Η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου γράφει για την έκθεση Mark of Cain (on violence): «Η Ειρήνη Διάδου περιδιαβαίνει την ιστορία της ανθρωπότητας για να ανασύρει μέσα από τη ζωγραφική της πραγματικά γεγονότα που ταράζουν και αφυπνίζουν. Οι πίνακές της, αφαιρετικές σκηνές ενός μακάβριου θεάτρου του παραλόγου, υπαινίσσονται απειλητικές και εχθρικές καταστάσεις, εγείροντας συναισθήματα επισφάλειας. Σε απόλυτη συνέργεια με τον αρχιτεκτονικό χώρο, την έως πρότινος εγκαταλελειμμένη αποθήκη χάρτου με τα εμφανή ίχνη φθοράς, τα έργα συνθέτουν ένα φορτισμένο ζωγραφικό περιβάλλον καθυποβάλλοντας τους θεατές…

Οι αποτρόπαιες στιγμές της ιστορίας αποτυπώνονται μεταλλαγμένες στον καμβά ως πράξη προσωπικής λύτρωσης της καλλιτέχνιδας και εξορκισμού του κακού. Βίαιες χειρονομίες που μοιάζουν να εξωτερικεύουν αυτόματα συνειδητό και ασυνείδητο, σκιαγραφούν συνθέσεις που συνειρμικά παραπέμπουν σε εκρήξεις, σκότος, αίμα, καμένη γη.

Τέχνη βαθύτατα πολιτική και κοινωνική, ενδεδυμένη με το λυρικό πέπλο και τη δυναμική πυγμή της αφαίρεσης, η ζωγραφική της Διάδου λειτουργεί εν είδει οπτικού μανιφέστο. Η έκθεση υπογραμμίζει τη διαχρονικότητα της ανείπωτης βίας, έκδηλης από τις απαρχές του κόσμου όπως υποδηλώνει η Βιβλική αναφορά του τίτλου στον Κάιν, θέτοντας ηθικά ερωτήματα γύρω από την ίδια την ανθρώπινη φύση».

Τις εκθέσεις επιμελείται η Ειρήνη Διάδου, σε συνεργασία με την Μπία Παπαδοπούλου.
Θερμές ευχαριστίες στους: Μπία Παπαδοπούλου, Τζούλια Τσιακίρη, Λίνα Μπέμπη, Γιάννη Περδικογιάννη για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η έκθεση Mark of Cain της Ειρήνης Διάδου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Athens Intersection, και είναι μία από τις καλλιτεχνικές δράσεις με τις οποίες το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση και αναζωογόνηση της περιοχής, μας καλεί να εξερευνήσουμε την κληρονομιά του κέντρου της Αθήνας. Το πολιτιστικό πρόγραμμα Athens Intersection επιμελείται ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και συντονίζει η Φωτεινή Καπίρη.

Ειρήνη Διάδου, PINKVILLE, 2018

Tη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, θα εγκαινιαστεί μια ακόμα έκθεση της ζωγράφου στο γειτονικό βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β, με τίτλο Safe-place. Οι δυο εκθέσεις λειτουργούν διαλεκτικά, συντάσσοντας μια πραγματεία πάνω στη βία και ένα αφήγημα αισιόδοξης θέασης του κόσμου. Για την έκθεση Safe-place η Μπία Παπαδοπούλου σημειώνει: “Έργα μικρών διαστάσεων, συγκροτούνται από ήρεμες χειρονομιακές πινελιές που αναπτύσσονται σε οριζόντια διάταξη. Πρόκειται για τοπία, όπως αποκαλύπτουν οι τίτλοι, με ατάραχες θάλασσες και καθαρούς ουρανούς που μοιάζουν να υπόσχονται την άφιξη στο λιμάνι, σε τόπους ασφαλείς, ήσυχους, ουτοπικούς”.

#Athensintersection #Athenstrigono

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Athens Intersection παρουσιάζει την έκθεση Mark of Cain / Ειρήνη Διάδου σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων, και φιλοξενείται στο κτίριο της Οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 3 με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Χατζηκώνστα.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Ειρήνη Διάδου, OVERKILL, 2018