Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι: Βάσος Η. Βογιατζόγλου (Συγγραφέας), Δέσποινα Πουπάλου (Φιλόλογος, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πάτρας), Σοφία Σεϊρλή (Ηθοποιός).

Ο «Μάταιος Αύγουστος» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Ελένης Παπανδρέου αν και γράφει ποίηση από πολύ μικρή ηλικία. Όπως λέει η ίδια «μάζεψα εικόνες φτιαγμένες από λέξεις της καρδιάς κι εκεί συνάντησα μνήμες δικές μου και δανεικές. Έτσι τα ποιήματα, σαν από μόνα τους, έγιναν το φως και το σκοτάδι του έρωτα που ψάχνει την αλήθεια του. Δηλαδή, την ανάγκη να γίνουμε πάλι Ένα. Κι ενώ το σκηνικό μου είναι οι τέσσερις εποχές του χρόνου, αποδεικνύεται ότι ο χρόνος είναι ένας και αζύγιαστος».

Ο «Μάταιος Αύγουστος»

Την αρχή της ιστορίας φέρνει ο Αύγουστος. Λευκός, με μια χούφτα άμμο στα χέρια, ξαπλώνει σ’ ένα δωμάτιο γυμνό και γίνεται μια ψαλμωδία των αισθήσεων. Όμως το φθινόπωρο περιμένει. Στην αρχή είναι η βουή των φύλλων. Μετά ο αγέρας. Στο τέλος ο απόηχος ψιθύρων νερού στην ψυχή. Ο Σεπτέμβρης στέκεται πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα και ψιθυρίζει «Μάταιος. Μάταιος Αύγουστος». Ο χρόνος μεγαλώνει γυμνά κλαδιά στα μάτια, οι προσμονές της ψυχής μένουν ανοιχτές κι ας ξέρουν μέσα τους το πουθενά. Απομένει ο ορισμός του έρωτα. Αναπάντεχα μισός. Αναπάντεχα μόνος. Αναπάντεχα ξένος. Τι μένει να γιορτάσει ο Απρίλης; Τη γνώση πως τίποτα δε χωρίζει. Δεν σταματάει τίποτα. Μόνο ξαπλώνει επάνω μας αθέατο και μας θυμίζει ν’ απλώσουμε τα χέρια στο Ένα που γεννιέται μέσα μας και πάλι.

Λίγα λόγια για την Ελένη Παπανδρέου

Η Ελένη Παπανδρέου ασχολήθηκε με αντικείμενα που δεν είχαν σχέση με την ποίηση αλλά με τους αριθμούς, μιας και για την ίδια, οι αριθμοί αντανακλούν την αρμονία του σύμπαντος. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing στη Σκωτία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ξεκίνησε μία διδακτορική διατριβή, την οποία δεν ολοκλήρωσε ποτέ, αφού προτίμησε την πραγματική ζωή από την ακαδημαϊκή. Δούλεψε δώδεκα χρόνια στη διαφήμιση με επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, ώσπου αποφάσισε ότι δεν ήθελε να γεράσει κάνοντας διαφημίσεις. Παραιτήθηκε από τη θέση της Υποδιευθύντριας Εταιρικής Επικοινωνίας και Έρευνας για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα των ελεγκτών λογιστών. Τα τελευταία επτά χρόνια δουλεύει στον αντίστοιχο κλάδο.

Στον ελεύθερο χρόνο της κάνει μαθήματα πρακτικής φιλοσοφίας και ταξιδεύει με προορισμό κυρίως την Ασία. Πρωταγωνιστής στα ταξίδια είναι πάντα τα πρόσωπα και η φωτογραφία γίνεται το μέσο για να πάρει μαζί της ένα κομμάτι από την αλήθεια τους.