Η αρχή γίνεται με την παράσταση Αύγουστος μες στο Χειμώνα, σε ποίηση Γιώργου Βέλτσου, από τη Violet Louise.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αποφάσισε να βάλει σε λειτουργία ένα «μαύρο κουτί» το οποίο, όπως στα αεροπλάνα, θα καταγράφει χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες μπορεί να διαλευκάνουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το «δυστύχημα». Το δυστύχημα στη δική μας περίπτωση είναι η εποχή μας και η ζωή μας, εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι της Αθήνας και οι ιστορίες μας. Ιστορίες που μέσα από εικόνες, θεατρικές δράσεις, μουσικές και χάρη στην ευαισθησία του συγγραφέα, τη δημιουργική ανάγκη του σκηνοθέτη και το μόχθο του ερμηνευτή έρχονται στην επιφάνεια και εκτίθενται σε δημόσια θέα.

Ρίξαμε ως αφορμή – πρόταση σε καλλιτέχνες που εκτιμάμε τη θεματική της «Ενηλικίωσης»: του ατόμου, της κοινωνίας, της χώρας που ζούμε. Όχι απαραίτητα η ενηλικίωση του έφηβου, ούτε απαραίτητα η ωρίμανση ενός ανθρώπου από την ανέμελη και χωρίς ευθύνες περίοδο της ζωής του σε μία αβέβαιη και απαιτητική συνθήκη. Περισσότερο η μετάλλαξή του από τις βεβαιότητες ενός τακτοποιημένου μικροσύμπαντος και η αποδοχή μιας άβολης και άτσαλης προσγείωσης στην πραγματικότητα, που ίσως αγνοούσε ή εσκεμμένα παρέβλεπε. Από την αναζήτηση της ταυτότητας μέχρι τον επαναπροσδιορισμό του φύλου. Κάποιοι βασίστηκαν στην αφορμή αυτή, κάποιοι απλώς επίσπευσαν τη δική τους ενηλικίωση ξετυλίγοντας τις δικές τους αφηγήσεις. Τι θα δούμε, θα μας το αποκαλύψει το «μαύρο κουτί» μέσα από μια σειρά θεατρικών παραστάσεων. Σας καλούμε να γίνετε και οι ίδιοι μάρτυρες αυτών των αποκαλύψεων.

Τι θα δούμε στο «Μαύρο Κουτί» από τις 10 Νοεμβρίου

Αύγουστος μες στο Χειμώνα, σε ποίηση Γιώργου Βέλτσου
Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Violet Louise

Moth
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Ανδρέας Κωνσταντίνου

Χρόνια… σε μια μέρα, του Allen Barton
Σκηνοθεσία: Σοφία Παπαδοπούλου

Baby with the Bathwater, του Cristopher Durang
Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου

Οδοιπόρος
Performance του Θανάση Ακοκκαλίδη εμπνευσμένη από το έργο του Fernando Pessoa.

Sunday
Σύλληψη, σκηνοθεσία: Ηλίας Παναγιωτακόπουλος – Urbn Theatr

Video art
Αφιέρωμα σε επιμέλεια Νίκου Γιαβρόπουλου


Φωτογραφία: Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την ταινία Ερόικα του Μιχάλη Κακογιάννη, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη.