Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει…

… την αναδρομική έκθεση χαρακτικής της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας Μαριάννας Ξενάκη, που φέρει τον τίτλο «Μακρά Πορεία στη Χαρακτική».

 Η έκθεση, που θα διεξαχθεί στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 19.30 και θα διαρκέσει έως και τις 6 Απριλίου 2013. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της έκθεσης, αυτή θα αποτελείται από έργα που έχει δημιουργήσει η Μαριάννα Ξενάκη και έχουν εκτεθεί κατά καιρούς σε διάφορες εκθέσεις.

Λίγα λόγια από την καλλιτέχνιδα:
Το απρόβλεπτο της Χαρακτικής
και η κατάκτηση του σκληρού υλικού,
στοιχεία μαγείας για τον καλλιτέχνη.

Είναι η μαγεία αυτή που με οδηγεί,
βήμα – βήμα, μέσ’ από το φώς.

Αυτό το φως, που ξεδιπλώνεται
ανάμεσ’ από τα σχήματα και τα χρώματα
στο ξύλο και στη πέτρα.

Μια κίνηση, ένας χορός, μία μουσική.
Το ζητούμενο.

Μαριάννα Ξενάκη

Βιογραφικά στοιχεία Μαριάννας Ξενάκη:
Η Μαριάννα Ξενάκη γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Ελληνοαμερικανικό Γυμνάσιος Pierce College Αθήνας, φοίτησε με υποτροφία του ΙΚΥ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, από όπου πήρε πτυχίο Χαρακτικής και Θεωρητικών Σπουδών με τους καθηγητές Ι. Μόραλη, Κ. Γραμματόπουλο ,Π.Πρεβελάκη και Π.Μυλωνά.  Στη συνέχεια, σπούδασε σκηνογραφία στη Σχολή Θεάτρου Π. Κατσέλη, καθώς και Χαλκογραφία (Burin) στην Ecole Superieure des Beux Arts.  Τέλος, η Μαριάννα Ξενάκη έχει σπουδές στις Γραφικές Τέχνες και στη Λιθογραφία, στην Ecole Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι με καθηγητή τον G.Dayez.