Η έννοια της ζωγραφικής, της ύλης, της πλαστικότητας και της χρωματικής φόρμας βρίσκονται στο επίκεντρο αλλά τώρα με μια προσέγγιση αρκετά πιο αποδομητική, κυρίως ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η έκθεση παρουσιάζει μια προσωπική γραφή δύο και τριών διαστάσεων που  “παίζει” με τα όρια του υλικού θίγωντας κυρίως ζητήματα της ίδιας της ζωγραφικής διαδικασίας (process) η οποία ξεκινά από τη δημιουργία  των λαδιών που κάνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο εργαστήριό του.

Το δίπολο σύνθεση / αποσύνθεση, η πράξη της δημιουργίας και της καταστροφής τόσο του έργου όσο και της ύλης που το μετουσιώνει σε κάτι νέο, αποτελούν την κύρια αφήγηση των νέων έργων του Πάνου Φαμέλη. Η ανακύκλωση της ύλης από απομεινάρι μιας ζωγραφικής διαδικασίας στην εξέλιξη του ως προς μια αλλη νέα, κυρίως, γλυπτική φόρμα.

Τα όρια μεταξύ ζωγραφικής και γλυπτικής εξαφανίζονται καθώς τα έργα φαίνεται να εμπίπτουν στη μία ή στην άλλη κατηγορία ανάλογα με το αν βρίσκονται ελεύθερα στο χώρο ή αν η ύλη είναι εφαρμοσμένη σε ξύλινες επιφάνειες.

Οι ατελείωτες στρώσεις λαδιού, με το μεγάλο βάρος που φέρουν, μοιάζουν να κουβαλούν τις ιστορικές αναζητήσεις της ζωγραφικής στο πέρασμα του χρόνου κάνοντας τις παχιές στρώσεις χρωματικής ύλης  να συμπυκνώνουν διαφορετικές αισθητικές και χρονικές προσεγγίσεις μέσα από τον κύκλο μιας συνεχόμενης μετάπλασης της χρωματικής ύλης.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Πάνος Φαμέλης (γ.1979,Αθήνα) σπούδασε στην Καλών τέχνων της Θεσσαλονικης, στο πανεπιστήμιο Hogeschool Gent, Bέλγιο (Εrasmus) και έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στην Καλών Τέχνων της Αθήνας. Έχει βραβευτεί από την Τράπεζα της Ελλάδος 2008, έχει διακριθεί απο το ΙΚΥ το έτος 2002 και 2005 (υποτροφία έτους 2005 και υποτροφία πρώτου αποφοίου), από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το έτος 2005 και έχει λάβει υποτροφία του προγράμματος Erasmus το 2003.

Ο Πάνος Φαμέλης χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα έκφρασης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, οι εγκαταστάσεις, performance και το θέατρο. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Under Construction και έχει επιμεληθεί αρκετές εκθέσεις. Έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Το 2009 συμμετείχε στην 3η Μπιενάλε Αθήνας “EXIT” και το 2011 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη 15η Μπιενάλε Μεσογείου (Θεσσαλονίκη-Ρώμη). Έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.