Η γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κτιστοπούλου με τίτλο

«Πολύφλοισβος». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 7.30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου 2013.

Πρόκειται για τη παρουσίαση μιας σειράς νέων έργων  που εστιάζουν στη μορφή και την αίσθηση των κυμάτων του αγριεμένου θαλάσσιου τοπίου. Οι θαλάσσιοι κυματισμοί στο ζωγραφικό κόσμο της Μαρίας Κτιστοπούλου, λειτουργούν ως μέσο επικέντρωσης στις πολλαπλές αισθητικές ιδιαιτερότητες της θαλασσογραφίας, καθώς και τις κοινωνικές αλλά και συναισθηματικές σημασίες που το ανήσυχο υδάτινο στοιχείο μπορεί να αποδώσει.

Απεικονίζοντας θυελλώδεις θάλασσες και παράκτια τοπία, η ζωγράφος  επικεντρώνεται στην κατάσταση της αναστάτωση και της συνεχούς δυναμικής αλλαγής που χαρακτηρίζει το τοπίο αλλά και τον άνθρωπο που το βιώνει. Οι χρωματικές συνθέσεις αφρισμένων κυμάτων και συννεφιασμένων ουρανών, χρησιμοποιούνται ως αντανακλάσεις όχι μόνο του φυσικού φωτός που κρύβει το πέρασμα μιας καταιγίδας αλλά και ως αντανακλάσεις συναισθηματικών ερεθισμάτων της θαλασσογράφου ικανά να διεγείρουν τον εσωτερικό κόσμο του άμεσου θεατή.

Η Μαρία Κτιστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητές τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, Μαρτίνο Γαβαθά και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Τιμήθηκε με τρεις κρατικές υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. Αποφοίτησε με άριστα το 1990. Επίσης, σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Α.Τ.Ι.)

Έργα της περιλαμβάνονται στις εξής συλλογές: Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα – Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, Κηφισιά – Μουσείο Βορρέ, Παιανία – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώρινας – Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade), Βαρειά Μυτιλήνης – Δημοτική Πινακοθήκη Ερμούπολης Σύρου – Πινακοθήκη Κομοτηνής – Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι – Συλλογή Βλάσση Φρυσίρα  και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διοργάνωσε δεκατέσσερις (14)  ατομικές εκθέσεις. Έλαβε μέρος σε περισσότερες από εκατόνπενήντα (150) ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς μπιενάλε. To 2007 κυκλοφόρησε βιβλίο – ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ σχετικά με το έργο της από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ.

Παράλληλα με τη ζωγραφική, εργάστηκε ως creative art director στο διεθνές διαφημιστικό δίκτυο Lowe Alector (1988-1999). Διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο για καταχώρηση της διαφημιστικής καμπάνιας για τη SOYA, στο τέταρτο φεστιβάλ ελληνικής διαφήμισης στην Αθήνα.

Δίδαξε Ελεύθερο Σχέδιο και Χρώμα στη σχολή ΑΚΤΟ Αrt & Design (1988-1994). Ασχολήθηκε με την προετοιμασία υποψηφίων για τις ανώτατες σχολές καλώνΤεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήρι προετοιμασίας του Αδριανού Σωτήρη (2000-2006).

Συμμετείχε στην έκθεση ART EN CAPITAL salon des independants στο GRAND PALAIS Παρισι. Πραγματοποίησε την πρώτη της ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ Έκθεση στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ στην Σύρο τον Ιούλιο του 2011.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2013 Γκαλερι Σκουφά,Αθήνα.
2011 ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΑ,Πινακοθήκη Κυκλάδων,Σύρος (Αναδρομική)
2010 Gallery ETIENNE DE CAUSANS, Παρισι
201 Galerie F, Καρδίτσα.
2009 Αίθουσα Τέχνης Metamorfosis, Θεσσαλονίκη.
2007 Όψεις και Ώρες της Φύσης. Αίθουσα Σκουφά, Αθήνα.
2004 Πορτρέτα Πλοίων. Adam Gallery, Αθήνα.
2003 Αίθουσα Τέχνης Metamorfosis, Θεσσαλονίκη.
2002 Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα / Επιμ. Αθηνά Σχινά.
2001 Adam Galleries, Αθήνα.
2000 Παράπλευρα και Εξαιρετέα. Αίθουσα Τέχνης Metamorfosis, Θεσσαλονίκη.
1999 Parafernalia. Αίθουσα Τέχνης Κρεωνίδης, Αθήνα.
1997 Κρύπτες. Αίθουσα Τέχνης Τρίγωνο, Κηφισιά.
1995 Κατοικίες του Βλέμματος. Αίθουσα Τέχνης Μαρία Παπαδοπούλου, Αθήνα.