Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Βραδιά Γνωριμίας με τη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, στο Concert House της Ορχήστρας, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ο Ιδρυτής, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της MSO of Athens, παρουσίασε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για το 2014-2015 αλλά και τους λόγους και σκοπούς ίδρυσης του νέου Συνόλου, με μία ομιλία από ψυχής που εντυπωσίασε και αιφνιδίασε, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα και την αποδοχή του κοινού στο κατάμεστο Θέατρο.
 

Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα, η οποία εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή της στο νέο εγχείρημα, καλωσορίζοντας θερμά την Ορχήστρα στο νέο της “μουσικό σπίτι”.

 
Τη βραδιά συντόνισε η Νομική Σύμβουλος και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της MSO of Athens, Νεκταρία Καραντζή, η οποία κέρδισε τη θερμή αποδοχή του κοινού, με τον εισαγωγικό χαιρετισμό της, στον οποίο μετέφερε τον ενθουσιασμό, το πάθος και τη διαφορετική νοοτροπία των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το ελπιδοφόρο εγχείρημα και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και το όραμά του.
 

Προανήγγειλε επίσης τη λειτουργία του Τμήματος Οπτικοακουστικών και Εντύπων Εκδόσεων της Ορχήστρας από το 2015, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις τομείς:

– τον τομέα των ηχογραφήσεων κλασικής μουσικής (Συμφωνική, Δωματίου, Σολίστες)
– τον τομέα των Νέων Συνθέσεων που θα φιλοξενεί σύγχρονους συνθέτες και νέα έργα και
– τον τομέα της Θρησκευτικής Μουσικής που θα περιλαμβάνει τόσο τη μουσική της Δύσης (από το Γρηγοριανό μέλος μέχρι κλασικές συνθέσεις εμπνευσμένες από θρησκευτικά θέματα), όσο και την “κλασική θρησκευτική μουσική της Ελλάδας”, δηλαδή τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική.

Στη βραδιά τιμήθηκε μία σπουδαία προσωπικότητα της Ελλάδας που διανύει φέτος τα 91 χρόνια του, ο μαέστρος και φιλόσοφος της Μουσικής Γιώργος Χατζηνίκος. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος του απένειμε τον τίτλο του Conductor Laureate της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, τον μοναδικό τίτλο τιμής που έχει λάβει από τη χώρα του ο σημαντικός αυτός Έλληνας! Ο Γιώργος Χατζηνίκος ήταν παρών και μίλησε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, αποσπώντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Μία από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Συλλόγου Γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια “Φλόγα” και προανήγγειλε τη συναυλία της 1ης Απριλίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν ολοκληρωτικά σε αυτόν τον σκοπό. Η Πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Μαρία Τρυφωνίδη σηκώθηκε από το ακροατήριο, διακόπτοντας την ομιλία και διέσχισε τη σκηνή του Θεάτρου, για να αγκαλιάσει τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο, εκδηλώνοντας την αγάπη και την ευχαριστία της με έναν αυθόρμητο τρόπο που ενθουσίασε και συγκίνησε όλους.

 
Έκπληξη της βραδιάς ήταν τα βίντεο που προβλήθηκαν με τα μηνύματα που απευθύνουν στη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens και στον Βασίλη Τσαμπρόπουλο δύο σημαντικά πρόσωπα της διεθνούς μουσικής σκηνής: ο κορυφαίος Μαέστρος Zubin Mehta και ο επί 34 χρόνια Concertmaster της New York Philharmonic Orchestra, Glenn Dicterow!

 
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η σκυτάλη δόθηκε σε κάποιους από τους Κορυφαίους Μουσικούς της νεοσύστατης Ορχήστρας. Πανέμορφες μελωδίες και εξαιρετικές ερμηνείες που αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο των Μουσικών που απαρτίζουν την MSO of Athens γέμισαν το χώρο. Παρουσιάστηκαν, με τη σειρά προγράμματος, ο Dimitry Simonenco Safarian (1ος Κορυφαίος – Όμποε), ο Γιώργος Σκριβάνος (1ος Κορυφαίος – Φλάουτο), η Βαρβάρα Τσότρα (Συγκορυφαία – Βιολοντσέλο), o Mario Adrover Pardo (1ος Κορυφαίος – Κλαρινέτο), η Ναταλία Γεράκη (1η Κορυφαία – Φλάουτο), ο Ζαχαρίας Φώτης (1ος Κορυφαίος – Κλαρινέτο), ο Κωνσταντίνος Σφέτσας (1ος Κορυφαίος- Βιολοντσέλο) και ο Όμηρος Γιαβρούμης (Εξάρχων).

 
Τον πλήρη καλλιτεχνικό Προγραμματισμό της Ορχήστρας, τα βίντεο των ομιλιών, του μουσικού προγράμματος, των μηνυμάτων του Zubin Mehta και του Glenn Dicterow, αλλά και φωτογραφικό υλικό από τη βραδιά, μπορείτε να αναζητήσετε στην Ιστοσελίδα της Ορχήστρας www.msoath.weebly.com.