Ο διάσημος Σλοβένος καλλιτέχνης Ματία Σόλτσε θα πραγματοποιήσει στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» Κουκλοθέατρο τέσσερις παραστάσεις και ένα εργαστήρι.

Την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 9μ.μ. θα παρουσιάσει την παράσταση “Happy bones” (“Ευτυχισμένα κόκαλα”). Την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 6 μμ και το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 9μ.μ. θα παρουσιάσει την παράσταση “Little night tales” (“Μικρά νυχτερινά παραμύθια”).

Το βιωματικό εργαστήρι του Ματία Σόλτσε έχει τίτλο «Θέατρο Αντικειμένων και Ρυθμός» και θα πραγματοποιηθεί: Σάββατο 8, Κυριακή-9, Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Απριλίου 2023.

Λόγω μεγάλης συμμετοχής για το εργαστήρι δημιουργήθηκαν δύο ομάδες. Οι θέσεις και στις δύο ομάδες έχουν ήδη κλείσει και τηρείται λίστα αναμονής.

Αναλυτικά

“Happy bones” (“Ευτυχισμένα κόκαλα”)
Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στις 9μ.μ.
Παράσταση Θεάτρου Κούκλας για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών

Ένα μάτσο κόκαλα, όλα μαζεμένα από διάφορα μέρη του κόσμου, ένα μικρό φέρετρο και ένα μικρό panda. Σαν εύθυμος αλχημιστής, ο κουκλοπαίκτης κάνει χαρακτήρες, συναισθήματα και μπλεξίματα να ξεπηδούν από την άψυχη ύλη. Τα απλά κόκαλα, χωρίς να χρησιμοποιούν ούτε μια λέξη, λένε τις ιστορίες τους για τη μοναξιά.

Ποια είναι η μαριονέτα και ποιος ο εμψυχωτής; Ποιος είναι νεκρός και ποιος είναι ζωντανός;

Το θέατρο αντικειμένων στην πιο ωμή του μορφή, δείχνει τις ατελείωτες δυνατότητές του. Ειρωνική μαύρη κωμωδία, που κάθε δευτερόλεπτο αλλάζει την οπτική γωνία του θεατή, εκπλήσσει και σε κάνει να γελάς. Μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι απλώς ένα μέρος ενός μεγαλύτερου παιχνιδιού. Παιχνίδι Θανάτου!

Ο συμβολισμός είναι τόσο απαλός όσο και γοητευτικός. Χρησιμοποιώντας τα οστά ως μαριονέτες, ο Matija Solce τους δίνει σάρκα και ίσως μια γεύση μετενσάρκωσης.

Παραγωγή: Teatro Matita & MCLU Koper
Συγγραφέας, μουσική και ερμηνευτής: Matija Solce
Σκηνοθεσία: Vida Bren Cerkvenik, Matija Solce
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

“Little night tales” (“Μικρά νυχτερινά παραμύθια”)
Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 6 μμ & Σάββατο 8 Απριλίου, στις 9μ.μ.
Παράσταση με κούκλες και πρωτότυπους μηχανισμούς κινουμένων σχεδίων για ενήλικες και παιδιά άνω των 6 ετών

Όταν πέφτει η νύχτα και ο κόσμος των ανθρώπων ηρεμεί για λίγο από την αναταραχή του, ένας συγγραφέας προσπαθεί να γράψει ένα διήγημα. Κουρασμένος, αποκοιμιέται και στα όνειρά του ζωντανεύουν τα αντικείμενα γύρω του και οι χαρακτήρες που έχει φανταστεί, αρχίζουν να υφαίνουν ιστορίες…

Ο Ματία Σόλτσε αποφεύγει να χρησιμοποιεί τη λέξη “κουκλοθέατρο” παρόλο που του είναι πολύ συμπαθής. Όπως χαρακτηριστικά λέει: «προτιμώ τη φράση θέατρο σημείων ψευδαίσθησης, η οποία δίνει χώρο στην κατανόηση του θεάτρου ως ένα αξιόπιστο σημείο εστίασης που μπορεί να εξελιχθεί σε μια ψευδαίσθηση. Αυτή είναι απλά η αρχή της μουσικής προσέγγισης του κουκλοθεάτρου η οποία μπορεί να μεσολαβεί σε κάθε διαδικασία ως βασικό στοιχείο δραματουργίας, κίνησης, αλλαγής εστίασης, χτίσιμο διαφορετικών επιπέδων κατανόησης, ειρωνείας και πρόκλησης μέσω της κούκλας- πράγμα εξαιρετικά αναγκαίο στις μέρες μας».

