Στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου παρουσιάζεται το κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη Μαύρη Γαλήνη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία  Γιάννη Τσορτέκη.

Στα 7 χρόνια της Δικτατορίας δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες πολίτες που υπέφεραν και κινδύνεψαν από τη βία και την βαναυσότητα του καθεστώτος. Ανάμεσά τους ο Δ.Ν. Μαρωνίτης, υφηγητής τότε στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που φιλοξενήθηκε επανειλημμένα στα κρατητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Τελευταίος σταθμός αυτής της δοκιμασίας ήταν η σύλληψή του στις αρχές του 1973 και η κράτησή του σε απομόνωση ως τα μέσα Αυγούστου, όταν δόθηκε γενική αμνηστία.

Οι 8 αυτοί μήνες του εγκλεισμού άφησαν το σημάδι τους στη Μαύρη γαλήνη, ένα κείμενο που γράφτηκε στο κελί, σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν κατάφερε να βρει ένα μολύβι ο Δ.Ν.Μ.

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού Η Συνέχεια, και πρόσφατα, το 2007, στις εκδόσεις Το Ροδακιό.

Αυτό το ημερολόγιο φυλακής, σωματική απογραφή μιας οριακής διαδικασίας, λειτουργεί κατά απολύτως δραματικό τρόπο. Το σώμα που έχει γίνει λόγος θα μετουσιωθεί σε θεατρική πράξη με βασικό συντελεστή τον Γιάννη Τσορτέκη, που σκηνοθετεί και ερμηνεύει. Αυτοβιογραφικές σελίδες που 35 χρόνια μετά συνδιαλέγονται με το σήμερα.