Πριν από δυο χρόνια περίπου καθόμουν σε ένα πεζούλι ενός πανηγυριού στην Ικαρία και παρακολουθούσα τον κόσμο να χορεύει. Χόρευαν, ακολουθώντας ένα σπειροειδές σχήμα, χωρίς να  συγκρούονται μεταξύ τους και το σχήμα που ακολουθούσαν έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε αρχή και τέλος, ότι θα μπορούσε να κινείται έτσι για πάντα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα για το ‘Vortex’, μέσα από τον παραλληλισμό του σχήματος της δίνης του σύμπαντος με εκείνον τον παραδοσιακό χορό. Το ενδιαφέρον που έχει η δίνη ως φαινόμενο είναι ότι είναι παρούσα σχεδόν παντού. Η αιώνια και αέναη κίνηση των σωματιδίων δε σταματάει ποτέ στο σύμπαν, αλλά και στην ανθρώπινη πραγματικότητα. Λαμβάνοντας ως έναυσμα τη συνεχόμενη ροή, ξεκινήσαμε μια έρευνα για το τι σημαίνει αυτή η ροή για μας; Τι σημαίνει να κινείται κανείς συνέχεια χωρίς σταματημό; Μπορεί αυτό να είναι ευχάριστο όπως σε ένα χορό ενός πανηγυριού ή μπορεί να είναι και ανυπόφορο, όπως όταν μοχθεί κανείς καθημερινά! Όλα κινούνται γύρω μας και μέσα μας και ως προς αυτό δεν έχουμε επιλογή, έχουμε όμως επιλογή ως προς το σε ποιο σημείο βρισκόμαστε μέσα στη δίνη.

Info: Η Μαριάννα Βαρβιάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει δουλέψει σε Ελλάδα, Αγγλία και Βραζιλία συμμετέχοντας σε παραστάσεις και διδάσκοντας κίνηση, υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά, ενήλικες και ‘νέους/νέες’ της τρίτης ηλικίας. Ξεκίνησε μαθήματα με την “Ομάδα Νάμα” στο Θέατρο “Επι Κολονώ”από το 2002-2004. Το 2007 αποφοίτησε από το “East15” με Β.Α. στο Σύγχρονο Θέατρο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους: Πατρίσια Απέργη, Hofesh Shechter Company,Yumiko Yoshioka, Χριστίνα Κλεισιούνη, Ανέστη Χαραλαμπίδη, Leon Herbert, Κώστα Φιλίππογλου, “Song of the Goat”, “British Grotowski Project”, “ParaActive” κ.ά. Έχει δουλέψει σε internship με  τον “Augusto Boal” και το“Θέατρο των Καταπιεσμένων” στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και χορογράφους. Τέλος, είναι ιδρυτικό μέλος της  “Ha! Theatre Ensemble”.

 

óMNIRA και VORTEX: Δύο παραστάσεις χορού στο Σύγχρονο Θέατρο

Αγορά εισιτηρίων