Οι δύο εικαστικοί ασχολούνται με τις δυνατότητες του κενού, ως αφετηρία για τη δημιουργία μορφών και χειρονομιών, διερευνώντας επίσης την ένταση μεταξύ της αισθητικής της ποπ κουλτούρας και των βιομορφικών εικόνων.

Τα έργα της Μαρίας Λέτσιου σε χαρτί, κεραμικά και πίνακες, παραπέμπουν σε δημοφιλείς εικόνες που βρίσκονται σε κατάσταση μεταμόρφωσης. Κάπου ανάμεσα στο άμορφο και το στυλιζαρισμένο, το οργανικό και το γεωμετρικό, στις βιομορφικές μορφές και τις εικόνες της σύγχρονης κουλτούρας, το έργο της Λέτσιου παρουσιάζει έναν υβριδικό κόσμο που επικεντρώνεται σε θέματα της ζωής, όπως ο χρόνος, το παιχνίδι, η πνευματικότητα, ο φόβος και ο δυϊσμός μεταξύ ανθρώπων και φύσης.

Η Δέσποινα Πανταζή εστιάζει στο κενό ανάμεσα σε κηλίδες χρώματος, οι οποίες γίνονται αφετηρία έρευνας και δημιουργίας νέων μορφών. Οι άδειοι λευκοί χώροι στην επιφάνεια του έργου τέχνης είναι ο καταλύτης για τη μετατροπή τους σε φωτιζόμενες φιγούρες. Η ενέργεια του κενού χώρου όταν παύει να είναι κενός, συμβάλλει στη δημιουργία σχημάτων, γραμμών και μορφών, μετουσιωμένα από την καλλιτέχνιδα σε σχέδια, πίνακες ζωγραφικής και έργα μικτής τεχνικής. Επιπλέον, θερμοκήπια και διάφορες άλλες αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις και κατασκευές μια ανώνυμης αρχιτεκτονικής που συναντούμε κυρίως στη φύση, γίνονται πεδία αφήγησης ιστοριών, διαίσθησης και χειρονομίας, ανασύροντας μνήμες.

Η Μαρία Λέτσιου (Ph.D) είναι εικαστικός καλλιτέχνης, ερευνήτρια και παιδαγωγός. Έχει συμμετάσχει σε δύο μπιενάλε, luleå Art Biennial (LAB11), Σουηδία, 2011, και 9η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στην Ευρώπη, Ρώμη, Ιταλία, 1999. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει τα μαθήματα της καλλιτεχνικής αγωγής και διδακτικής των εικαστικών τεχνών στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Π.Α.Ε.) της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Δέσποινα Πανταζή γεννήθηκε στον Κορυδαλλό το 1966. Σπούδασε σε ανεξάρτητα εργαστήρια ζωγραφικής. Έχει πραγματοποιήσει επτά εκθέσεις στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έχει επίσης δείξει τη δουλειά της στην Ισπανία, την Κύπρο, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ και έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Από το 1994-2010 επιμελήθηκε την ετήσια έκθεση «Συνάντηση Εικαστικών Καλλιτεχνών – Μεσόγειος» υπό την αιγίδα του Δήμου Κορυδαλλού. Από το 2015 συνεργάζεται με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού, συντονίζοντας τα εικαστικά εργαστήρια και κάνοντας επιμέλειες σε εκθέσεις. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Lestiou_work on paper_76x56.5cm_2023