Επινόηση: Matija Solce.
Παραγωγή: Teatro Matita & MCLU Koper,
Συγγραφέας, κούκλες, ερμηνευτής: Matija Solce
Σκηνοθεσία: Vida Cerkvenik Bren
Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

«Θέατρο Αντικειμένων και Ρυθμός»
Η μουσική προσέγγιση της εμψύχωσης αντικείμενου και κούκλας
Τετραήμερο Βιωματικό εργαστήριο με τον Ματία Σόλτσε

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί μέσω ασκήσεων πάνω σε διαφορετικές τεχνικές που θα προέλθουν από τις έννοιες του ρυθμού, του παλμού και της σύνθεσης, όπως και την ανάπτυξη δράσεων μέσω μουσικών αρχών.

Κατάλληλο για: ηθοποιούς, κουκλοπαίκτες, performers, σκηνοθέτες, μουσικούς, όσους δραστηριοποιούνται στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες και θέλουν να ενσωματώσουν το ρυθμό και τη μουσικότητα στις παραστάσεις τους.

Πρωινό εργαστήρι: Σάββατο 8, Κυριακή-9, Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Απριλίου 2023
10 π.μ. – 2 μ.μ.

Απογευματινό εργαστήρι: Σάββατο 8, Κυριακή-9, Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Απριλίου 2023
5μ.μ – 9μ.μ.

Χώρος: «Εργαστήρι Μαιρηβή» Κουκλοθέατρο

Ματία Σόλτσε

Γεννήθηκε το 1981 στη Σλοβενία. Μουσικός, κουκλοπαίκτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης καθώς επίσης δάσκαλος, διοργανωτής φεστιβάλ και ακτιβιστής, ο Ματία Σόλτσε ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές στο Εναλλακτικό θέατρο και κουκλοθέατρο της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας (DAMU) με θέμα “Η μουσική προσέγγιση του κουκλοθεάτρου”.

Στα έργα του συνδέει στενά τη μουσική και το θέατρο και ως εκ τούτου, οι συναυλίες του συχνά μετατρέπονται σε διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις, ή και αντίστροφα, οι κουκλοθεατρικές του παραστάσεις μετατρέπονται σε μουσικές συνθέσεις. Με το ακορντεόν του και ένα φέρετρο γεμάτο οστά, ταξιδεύει ανά τον πλανήτη, βιώνοντας εμπειρίες από παραστάσεις σε διαφορετικά και ακραία μέρη όπως φυλακές, ινδουιστικά άσραμ, υπνοδωμάτια ανθρώπων ή μεγάλες αίθουσες διεθνών φεστιβάλ.

Μέχρι σήμερα, έχει λάβει περισσότερα από 30 βραβεία και έχει σκηνοθετήσει 40 παραστάσεις. Διευθύνει την ετήσια διεθνή ορχήστρα Ethno Histeria και διοργανώνει το υπαίθριο site-specific φεστιβάλ Floating Castle και το Φεστιβάλ Kavč, το οποίο λαμβάνει χώρα σε διαμερίσματα ανθρώπων.

Το 2012-2013 ήταν συντονιστής του Protestival, ενός αλληγορικού και οπτικού τρόπου διαμαρτυρίας, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης στη χώρα του. Αυτή είναι μόνο μία από τις αποδείξεις ότι η τέχνη μπορεί να είναι (εκτός από πρόκληση του νου μας), ένα λειτουργικό εργαλείο για την αλλαγή της αυταπάτης σε πραγματικότητα.