Σε εναλλαγή με το διετές του βραβείο που είναι αφιερωμένο στη νεανική καλλιτεχνική σκηνή μίας μεσογειακής χώρας (η διοργάνωση του 2020 θα είναι αφιερωμένη στο Ισραήλ), ο καλλιτεχνικός οργανισμός ΗΥam δίνει λευκή επιταγή σε ένα νέο Γάλλο καλλιτέχνη πάνω στο θέμα της νησιωτικότητας και αναλαμβάνει την παραγωγή ενός έργου που θα παρουσιάζεται όλο το καλοκαίρι στους δημόσιους χώρους του νησιού.

Ο οργανισμός ΗΥam που δημιουργήθηκε το 2014 από τη δημοσιογράφο Pauline Simons με σκοπό να συνοδεύσει ανερχόμενους καλλιτέχνες από τις χώρες της Μεσογείου και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν τα έργα τους μεγαλύτερη ορατότητα στη διεθνή σκηνή είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι θα διοργανώνει ετήσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο νησί της Ύδρας.

Σε εναλλαγή με το βραβείο με το οποίο επιβραβεύει, κάθε δύο χρόνια, ένα νέο καλλιτέχνη από μία μεσογειακή χώρα, ο ΗΥam δίνει πλέον λευκή επιταγή σε ένα Γάλλο καλλιτέχνη και του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει, χάρη στο έπαθλο ύψους 10.000 €, ένα έργο το οποίο θα έχει εμπνευστεί και υλοποιηθεί ειδικά για τους δημόσιους χώρους της Ύδρας.

Η ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ

Η πρώτη παραγγελία ανατέθηκε στον καλλιτέχνη Nicolas Tourte και θα εγκατασταθεί στην πλατεία Μακαρίου, στην καρδιά του οικισμού, συμμετέχοντας έτσι σε μία θερινή σεζόν 2019 εξαιρετικά πλούσια σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

ΜΑΡΤΥΣ του Nicolas Tourte

Ο τίτλος «Μάρτυς» που μπορεί να παραπέμπει σε πολλαπλές πραγματικότητες, αναφέρεται σ’αυτήν την περίπτωση στους απατηλούς συνδυασμούς που εξυφαίνει ο καλλιτέχνης, καθώς είναι λάτρης του οξύμωρου. Μερικοί θυμούνται ίσως το «Πέρασμα», μία από τις βίντεο εγκαταστάσεις του που αναπαριστούσαν ένα ανοιχτό βιβλίο που παρασυρόταν διαρκώς από τα θαλάσσια κύματα. Αυτός και μόνο ο συνδυασμός των δύο στοιχείων έδινε στο καλλιτεχνικό έργο και στην κατασκευή ένα χαρακτήρα βιβλικό, ποιητικό και ιστορικό. Η δουλειά του Nicolas Tourte είναι χιμαιρική χωρίς να είναι αποπροσανατολιστική, ποιητική χωρίς να είναι παράλογη.

Ωστόσο, ο καλλιτέχνης αρέσκεται –και μάλιστα σχεδόν πάντα – να αλλοιώνει τις προσλαμβάνουσες, να ανατρέπει τις ισορροπίες, να επιτείνει μία αμφισημία για να δημιουργήσει έργα διττά, γοητευτικά σαν την Κίρκη και όμορφα. Μέσα στην υδραίικη νύχτα, οι περαστικοί που έλκονται από μία παράξενη διαύγεια θα έχουν άραγε την ικανοποίηση να σταματήσουν για να δουν αυτό το παλιό γεφύρι που περικλείεται από ένα φανταστικό νερό όπου αντανακλάται ο ουρανός της ημέρας; Ανάμεσα στο όνειρο που κάνουμε όντας ξύπνιοι και στην απατηλή αλήθεια, η οφθαλμαπάτη που δημιουργεί ο καλλιτέχνης μοιάζει να είναι μία νέα πρόσκληση, μία ρομαντική χειρονομία που μας παροτρύνει να κρατήσουμε αποστάσεις από τα πράγματα ή να τα δούμε αφ’ υψηλού.

Αντίθετα, κάτω από τον ήλιο που καίει, αυτός ο δρόμος επιτάχυνσης, αυτό το ναυτικό πέρασμα επανασυνδέεται με τους μαιάνδρους μιας νησιωτικής ιστορίας. Είναι άραγε το κατάλοιπο μιας ναυμαχίας, το χειροπιαστό σύμβολο ενός επικείμενου κινδύνου ή μίας προγραμματισμένης διάλυσης; Επιλέγοντας να «μετακινήσει» μία παραθαλάσσια κατασκευή σε μία άδεια πλατεία πλαισιωμένη από νεραντζιές, ο καλλιτέχνης ανοίγει όλες τις καταπακτές. «Δουλεύω χρησιμοποιώντας ελάχιστα μέσα, αλλά μου αρέσει να διατηρώ μία αμφίσημη σχέση ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το αληθινό και το ψεύτικο. Το κυριότερο είναι να μην έχω τα πάντα κάτω από τον έλεγχο μου, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να προβάλει τη δική του αφήγηση.

