Ο Ορφισμός είναι ο Ελληνικός τρόπος θέασης και αποτύπωσης της Συμπαντικής Αλήθειας και του ρόλου του ανθρώπου στην Δημιουργία. Η Ελληνική αυτή κοσμοαντίληψη είναι ενιαία στον Πυθαγόρα, τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τους Νεοπλατωνικούς και φτάνει ανόθευτη μέχρι την σημερινή Ελληνική ποίηση, μέσα από το έργο των μεγάλων σύγχρονων μυστών της, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης κι ο Άγγελος Σικελιανός.

Το εργαλείο τους ο Έλλην Λόγος, ο οποίος κρύβει Ερμητικά μυστηριακή γνώση μέσα σε λέξεις-κλειδιά, που κωδικοποιούν το μεγαλείο της Ελληνικής διανόησης. Στο βιβλίο αυτό, ανιχνεύοντας ποιήματα από έργα του Οδυσσέα Ελύτη (Προσανατολισμοί, Άξιον Εστί και Ήλιος ο Πρώτος), καταδεικνύεται η σύνδεση του νομπελίστα ποιητή μας με τον θεολόγο Ορφέα και δίνονται με τρόπο εύληπτο σημαντικές έννοιες του Ορφισμού.

Ο Ελύτης γίνεται ένας Ορφεοτελεστής. Κάθε στίχος του, κάθε λέξη αποτυπώνει το αποτέλεσμα μιας ενδοστροφής της ψυχής, που συμβαίνει όταν ανοίγει η εσωτερική της όραση, το όμμα της ψυχής, κι αυτή αναμιμνήσκεται αυτά τα οποία είχε δει στα αιθερικά πεδία πριν την ενσάρκωσή της. Μέσα από την μυστηριακή ποίηση ενός σύγχρονου Οδυσσέα ζωντανεύουν οι μνήμες των νοητών πεδίων, “την αφρούρητη νυχτιά πήρανε θύμησες”!

Μαρία Μαραγκού

Η Μαρία Μαραγκού (Αλκίππη) γεννήθηκε στον Κορυδαλλό Αττικής το 1960. Τελείωσε με άριστα τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1983 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και από το 1988, μετά την επιστροφή της από τον Καναδά, ασχολείται επαγγελματικά με τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Με τη μελέτη της φιλοσοφίας ασχολείται συστηματικά από το 1994, με ιδιαίτερη εστίαση στα θέματα της ελληνικής γλώσσας και των κωδίκων που κρύβει. Αποκορύφωμα της ενασχόλησής της ήταν η συγγραφή του έργου με τίτλο “Κρατύλος – Περί ονομάτων ορθότητος” (Ηλιοδρόμιο, 2015). Με τον Όμηρο ασχολείται συστηματικά από το 2008, εστιάζοντας στην ετυμολογική ανάλυση των λέξεων κυρίως της «Οδύσσειας».