Το “Basic needs”, που παρουσιάζει η εικαστικός Μαριλία Κολυμπίρη, έρχεται για 2 η χρονιά στην Κυψέλη, στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, στο Φαρμακείο της Φωτεινής Καλπαξή, μαζί με την ομάδα Documatism, σχηματοποιώντας μια συζήτηση πάνω στη κατανάλωση φαρμάκων, στην έλλειψη τους, στο ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών και στην αναγκαιότητα τους, ως κύρια συστατικά που εξασφαλίζουν την μακροζωία και την ομαλή λειτουργία μιας οργανωμένης πόλης.

Η έκθεση “Basic needs”, με τα φαρμακευτικά είδη, διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοσία υγεία ακόμα και με τους εθισμούς που μπορεί να προκληθούν με τη χρήση συστηματικών φαρμάκων.

Το πρότζεκτ “Basic needs” από το 2022 διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο που κατοικεί, την αρχιτεκτονική δομή της πόλης, τις βιοτικές ανάγκες και τον καταναλωτισμό.

Θέτει ερωτήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν συνολικά και με σαφήνεια, καθώς κινούνται μεταξύ επιτακτικών θεμάτων υγείας και αφορούν το ευρύ φάσμα μεταξύ καπιταλισμού και καταναλωτισμού επιστρατεύοντας κρίσιμα οντολογικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και την ανάγκη για κερδοφορία στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Μια απρόβλεπτη εγκατάσταση με πάνω από 200 κεραμικά γλυπτά σε μεγάλες διαστάσεις μπλέκονται με τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες του φαρμακείου και συνδυάζουν διαφορετικά υλικά, όπως το υγρό γυαλί που παραπέμπει στη παραγωγή και αποθήκευση των φαρμάκων σε χαμηλές θερμοκρασίες τονίζοντας τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται διαχρονικά από τον άνθρωπο.

Πόσο σημαντικά είναι τα φάρμακα για τον άνθρωπο, πώς μια κοινωνία μπορεί να διαχειριστεί την έντονη αύξηση των τιμών τους τελευταία; Με πόση ευκολία η δυτική ιατρική παραπέμπει τον ασθενή στη κατανάλωση φαρμάκων; Πόσα από αυτά είναι απαραίτητα; Τι σημαίνουν για τον ανθρώπινο οργανισμό η υπερκατανάλωση φαρμακευτικών ουσιών και ο εθισμός σε αλλεπάλληλες θεραπείες;

Η έκθεση ανακινεί προβληματισμούς και ερωτήματα όπως: Αν η έννοια του φαρμάκου περιέχει κάθε ουσία ή παρασκεύασμα που ανακουφίζει τον πόνο και θεραπεύει από αρρώστιες, κατά πόσο αποκαθίσταται η υγεία μας μόνο με τη κατανάλωση των φαρμάκων; Ποια η σημασία και η σχέση μας με τα συστατικά που είναι άγνωστα και περιέχονται στις συσκευασίες με δυσνόητες οδηγίες; Αποτελούν τα φάρμακα το μόνον και ουσιώδη πυρήνα θεραπείας;

Μήπως η αληθινή αυτοθεραπεία έχει κι άλλες ρίζες, πολύ πιο εσωτερικές, μακριά από τα χαοτικά καταναλωτικά πρότυπα, τα οποία προτείνονται ή επιβάλλονται καθημερινά σε όλους τους τομείς μιας οργανωμένης κοινωνίας;

Η έκθεση διαλέγει ένα δημόσιο χώρο σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά μιας μεγαλούπολης για να θέσει ερωτήματα και να ξεκινήσει διαλόγους με τους κατοίκους της Κυψέλης, με άλλες ομάδες και καλλιτέχνες, με φαρμακοποιούς, με τους ειδικούς της υγείας και με τις φαρμακοβιομηχανίες με την ελπίδα να διαλυθούν μέσα από μια καλλιτεχνική διαδικασία λίγα από τα σύννεφα που καλύπτουν την αγωνία του ανθρώπου για ίαση, υγεία και προφύλαξη από ιούς, κινδύνους, πλάνες και εκμετάλλευση.

Το 2022 η εικαστικός Μαριλία Κολυμπίρη μαζί με την Documatism οργάνωσαν την πρώτη έκθεση του έργου “Basic needs” στην οποία ενσωματώθηκαν 350 κεραμικά έργα της στο σουπερμάρκετ ΟΚ της Φωκίωνος Νέγρη, ανάμεσα στα προϊόντα δημιουργώντας μια καίρια παρέμβαση σε ένα δημόσιο χώρο με διαλόγους με καλλιτέχνες και τη γειτονιά και μουσικές δράσεις. Η ομάδα Documatism με έδρα την Κυψέλη από το 2009 παλεύει για τον επαναπροσδιορισμό της γειτονιάς μέσα από καλλιτεχνικά έργα που προκαλούν δημόσιους διαλόγους και εμπλοκή με ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες και κρίσιμα κοινωνικά θέματα.

Μαριλία Κολυμπίρη

Η Μαριλία Κολυμπίρη (γενν. 1993) αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. (2017)- Integrated Master. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπως: 2022 “Basic needs” σε συνεργασία με την Døcumatism και το Ok markets!, Κυψέλη Αθήνα, 2021 “Presence and pleasures” στην Ag18 gallery, Βιέννη, 2020 “Tar Pits” στην Alibi gallery, Αθήνα, 2022 – “Cc” Callirhoes project space, Αθήνα, 2021 -” The empty gallery ” στη Shrine gallery, Νέα Υόρκη 2021 – “Studio Encounters” στο Amphicar studio, Αθήνα, 2020 – “City Dwellers” στη Ag18 gallery, Βιέννη κ.α.

Το 2023 συνεργάστηκε με την H&M για την υλοποίηση διαφημιστικής καμπάνιας με τη συμμετοχή μιας τοιχογραφίας μεγάλης κλίμακας.

Έχει βραβευτεί για το έργο της από οργανισμούς τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Είναι ιδρύτρια του artist-run space Amphicar Studio, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ των καλλιτεχνών και την υλοποίηση ενός καλλιτεχνικού πυρήνα στην εικαστική σκηνή της Αθήνας. (2020).

Συντελεστές

Εικαστικός: Μαριλία Κολυμπίρη
Οπτική ταυτότητα: Nephew design studio, Μαρινίκη Μπακάλη
Παραγωγή, Υποστήριξη έργου: Documatism, Amphicar Studio
Υποστήριξη παραγωγής: Akrida art space