Η Μαρία Φιλοπούλου παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής «Το ένστικτο του νερού», στην Belgravia Gallery στο κέντρο του Λονδίνου από τις 15 Απριλίου 2013. 

Τα νέα έργα της είναι γεμάτα ευδαιμονία. Λουόμενοι βουτούν σε θάλασσες και σε βάθρες από καταρράκτες, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή. Για πρώτη φορά η ζωγράφος παρουσιάζει γυμνά μεγάλων διαστάσεων, εστιάζοντας στην ανθρώπινη φιγούρα ως κεντρικό στοιχείο. Ηλιοβασιλέματα από την Ύδρα, υποθαλάσσιες σπηλιές στη Μήλο, παραλίες στη Σέριφο συνθέτουν την αγαπημένη της «γεωγραφία».

Όψεις της Ελλάδας που διατηρούν ακέραιη τη διαχρονική της γοητεία: η ομορφιά του τοπίου, η ηδύτητα του καλοκαιριού, η δύναμη που έχει το νερό να χαλαρώνει το κορμί από όλες τις έγνοιες. Εικόνες έντονες, βιωματικές, που παραμένουν στο «οπλοστάσιο» του μυαλού μας για τις δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που τώρα διανύουμε. Το αιώνιο ελληνικό θέρος ποτέ δεν χάνει την δύναμή του.

Οι πίνακες της Φιλοπούλου – που πραγματοποίησε το 2009 αναδρομική έκθεση (με έργα των 20 τελευταίων χρόνων 1989-2009) και το 2011 την πιο πρόσφατη ατομική της στη γκαλερί Ζουμπουλάκη –επιβεβαιώνουν την αλήθεια ενός ιαπωνικού ρητού: είμαστε ένα τοπίο καμωμένο από όλα τα τοπία που έχουμε δει.

«Είναι σκηνές παραδείσου. Η ευεξία, η χαλάρωση, η ελευθερία, η ένωση με τη φύση, ο ερωτισμός που νιώθουν μέσα στο νερό προηγείται ή έπεται μιας δύσκολης εμπειρίας. Νομίζω ότι όλη η ύπαρξη είναι η λεπτή ισορροπία της επίγνωσης ότι οι ευτυχισμένες στιγμές είναι πολύτιμες και πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις εκτιμάμε. Ζωγραφίζω τα σύνορα της ευτυχίας, απομονωμένης από το πριν και το μετά. Δεν υπάρχει χρόνος, μόνο τόπος. Αγαπώ τη ζωή και προσπαθώ να έχω συναίσθηση κάθε μέρας που περνά.»

Μ.Φ.

Μαρία Φιλοπούλου

Η Μαρία Φιλοπούλου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα.

Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι, στην École Nationale Supérieur des Beaux -Arts με δάσκαλο τον Λεονάρντο Κρεμονίνι κατά την περίοδο 1984-88. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, κατά την περίοδο 1988-89 (λιθογραφία με δάσκαλο τον Αμπραχάμ Χαντάντ).

Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στη Βουλή των Ελλήνων και σε ιδιωτικά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έχει κάνει 17 ατομικές εκθέσεις, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ομαδικές στην Ελλάδα, στη Ρώμη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Βέλγιο, στην Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο, στο Πεκίνο, στη Μελβούρνη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Φλόριντα και στη Νέα Υόρκη.