Η Καυκασιανή ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου, γεννήθηκε στο βαπόρι “Ευαγγελίστρια”, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Σμύρνη – Πειραιάς. Μάλιστα τη μητέρα της ξεγέννησε ο καπετάνιος του πλοίου και της έδωσε και το όνομα του. Ευαγγελία Αταμιάν.

Πως ονομάστηκε Μαρίκα Νίνου; Αναρωτιέται κάποιος. Από την θεατράλε προσωπικότητα της, η οποία παρέπεμπε στην Μαρίκα Κοτοπούλη. Τυχαία μια βραδυά, βρίσκονταν κάπου με τον σύντροφο της και κάποιος που αγαπούσε πολύ τα τούρκικα τραγούδια, της ζήτησε να τραγουδήσει. Τότε την άκουσε ο ηθοποιός & ρεμπέτης Πέτρος Κυριακός. Ο Πέτρος Κυριάκος αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο της γνωριμίας Μαρίκα Νίνου και Μανώλη Χιώτη.

Έπειτα από πολλές εμφανίσεις σε κουτούκια και ρεμπετάδικα της εποχής, έκανε μια μοναδική εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη στο κέντρο Καζαμπλάνκα, μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη και την Ευαγγελία Μαργαρώνη. Εκεί, έμελλε να την αγαπήσει ευρέως το κοινό.

Ταπεινή μας γνώμη είναι ότι ίσως το σημαντικότερο στην μουσική της πορεία, είναι το γεγονός ότι κατάφερε να δώσει τον ορισμό του “αρχοντορεμπέτικου”. Κατάφερε να μην αλλοιώσει τα λαικά χαρακτηριστικά του ρεμπέτικου, ούτε το πάθος από τα κάτω και το περιθώριο που το γεννούσε, αλλά να μεταλαμπαδεύσει και σε ανθρώπους άλλων στρωμάτων, το συναίσθημα του ρεμπέτικου. Τον έρωτα, την πίκρα, την χαρά, την λύπη. Το ανθρώπινο.