Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει Μαθήματα Σχεδίου και Ζωγραφικής για ενήλικες, με την Pascaline Bossu,τη 2η και 4η Κυριακή κάθε μήνα.

Ο Α΄ Κύκλος (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) είναι αφιερωμένος στον μεγάλο δημιουργό και στοχαστή Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989).

Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της “Γενιάς του ’30”, ο Τσαρούχης ενσάρκωσε στο έργο του το ιδανικό της ελληνικότητας. Με πολλαπλές επιρροές από την ελληνιστική και τη βυζαντινή τέχνη, την τέχνη της Αναγέννησης και των νεότερων χρόνων, το έργο του Μαtisse, του Θεόφιλου και του Κόντογλου, αλλά και τις φιγούρες του Καραγκιόζη, διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος και απεικόνισε τοπία, νεκρές φύσεις, γυμνά και αλληγορικές σκηνές. Το ενδιαφέρον του όμως εντοπίστηκε κυρίως στην ανθρώπινη μορφή, δημιουργώντας μεμονωμένα πορτρέτα, αλλά και σκηνές με ναύτες και στρατιώτες, που αποτελούν ένα χαρακτηριστικό μέρος του έργου του.

Όλες οι πληροφορίες και τα έργα που θα δοθούν στους μαθητές προέρχονται από την έκδοση “Γιάννης Τσαρούχης – Ζωγραφική” (1990, Έκδοση Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη), που επιμελήθηκε ο ίδιος ο ζωγράφος κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σε συνεργασία με τη Νίκη Γρυπάρη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013
Η βυζαντινή παράδοση και η επιρροή του Κόντογλου
«Το Βυζάντιο είναι ο αρχαίος κόσμος όπως διεσώθη με τα τραύματα της μοίρας» θα γράψει στην «Επιθεώρηση Τέχνης» το 1964.
Στο μάθημα αυτό οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την περίοδο κατά την οποία ο Γιάννης Τσαρούχης υπήρξε μαθητής και βοηθός του Φώτη Κόντογλου (1930-1934) και θα εργαστούν με την τεχνική της τέμπερας επάνω στο έργο «Γυναίκα από τη Σκύρο» 1931.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
Η επιρροή της ευρωπαϊκής τέχνης και του Matisse
Γνωριμία με έργα που προσεγγίζουν τον ονειρικό κόσμο του Matisse.
Οι συμμετέχοντες θα ζωγραφίσουν με λαδοπαστέλ  επάνω στο έργο «Ο Σκεπτόμενος», 1936..

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013
Η λαϊκή τέχνη, ο Καραγκιόζης και ο ζωγράφος Θεόφιλος
Μελέτη της εικαστικής εξέλιξης του Τσαρούχη. Γνωριμία με τα έργα «Πορτραίτο του Ευγένιου Σπαθάρη» 1948, (το ολόσωμο πορτρέτο του μεγάλου καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών με τη σημαία και το δάφνινο στεφάνι) και «Ο Θεόφιλος ως Μέγας Αλέξανδρος»1968
Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν με μελάνι επάνω στο έργο «Νέος προφίλ προς τα δεξιά με ζωγραφιστό φόντο», 1938-1939.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013
Οι παραδοσιακές ενδυμασίες της Ελλάδος. Το θέμα ενδιέφερε πολύ τον Τσαρούχη από την παιδική του ηλικία
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν σειρά από έργα του μεγάλου δημιουργού εμπνευσμένα από τις ελληνικές λαϊκές φορεσιές. Στην συνέχεια θα εργαστούν με κάρβουνο και κιμωλία σε καφέ χαρτί σύμφωνα με το προσχέδιο του έργου «Γυναίκα από την Αταλάντη», 1956.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013
«Οι ναύτες»
Πώς ο καλλιτέχνης επέλεξε αυτό το θέμα και η καλλιτεχνική του εξέλιξη στο διάστημα 1938-1986.
Η χρήση των φωτοσκιάσεων (κιαροσκούρο).
Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν με την τεχνική της Τέμπερας επάνω στο έργο «Αξιωματικός του Ναυτικού σε ροζ φόντο» 1959.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013
«Οι δώδεκα μήνες του χρόνου», 1972
Οι συμβολικοί χαρακτήρες στην τέχνη ήταν θέμα που είχε αρχικά δουλέψει με τον Φ. Κόντογλου, αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισε με διαφορετικό τρόπο το 1971: εργάστηκε στα πρότυπα της αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής παράδοσης αλλά και εμφανείς επιρροές της Αναγεννησιακής τέχνης και του στυλ Louis-Philippe (19ος αι.). Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν με μολύβι και παστέλ σε καφέ χαρτί επάνω στο προσχέδιο για το «Πορτρέτο του Ντομινίκ», 1971.

Η εισηγήτρια:

Η Pascaline Bossu είναι εικαστικός, γραφίστρια, διακοσμήτρια και φωτογράφος. Γεννήθηκε στη Lorraine (Nancy) της Γαλλίας και σπούδασε στο Strasbourg και στην Ecole Superieur des Arts Appliques ”Olivier de Serres” στο Παρίσι. Ανακάλυψε την Ελλάδα από παιδί κάνοντας διακοπές κάθε καλοκαίρι στο νησί της Θάσου. Απο το 2000 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως γραφίστας και εικαστικός. Το 2003 δημιουργεί το εργαστήρι Coccinelle στην Αγία Παρασκευή όπου διδάσκει σχέδιο, ζωγραφική και γλυπτική σε παιδιά και ενήλικες. Δημιουργεί καλλιτεχνικές παρεμβάσεις για το Ελληνο-Γαλλικό Λύκειο Eugene Delacroix και τα Notos Gallery. Εδώ και 5 χρόνια συνεργάζεται με το Μουσείο Ηρακλειδών.