Η δουλειά που κάνω πάνω στις εικόνες προέρχεται από την ιδέα της επανάληψης, μετά από τον εντοπισμό των διαδικασιών και των αόρατων μηχανισμών που ορίζουν τις ζωές μας. Συχνά, μου αρέσει να αφήνω να εννοηθεί ότι τα έργα μου είναι δημιουργήματα της υψηλής τεχνολογίας, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι αλήθεια.» καταλήγει ο καλλιτέχνης. Πάντως η ψευδαίσθηση είναι αληθοφανής.

Nicolas Tourte

Γεννημένος το 1977 στο Charleville-Mézières, ο Nicolas Tourte ζει στη Λίλλη αλλά εργάζεται παντού. Εκπροσωπείται από την Galerie Laure Roynette στο Παρίσι. Toν επέλεξε πολλές φορές ο οίκος Ηermès (Με το μυαλό στα σύννεφα, 2014, και Το μάτι του περιπατητή το 2015) για να δώσει στα εικονικά αντικείμενα του μία πρωτόγνωρη χρήση. Συμμετείχε επίσης σε πολλές ατομικές εκθέσεις στη Γαλλία και ιδιαίτερα σε μουσεία ή κέντρα τεχνών: Chapelle de l’Oratoire στο Clermont-Ferrand, πύργος Hardelot, Musée de la Piscine στο Roubaix, ESAM στην Caen… To 2018 o Nicolas Tourte αρχίζει να εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή μέσω της συμμετοχής του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις, γεωγραφικά απομακρυσμένες μεταξύ τους, όπως η Ταϊπέι (Μπιεννάλε), η Βαρκελώνη, το Κατόβιτσε (Πολωνία), η Ρώμη….

Χάρη στο Δήμο Ύδρας που είναι εταίρος του project HYam, η πλατεία Μακαρίου υποδέχτηκε για πρώτη φορά ένα εφήμερο έργο τέχνης προς τέρψη των κατοίκων του νησιού, των μόνιμων επισκεπτών του και των τουριστών.  Η πλατεία Μακαρίου βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Ύδρας, λίγα μόνο λεπτά από το λιμάνι, εκεί όπου βρίσκονται οι ωραιότερες ιδιωτικές κατοικίες του νησιού με τους κήπους τους, και πήρε το όνομα της από τον Άγιο Μακάριο τον Κορίνθου. Πρώτα ως επίσκοπος και μετά ως μητροπολίτης, επισκεπτόταν συχνά την Ύδρα και ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα καθώς έγραψε ένα σημαντικό έργο αναφοράς που δημοσιεύθηκε το 1781 στη Βενετία.

Πρόκειται για τη «Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών» που συνέγραψε σε συνεργασία με το Νικόδημο Αγιορείτη και αποτελεί μία ανθολογία σπάνιων 6 Nicolas Tourte ή αδημοσίευτων κειμένων σε βυζαντινή ελληνική γλώσσα που πλέκουν το εγκώμιο της ασκητικής και της σοφίας της ζωής. Στην πιο πρόσφατη ιστορία, το πέτρινο μνημείο που κλείνει την πλατεία είναι ένας φόρος τιμής τους Υδραίους αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο ΗΥΑΜ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Iούλιος 2016 – The New Green Part 2, Η αναμονή, εγκατάσταση στα βράχια της Ύδρας από τη Μαρία Τσάγκαρη, νικήτρια της 1ης έκδοσης του Βραβείου ΗΥam που ήταν αφιερωμένο στην ελληνοκυπριακή νεανική καλλιτεχνική σκηνή.

Ιούλιος 2018 – Atlasouna (Ο δικός μας Άτλαντας), γλυπτό- εγκατάσταση στην Πλατεία Μακαρίου από τον Abdelaziz Zerrou, νικητή της 2ης έκδοσης του Βραβείου ΗΥam που ήταν αφιερωμένο στη νεανική σκηνή του Μαρόκου.

14 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2019 – Μάρτυς, βίντεο εγκατάσταση του Nicolas Tourte, πρώτου Γάλλου καλλιτέχνη που προσκάλεσε ο ΗΥam για να δημιουργήσει ένα έργο για ένα δημόσιο χώρο της Ύδρας.

Ιούλιος 2020 – Ο οργανισμός ΗΥam βρίσκεται ήδη στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι έχει επιλέξει το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα στο πλαίσιο της 3ης έκδοσης του βραβείου για τη νεανική καλλιτεχνική σκηνή της Μεσογείου, μετά από την Ελλάδα/Κύπρο και το Μαρόκο.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μάρτυς, βίντεο εγκατάσταση του Nicolas Tourte. Courtesy of the artist and HYam