Το προσωπικό ημερολόγιο του Μάρκου Αυρήλιου, Τα Εις Εαυτόν, είναι η διαχρονική κληρονομιά που μας άφησε ο σπουδαίος στωικός φιλόσοφος, που ήταν ταυτόχρονα αυτοκράτορας και ο πιο ισχυρός άνθρωπος της εποχής του.

Το κορυφαίο κείμενο του στωικισμού που ενέπνευσε φιλοσόφους, ηγέτες, συγγραφείς και εκατομμύρια αναγνωστών στο πέρασμα των αιώνων, παραμένει επίκαιρο σε μια εποχή που ο άνθρωπος εξακολουθεί να αναζητεί την ουσία της ύπαρξής του και την εσωτερική γαλήνη.

Περιγραφή βιβλίου

Τα Εις Εαυτόν του Μάρκου Αυρήλιου είναι οι απαράμιλλης σοφίας προσωπικοί στοχασμοί ενός στωικού φιλοσόφου που ήταν ταυτόχρονα ο ισχυρότερος άνθρωπος της εποχής του.

Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 161 έως το 180 μ.Χ., ο Μάρκος Αυρήλιος ασπάστηκε τη στωική φιλοσοφία από νεαρή ηλικία. Ως αυτοκράτορας διατήρησε τη συνήθεια να εξασκείται καθημερινά στον στωικισμό, με σκοπό να υπενθυμίζει στον ίδιο του τον εαυτό να παραμένει ταπεινός, υπομονετικός και ανθεκτικός στις δυσκολίες της θέσης του. Κατέγραφε τις σκέψεις του στο ημερολόγιό του, εμψυχώνοντας τον εαυτό του ώστε να εκπληρώνει καλύτερα τις ευθύνες του ως αυτοκράτορας, αλλά και ως άνθρωπος.

Τα Εις Εαυτόν γράφτηκαν ως προσωπικό ημερολόγιο κι όχι ως εγχειρίδιο του στωικισμού που επρόκειτο να δει το φως της δημοσιότητας – ωστόσο αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα έργα πρακτικής φιλοσοφίας που συνεχίζουν να εμπνέουν και να εμψυχώνουν τον άνθρωπο του σήμερα. Προσφέρουν καθοδήγηση σε όποιον αναζητά τη συνεχή αυτοβελτίωση και επιδιώκει ψυχική και πνευματική αντοχή.

Ανάγνωσμα ιδιαίτερα προσιτό, Τα Εις Εαυτόν θα γίνουν αγαπημένο βιβλίο στο οποίο θα προστρέχετε τακτικά για έμπνευση απέναντι στα μικρά και μεγάλα συμβάντα της ζωής.

Το βιβλίο περιλαμβάνει το πρωτότυπο αρχαίο ελληνικό κείμενο, την απόδοση στη νέα ελληνική, εισαγωγή και σχολιασμό.

Μάρκος Αυρήλιος

Ο σπουδαίος στωικός φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος γεννήθηκε στη Ρώμη το 121 μ.Χ., γιος του ανηψιού του αυτοκράτορα Αδριανού. Υιοθετήθηκε από τον διάδοχο του θρόνου, Αντωνίνο τον Ευσεβή, ο οποίος στέφθηκε αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του Αδριανού.

Ως διάδοχος του θρόνου, ο Μάρκος Αυρήλιος ανατράφηκε σε περιβάλλον όπου κυριαρχούσε το ελληνικό πνεύμα και έλαβε ανάλογη μόρφωση. Λάτρης της φιλοσοφίας, έγινε υποστηρικτής των Διατριβών του Επίκτητου και του στωικισμού.

Ο Μάρκος Αυρήλιος έγινε αυτοκράτορας το 161 μετά τον θάνατο του θετού πατέρα του. Το όνομά του συνδέθηκε με μια ευρεία νομοθετική μεταρρύθμιση αλλά και με τους διωγμούς των Χριστιανών. Η εποχή του υπήρξε η αρχή του τέλους της Pax Romana (πόλεμος με τους Πάρθους, συγκρούσεις με τα γερμανικά φύλα) και ο ίδιος σκοτώθηκε σε πολεμική εκστρατεία, το 180 μ.Χ. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Κόμμοδος.

Ως φιλόσοφος, ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν συνεπής εκπρόσωπος του στωικισμού και ένας από τους τρεις της περίφημης τριανδρίας της Νέας Στοάς, μαζί με τους δύο άλλους σπουδαίους στωικούς φιλόσοφους, τον Επίκτητο και τον Σενέκα. Το σύγγραμμά του «Τα εις εαυτόν» γράφτηκε στα ελληνικά και αποτελεί ένα από τα διασημότερα έργα της στωικής φιλοσοφίας.