Μέσα από ακατέργαστα πορτρέτα, τον μυστικισμό και τον σύγχρονο συμβολισμό η Μαρίνα Τζιάρα αγκαλιάζει κάθε μορφή σύγχρονης γυναικείας φύσης (contemporary womanhoods) και τονίζει πως η διαδικασία της επούλωσης και της υπέρβασης μιας τραυματικής εμπειρίας δεν είναι ποτέ μια ευθεία γραμμή και η διαδικασία μπορεί να γεννήσει έμπνευση και να οδηγήσει στην μετουσίωση.

Σημείωμα έκθεσης Witches & Goddesses:

«Οι γυναίκες πάντα αμφισβητούσαν τον εαυτό τους στο πέρασμα των χρόνων και παρόλο που τις έβλεπαν ως μάγισσες ή ως θεές κατά κάποιο τρόπο τις κυνηγούσαν, τις δαιμονοποιούσαν ή τις εξιδανίκευαν. Πάντα μας έδιναν έναν τίτλο στον οποίο προσπαθούσαμε με κάποιο τρόπο να ταιριάξουμε, ή πάντα μας αφαιρούσαν τις εσωτερικές μας δυνάμεις, ή στο τέλος πάντα αποσυνδεόμασταν από την ισχυρή διαίσθησή μας. Με αυτή τη σειρά στοχεύω να εκθέσω ανεπεξέργαστα πορτρέτα από Μάγισσες & Θεές με έμφαση στο μέγεθος που έχει η θηλυκότητά μας και όχι στις εμφυτευμένες ενοχές και τις καταραμένες δυνάμεις που μας έχουν ανατεθεί.»

Η γένεση αυτού του project επιστρέφει σε ένα προσωπικό ορόσημο της καλλιτέχνιδας– το γεγονός ότι επιβίωσε από μια απόπειρα γυναικοκτονίας που άφησε πίσω μια ουλή 14 εκατοστών στο λαιμό της είναι μια μαρτυρία του χειροπιαστού κόστους της γυναικείας φύσης. Έχοντας επιζήσει από τον θάνατο πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, ανακάλυψε μια μοναδική στιγμή που ζητά να αποτυπωθεί με μπογιά. Είναι αυτός ο σύντομος, έντονος αγώνας για ζωή – η σύγκρουση της φωτιάς και του φωτός ανάμεσα στο σκοτάδι, που κορυφώνεται σε εκείνη την πρώτη ανάσα, μια σπλαχνική υπενθύμιση του να είσαι ζωντανός. Είναι μια εγγενώς ανθρώπινη εμπειρία που στοχεύει να ενσωματώσει με κάθε χρώμα που έχει στη διάθεσή της.

Το project W&G αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης σειράς Madonnas. Ενώ η σειρά Madonnas εξερευνούσε την σύγχρονη μητρότητα (contemporary motherhoods), η σειρά Witches and Goddesses έχει ως στόχο να αφηγηθεί τις ιστορίες γυναικών που κατηγορήθηκαν ως μάγισσες ή αγκαλιάστηκαν και αγαπήθηκαν ως θεές.

Μαρίνα Τζιάρα – Bio:

Η Μαρίνα Τζιάρα γεννημένη στην Αθήνα το 1988, με μια σταθερή επιθυμία να σπουδάσει τέχνη από τότε που ήταν μικρή, έφυγε για την Ισπανία όταν ήταν 22 ετών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις Καλές Τέχνες και μετά από χρόνια το Μάστερ της στην εκπαίδευση Montessori και τη ψυχολογία της εφηβείας. Μετά από δέκα δημιουργικά χρόνια στην Ισπανία, η Μαρίνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργεί και ζει στη Γαλλία ανάμεσα στη Γκρενόμπλ και το Παρίσι. Η τέχνη της έχει μια άμεση σύνδεση με τη λογοτεχνία και την ποίηση, δηλώνοντας ένταση, ακατέργαστη σεξουαλικότητα, ευαισθησία και συνεχή σκέψη ενώ πλοηγείται μέσα από παραστατική αφαίρεση, ακατέργαστα πορτρέτα, τον μυστικισμό και τον σύγχρονο συμβολισμό. Η τέχνη της έχει εκτεθεί σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο και η Μαρίνα είναι ενεργά αφοσιωμένη στο θεωρητικό κομμάτι της τέχνης, δημιουργώντας εργαστήρια, σεμινάρια και διδάσκοντας πώς να χρησιμοποιείται η τέχνη ως μεταγλώσσα για να επιτευχθεί η μετουσίωση. Με την άμεση πρόθεση να εξυψώσει το φεμινισμό μέσα από την τέχνη της, συνδέει φεμινιστικά κείμενα με τις ζωγραφιές της και διδάσκει για την ιστορία του φεμινισμού στις τέχνες και τη λογοτεχνία, ενώ είναι μέντορας στο πρόγραμμα “Women on Top”.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: La Beatrice (Betratal) (λεπτομέρεια έργου) 40x40cm mixed media on hard thai paper 2023.