Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, στις 19:00, η Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων της σειράς «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες», με την πρώτη εκδήλωση του χρόνου αφιερωμένη στονMartin Scorsese (Νέα Υόρκη, 1942 -).

Ο Μάρτιν Σκορσέζε (Martin Scorsese) είναι από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Ιστορίας του Αμερικανικού σινεμά, το οποίο υπηρετεί  από την δεκαετία του 1960 και στο οποίο εξακολουθεί να έχει μεγάλη δραστηριότητα, όπως απέδειξε με την πρόσφατη επιτυχία του «Οι δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού». Γεννημένος στην Νέα Υόρκη, πέρασε από αρκετά στάδια του κινηματογράφου πριν ασχοληθεί ο ίδιος με την σκηνοθεσία για να δώσει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας του 1970 («Ο ταξιτζής»), του 1980 («Οργισμένο είδωλο», «Ο τελευταίος πειρασμός»), αλλά και του 2000 («Ο πληροφοριοδότης» και «Ο ιρλανδός»). Σε μεγάλο ποσοστό, το όνομα του Martin Scorsese έχει «ταυτιστεί» με τις ταινίες υποκόσμου,  με ήρωες γκάνγκστερ της ιταλοαμερικανικής μαφίας, ένα περιβάλλον που βίωσε από παιδί μεγαλώνοντας στους σκληρούς δρόμους της Νέας Υόρκης.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Scorsese και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό.

Θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου, Γιάννης Ζουμπουλάκης και Κωνσταντίνος Καϊμάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: O Scorsese με τη Lily Gladstone από την ταινία «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού».