Τα χάλκινα πνευστά έχουν για πρώτη φορά δικό τους φεστιβάλ, το οποίο θα τιμήσει και ο Rex Richardson, ένας από τους πλέον περιζήτητους crossover τρομπετίστες παγκοσμίως, ο οποίος συνηθίζει να χαρίζει στο κοινό έναν εξαιρετικό συνδυασμό κλασικής και τζαζ μουσικής.

Από το 1995 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με το φημισμένο σύνολο χάλκινων πνευστών Rhytm & Brass. Περιοδείες έχει κάνει και με το κουιντέτο και το σεξτέτο του μεγάλου τζαζίστα Τζο Χέντερσον, καθώς και με το Chicago Jazz Ensemble του Γουίλλιαμ Ρούσσο. Ο μακρύς κατάλογος των συνεργασιών του περιλαμβάνει μυθικά ονόματα: Ρέι Τσαρλς, Αρίθα Φράνκλιν, Κουρτ Έλλινγκ, Καρλ Φοντάνα κ.ά.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Μαΐου και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ εντάσσονται στην Ετήσια Σειρά «Γέφυρες», που διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Συμπαραγωγοί του Φεστιβάλ είναι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το Εργαστήριο Πνευστών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει το Melos Brass.

Φιλοδοξία του Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών είναι να γίνει ένας σημαντικός διεθνής πολιτιστικός θεσμός με έδρα την Ελλάδα.

Τα μέλη του κουιντέτου Μelos Brass, Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα), Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα), Αντώνης Λαγός (κόρνο), Σπύρος Φαρούγγιας (τρομπόνι) και Παύλος Γεωργιάδης (τούμπα), θα ανοίξουν το Φεστιβάλ την Κυριακή 18 Μαΐου συμπράττοντας με ανερχόμενους Νέους Έλληνες Σολίστ και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, μια συναυλία που θα επαναληφθεί (με διαφορετικούς σολίστ και πρόγραμμα) την Τρίτη 20 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί με τον Rex Richardson, το Κουαρτέτο Τζαζ «Νάκας» και την Big Band-Μεγάλη Μπάντα του Δήμου Αθηναίων (Δευτέρα 19/05) και θα ολοκληρωθεί με το σύνολο χάλκινων πνευστών German Brass (Τετάρτη 21/05).

Η συναυλία με τον Rex Richardson θα ξεκινήσει με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων που υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τερεζάκη θα ερμηνεύσει τα κομμάτια: Whirly Bird (Neal Hefti σε ενορχήστρωση Myles Collins), Big Sing Face (Bill Potts), Whodonnit? (Gordon Goodwin), Love for Sale (Cole Porter σε ενορχήστρωση Pete Myers), Moment\’s Notice (John Coltraine σε ενορχήστρωση Frank Mantooth), The Phat Pack (Gordon Goodwin), Night in Tunisia (Dizzy Gillespie σε ενορχήστρωση Philip Mossman), Easy Money (Benny Carter σε ενορχήστρωση John Clayton) και Count Bubba (Gordon Goodwin).

Και στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το Κουαρτέτο Τζαζ «Νάκας» που απαρτίζεται από τους Τάκη Πατερέλη (άλτο σαξόφωνο), Δημήτρη Καλατζή (πιάνο), Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο), Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη (ντραμς) θα πλαισιώσει το διάσημο τρομπετίστα σε ένα πρόγραμμα με συνθέσεις του ίδιου του Rex Richardson (The Tao of Heavy D, Biliku), του Kenny Dorham (Lotus Blossom) του Τάκη Πατερέλη (Blue Mingus), του Δημήτρη Καλατζή (Pasaret) και του James Spaulding (Krypronite).

Info
Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών
19 Μαΐου, ώρα στις 20.30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
Β. Σοφίας και Κόκκαλη