Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού Room 18 που αποτελεί τον πρώτο διαγωνισμό που διεξάγεται με θέμα τον εσωτερικό χώρο ενός τυπικού αστικού δωματίου ξενοδοχείου, ολοκληρώθηκε συγκεντρώνοντας 262 συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλο το φάσμα του αρχιτεκτονικού και σχεδιαστικού κλάδου, διεκδικώντας ένα από τα χρηματικά βραβεία του διαγωνισμού. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς Γ. Πανέτσο, Γ. Αίσωπο, Γ. Τζιρτζιλάκη και Μ. Φιλιππίδη, θα ανακοινώσει τους τρεις νικητές στις 24 Ιουλίου 2016. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης Room 18, στις 23 Νοεμβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη.

Το προγράμμα Room 18 συνεχίζεται μέσω του Excursus, ενός ανοικτού διαδικτυακού blog για τον Ελληνικό τουρισμό με επίκεντρο την αρχιτεκτονική της φιλοξενίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του Excursus στέλνοντας σχετικό υλικό στη διεύθυνση excursus@room18.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση δημοσίευσης είναι η αναφορά της πηγής προέλευσης. Μέρος του Excursus θα παρουσιαστεί στην έκθεση Room 18 (23/11 – 11/12, Μουσείο Μπενάκη) και θα συμπεριληφθεί στην ειδική δίγλωσση έκδοση ΔΟΜΕΣ Room 18, η οποία σηματοδοτεί και τη λήξη του προγράμματος.

Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητα της, συνιστά ένα σημείο επαφής της ελληνικής με τη διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Αποσκοπεί στην ενημέρωση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού για τις τελευταίες τάσεις της διεθνούς αρχιτεκτονικής αλλά και στην προβολή της Ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής ανά τον κόσμο. Το Room 18 αποτελεί τον 4ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των ΔΟΜΩΝ.

Photo Credit: Ξενοδοχείο «Αμαλία» στους Δελφούς, Νίκος Βαλσαμάκης, 1965, φωτογραφία © Δημήτρης Καλαποδάς