Η γκαλερί ArtShot – Sophia Gaitani την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στο στενό της Λεμπέση κάτω από την Ακρόπολη, εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Φιλιππακοπούλου «Πεδία | Fields».

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη αναφέρει:

«Τόποι άγνωστοι αλλά οικείοι με άηχα τοπία να ξεπροβάλλουν μέσα σε μια απόλυτα σιγηλή ατμόσφαιρα, ενίοτε και παγερή αποτελούν την πρόσφατη των τριών τελευταίων ετών, 2020-2022, ζωγραφική ενότητα «Πεδία / Fields» της Μαρίας Φιλιππακοπούλου. Οι τόποι της έχουν ταυτότητα και όνομα αλλά είναι τοπία της μνήμης και της φαντασίας με φωτορεαλιστικές αναφορές xωρίς προκαθορισμένες τοπιογραφικές μεταφορές. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των “πεδίων” της προκύπτουν από βιωμένα τοπία του Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στις Σποράδες, του Λιβυκού, του Ιονίου, της Αρκαδίας με αναγνωρίσιμα σημεία αναφοράς το πέλαγος, τις παραλίες, τους βάτους, τα γόνιμα και τα άγονα χωράφια και το τοπογραφικό ανάγλυφο. Παράλληλα, αστικοί χώροι παρουσιάζονται όπως είναι καταγεγραμμένοι στο μνημονικό της και μεταφέρονται στον καμβά σύμφωνα με τις προσωπικές της ιδεαλιστικές αποτυπώσεις».

Επίσης η καλλιτέχνις Μαρία Φιλιππακοπούλου σημειώνει: «Τα φυσικά και τα αστικά τοπία αποτελούν έμπνευση και αφετηρία για το έργο μου. Οι ανοιχτοί χώροι με συγκινούν γι αυτό τους ζωγραφίζω, χώροι όπου μπορεί κανείς να αναπνεύσει χωρίς να ασφυκτιά, εκεί μέσα συχνά τοποθετώ τις ανθρώπινες φιγούρες ή τα ζώα σαν μάρτυρες των ιστοριών μέσα στον χρόνο. Όμως επίσης συχνά ζωγραφίζω μόνο τους χώρους, χωρίς κάποια φιγούρα, τα χωράφια, οι θάλασσες και οι δρόμοι γίνονται οι πρωταγωνιστές στις εικόνες μου».

Μαρία Φιλιππακοπούλου

Η Μαρία Φιλιππακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Τ. Πατρασκίδη και Α. Χριστάκη και φωτογραφία με τον Μ. Μπαμπούση. Επίσης σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Goldsmiths College, University of London (MA in Theatre Arts/ Performance). Είναι πτυχιούχος της Γερμανική Φιλολογίας Αθήνας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα της ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ατομικές εκθέσεις:
2022 Πεδία / Fields, Artshot Sophia Gaitani, Αθήνα.
2019 Long Days, Γκαλερί Κουρντ, Αθήνα.
2016 Still Time, Γκαλερί Κουρντ, Αθήνα.
2010 Σημεία Φυγής – Fleeting Perspectives, Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Πεδίο Field 80×100 2022