Το σεμινάριο Κίνησης και Φωνής της resident artist, Maxine Heppner θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 στον Κινητήρα.

Προετοιμαστείτε πριν το σεμινάριο πηγαίνοντας στη θάλασσα. Κολυμπήστε και αισθανθείτε το νερό, βελούδινο, σε όλα τα μέρη του σώματός σας, στους μύες και τα κόκκαλα και δείτε πώς είναι η αναπνοή μέσα σας. Κολυμπήστε μέσα στο νερό, και έξω από αυτό. Και όταν βγείτε από το νερό, μην κοιμηθείτε.

“Ο ύπνος είναι σκληρό ηρεμιστικό. Χρειάζεται να μείνετε θαυμάσια αφυπνισμένοι. Όταν αισθανθείτε ύπνο, αναπνεύστε αντί να κοιμηθείτε, συνειδητά, πάρτε τον αέρα μέσα σας, αφήστε τον να κάτσει και μετά στείλτε τον πάλι έξω, στον κόσμο. Μη μείνετε ακίνητοι. Συνεχίστε να κινείστε. Κίνηση υπάρχει πάντα, ακόμα κι όταν είναι αθέατη. Αναπνεύστε συνειδητά και κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, δείτε τα πάντα με όλη τους τη λεπτομέρεια και μετά προσπαθήστε να δείτε τις λεπτομέρειες ως ένα απίστευτο Όλο. Αναπνεύστε, κρατήστε τα μάτια ανοιχτά και τραγουδήστε, τραγουδήστε οτιδήποτε είτε όμορφα είτε άσχημα αλλά ήσυχα, ώστε να αισθανθείτε το άκουσμα μόνοι ή με άλλους. Αναπνεύστε, δείτε, τραγουδήστε, διαβάστε, διαβάστε φωναχτά και ακούστε πράγματα της Φύσης και πράγματα του Ανθρώπου – αντικείμενα ή Λόγο – εξακολουθώντας  να αναπνέετε, να βλέπετε και να ακούτε και να τραγουδάτε πότε προς τα μέσα και πότε προς τα έξω.

 

Έτσι βγάζουμε ήχο, έτσι μιλάμε, έτσι ίσως καταλαβαίνουμε”.

Maxine Heppner

Η πρακτική της Maxine Heppner για την κίνηση και τη φωνή αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση που επιτρέπει την ισχυρή μυϊκή εργασία που απαιτείται για την έντονη σωματική απόδοση ενώ ταυτόχρονα ανοίγει εσωτερικές οδούς για τον ήχο ώστε να αντηχήσει ελεύθερα μέσα από το σώμα.

Ξεκινά με την παραδοχή ότι η κίνηση και η φωνή είναι στοιχεία αδιαίρετα και φυσικά και δίνουμε ώθηση στην ενέργειά μας να γίνει κίνηση. Η κίνηση παίρνει σχήμα, κατεύθυνση, χώρο. Αναπτύσσονται δομές και μέσα από διάφορες ασκήσεις αφυπνούμε την επίγνωση, την κυκλοφορία, την απομόνωση και τον συντονισμό του κινούμενου σώματός μας που παράγει ήχους. Η εσωτερική και εξωτερική ώθηση, η ενέργεια και οι συνδέσεις διερευνώνται μέσα από καθοδηγούμενη ατομική εξάσκηση κι έπειτα εφαρμόζονται σε συνδυασμούς ώστε οι συμμετέχοντες να αρχίσουν να τα νιώθουν πιο προσωπικά.

Το εργαστήριο είναι κατάλληλο για άτομα όλων των ηλικιών και εμπειριών που ασχολούνται με την κίνηση και τη φωνή καθώς ο καθένας μπορεί να δουλεύει με το δικό του ρυθμό. Παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα, να έχετε ετοιμάσει μερικά βήματα χορού και να φέρετε ένα κομμάτι από ένα τραγούδι και από μια σύντομη δήλωση/ κείμενο.

