκες τους. Ενώ αντιμετωπίζουν την πίεση των πανελληνίων, η ζωή τους μπαίνει σε αναμονή όταν μια μαθητική κατάληψη επιβάλλει το κλείσιμο του σχολείου…

20:30

A.T.H.E.N.S. / 66΄/ Γιώργος Δανόπουλος

Ο κινηματογραφιστής κινείται στην μεγάλη πόλη παρατηρώντας και καταγράφοντας καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο εστιάζει σε δύο πρόσωπα, στον Παναγιώτη, ένα χαρακτήρα που δημιουργεί διαπληκτισμούς σε μια γειτονιά, και στον Αποστόλη, μια ευγενική φυσιογνωμία που προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα του χριστιανισμού στους δρόμους της πόλης.

22:00

Mommies / 27΄/ Μαρία Σιδηροπούλου – Ελβίρα Κρίθαρη

Η ταινία MOMMIES συνθέτει τις αφηγήσεις γύρω από τη μητρότητα δύο γυναικών που δεν γνωρίζονται, ούτε σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο. Αποτελούν, όμως, τους πόλους της ίδιας γενετικής διαδικασίας, η μία ως δότρια και η άλλη ως λήπτρια του πρωταρχικού κυττάρου της ζωής.

Θερμαστής 53΄/Στέλιος Μπουζιώτης

Μια ταινία-επιστολή προς την αδερφή από τη Σουηδία που δεν έχω γνωρίσει ποτέ με σκοπό να της συστήσω τον βιολογικό πατέρα που δεν ξέρει ότι έχει, μεταμορφώνεται σε μια πράξη συμφιλίωσης με τον πατέρα μου και το αναπόφευκτο του θανάτου. Τρία διαφορετικά φορμάτ από πέντε δεκαετίες συνθέτουν ένα κινηματογραφικό μωσαϊκό που ισορροπεί διαρκώς μεταξύ της χαράς της ζωής και του αναστοχασμού της ύπαρξης.

Ομάδα Εργασίας ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ:

 • Συντονιστής: Μελέτης Μοίρας
 • Ξενοφών Αγγελόπουλος
 • Άννα Αντωνοπούλου
 • Άγγελος Κοβότσος
 • Διονυσία Κοπανά
 • Μαρία Κουφοπούλου
 • Γιάννης Μισουρίδης
 • Μαριάννα Οικονόμου
 • Γιώργος Παυλούδης