Η σειρά «Προσωπογραφίες» των Εκδόσεων Πατάκη, σε συνεργασία με την πεζογράφο και ιστορικό Μαρία Σκιαδαρέση, σκοπεύει να γνωρίσει στα παιδιά, και όχι μόνο, με τρόπο μυθιστορηματικό, πρόσωπα που έστησαν τα θεμέλια ώστε να γίνει η Ελλάδα κράτος ανάμεσα στα υπόλοιπα του σύγχρονου κόσμου.

Οι άνθρωποι αυτοί, από τη φύση τους ιδιαίτεροι, βίωσαν στην πολυτάραχη ζωή τους στιγμές μεγαλείου και έξαρσης, όπως και στιγμές πόνου και απόγνωσης. Κάποιες απ’ αυτές επιλέχθηκαν εδώ σαν αφορμή για να γραφτεί, για τον καθένα χωριστά, μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, που θα γοητεύσει και θα συγκινήσει τον αναγνώστη. Το κυρίως λογοτεχνικό κείμενο διανθίζεται με γλωσσάρι και ιστορικές μαρτυρίες και συμπληρώνεται από τη βιογραφία ή την εργογραφία του προσώπου καθώς και από βασική βιβλιογραφία.

Μαρία Σκιαδαρέση

H Μαρία Σκιαδαρέση γεννήθηκε στην Aθήνα το 1956. Σπούδασε Iστορία και Aρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Aθηνών. Έχει γράψει µυθιστορήµατα, νουβέλες, διηγήµατα και βιβλία για παιδιά και εφήβους. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα έργα της Άτροπος ή Η ζωή και ο θάνατος της Βενετίας Δαπόντε (μυθιστόρημα, 1996), Και νεκρούς ανασταίνει, (νουβέλα, 1997), Κίτρινος χρόνος (νουβέλες, 1999), Χάλκινο γένος (μυθιστόρημα, 2013, 2021), Όσα δεν έζησαν (διηγήματα, 2018), καθώς και τα βιβλία για παιδιά: Ο θησαυρός του Ασπρογένη (1998), Τα χρόνια της φωτιάς – Κωνσταντίνος Κανάρης (2007, 2021, αναμορφωμένη έκδοση), Λίγο πριν το τέλος – Ρήγας Βελεστινλής (2007, 2021, αναμορφωμένη έκδοση), Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης (2009), Γιλάν, η πριγκίπισσα των φιδιών (2017), Σαν άνεμος – Λόρδος Μπάιρον (2021). Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.