Λίγα λόγια από τη Maxine για το residency…

Υπάρχουν φορές που ξέρω ότι όταν κινούμαι προς τα πίσω, στην πραγματικότητα κινούμαι προς τα εμπρός, και αυτή είναι μια τέτοια στιγμή.

Τελευταία, η πρακτική και η δημιουργία μου αρχίζουν με αναπνοή, αυξάνουν την επίγνωση, παρατηρούν μοτίβα ενέργειας και υφαίνουν πολύπλοκα σχήματα κίνησης σε συνεχόμενη ποιητική δράση.

Σήμερα, θυμάμαι φράσεις που έχουν ειπωθεί σε διαφορετικούς χρόνους από διαφορετικά άτομα που τη στιγμή που τις άκουσα άλλαξαν τον κόσμο μου. Έτσι, έχω αποφασίσει να δίνω προσοχή. Αν προσέξω κάθε φράση και στη συνέχεια όλες μαζί, τι θα συμβεί;

«Αρχή» (Elsie Salomons)

«Δεν υπάρχει η έννοια της στροφής» (Thil Tiel)

«Αφαιρώ την αντίθεση» (Paula Ravitz)

«Τα πάντα βρίσκονται στις λεπτομέρειες» (Ruth Zaporah)

«Το όλο είναι (πολύ πολύ) απλό» (Sir Isaac Newton)

Κάθε μέρα θα δουλεύω με τον εαυτό μου και θα χορεύω. Με συναδέλφους (Μαριέλα Νέστορα, Τέτη Νικολοπούλου, Αταλάντη Μουζούρη) θα αναγνωρίσουμε τις λεπτομέρειες, θα διώξουμε τις αντιθέσεις και ποτέ δε θα γυρίσουμε πίσω. Υπάρχει η δυνατότητα, τις τρεις τελευταίες μέρες του residency (10-12/9/2015) να συμμετέχουν άλλοι 2 ή 3 επιπλέον χορευτές τους οποίους γνωρίζω από πριν ή και όχι. Αν ενδιαφέρεστε, στείλτε e-mail στο info@acrossoceans.org γράφοντας κάτι για εσάς. Είναι σημαντικό να αυτοσχεδιάζετε και να χορεύετε αλλά και να μπορείτε να θυμάστε σύνθετο και λεπτομερές υλικό και  να σας αρέσει να προκαλείτε το μυαλό και το σώμα σας.

Η Maxine Heppner επιστρέφει στην Αθήνα για να μοιραστεί την ολοκληρωμένη κίνηση και φωνή τεχνική της αλλά και την ενέργειά της για δουλειά με άτομα που ασχολούνται με την κίνηση και τον ήχο από όλα τα είδη των παραστατικών τεχνών. Χορογράφος, σκηνοθέτης, περφόρμερ και δασκάλα σύγχρονου χορού και παραστατικών τεχνών, η Maxine έχει συμμετάσχει ως καλεσμένη καλλιτέχνης σε διάφορα φεστιβάλ, ομάδες και σχολές στη Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία, Αυστραλία και Ευρώπη. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της 40χρονης πορείας της. Την καλούν σε όλα τα μέρη του κόσμου να διδάξει σύγχρονο χορό, την τεχνική της για την κίνηση και τη φωνή αλλά και την προσωπική της τεχνική, «κύκλοι», που βασίζεται σε νευρολογικά μοντέλα και την παρόρμηση της ενέργειας. Τα κείμενά της σχετικά με τη δημιουργία, την καλλιτεχνική διαδικασία και τη συνεργασία έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα και διεθνή συνέδρια. Στον Καναδά, ίδρυσε το τμήμα χορού στο πρώτο λύκειο για παραστατικές τέχνες ενώ διδάσκει στα πανεπιστήμια Toronto, York και Concordia και σε διάφορες σχολές και επαγγελματικές ομάδες παγκοσμίως. Στην Αθήνα έχει διδάξει και καθοδηγήσει πολλές ομάδες όπως Εννιάμορφο, Yelp!, Στούντιο Μέτσης, Χοροχώρος, Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμούνδου Ντάνκαν, Quasitellar, Ραλλού Μάνου και στο διεθνές καλλιτεχνικό κέντορ Athenaeum.