Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ Άρη Στυλιανού ο οποίος προλογίζει την έκθεση: “Η Μαρίνα Προβατίδου παρουσιάζει μια πολύ σημαντική δουλειά της γύρω από τον καπνό και τα καπνά. Το κεντρικό νήμα που διατρέχει τα έργα της παρούσας έκθεσης είναι η σχέση της τέχνης με τη μνήμη και τη ζωή της κοινότητας. […..] Αναδεικνύει τον καπνό ως υλικό, ως στοιχείο αναπόσπαστο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, ως μέσο έκφρασης και ανεμελιάς, απόλαυσης και χειραφέτησης, αλλά και ως σκληρή και επίπονη εργασία: είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία παραγωγής του φυτού, ο μόχθος στο χωράφι αξημέρωτα, οι απαιτητικές διεργασίες για να βγουν τα αρώματα και τα χαρμάνια.”

Στην έκθεση ακούγεται ηχογραφημένο θεατρικό κείμενο της Μαρίνας Προβατίδου.
Αφήγηση στην Ποντιακή: Πολύκαρπος Καρακασίδης
Αφήγηση στη νέα ελληνική γλώσσα: Θωμάς Κοροβίνης
Απόδοση στην ποντιακή: Αλέξανδρος Κεβρεκίδης
Τεχνική υποστήριξη: Μελίνα Πουρτουλίδου
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο στούντιο “Ακρίτες”

Μαρίνα Προβατίδου

Η Μαρίνα Προβατίδου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική και χαρακτική. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και 6 ατομικές εκθέσεις σε ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί. ‘Έχει βραβευτεί για το έργο της στην Ολλανδία και στην Ελλάδα όπου ζει και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Εργάτες της γης