Η ιστορία της άρπας χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού είναι όργανο γνωστό ακόμη και στους αρχαίους Αιγύπτιους… Οι παλαιότερες απεικονίσεις της τεκμηριώνονται γύρω στο 2700 π.Χ., ενώ αναφέρεται πολλές φορές στη Βίβλο. Βασιλικό όργανο για κάποιους, αγγελικό για άλλους. 

Σε κάθε περίπτωση, για την Μαρί-Πιερ Λανγκλαμέ (Marie-Pierre Langlamet) αυτό ήταν το όργανο που θα διαμόρφωνε τη μοίρα της. Η ίδια έχει πει ότι «ήταν σημαντικό για μένα να παίζω όλες τις φωνές και να μπορούσα να παίζω μόνη μου {…} Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια όργανα… Ήταν πραγματικά το μουσικό όργανο των ονείρων μου». 

Το βέβαιο είναι πως η πρώτη αρπίστρια της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου από το 1993, διορισμένη υπό τον Claudio Abbado, δημιούργησε τον δικό της ξεχωριστό, καθαρό, κρυστάλλινο ήχο, αποσπώντας πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το περίφημο βραβείο Cinodel Duca από την Ακαδημία Καλών Τεχνών το 2003. 

Η διακεκριμένη σολίστ, η οποία έχει εμφανιστεί με μερικούς από τους κορυφαίους μαέστρους και ορχήστρες του κόσμου, θα συμπράξει με την «The Underground Youth Orchestra» υπό την διεύθυνση του Mirian Khukhunaishvili και σολίστ στο φλάουτο τον Στάθη Καραπάνο, την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με το έργο του Laurent Petitgirard «Dilemme» για άρπα, φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων -σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Η συνέχεια δίνεται με τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής εργογραφίας, το Κοντσέρτο για φλάουτο, άρπα και ορχήστρα σε Ντο Μείζονα του W. A. Mozart και την «Ιταλική» Συμφωνία Αρ. 4 σε Λα Μείζονα Op.90 του Felix Mendelssohn.

Συντελεστές

Marie-Pierre Langlamet, άρπα
Στάθης Καραπάνος, φλάουτο

The Underground Youth Orchestra

Μουσική Διεύθυνση: Mirian Khukhunaishvili

The Underground Youth Orchestra

Πρόγραμμα

Laurent Petitgirard, Dilemme (πρώτη πανελλήνια εκτέλεση) για άρπα, φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων

W. A. Mozart, Κοντσέρτο για φλάουτο, άρπα και ορχήστρα σε Ντο Μείζονα Κ. 299/297

I. Allegro
II. Andantino
III. Rondeau- Allegro

Felix Mendelssohn, Συμφωνία Αρ. 4 σε Λα Μείζονα Op.90 «Ιταλική»

I. Allegro vivace
II. Andante con moto
III. Con moto moderato
IV. Saltarello. Presto

Η Marie-Pierre Langlamet, στο πλαίσιο της εμφάνισή της στην Αθήνα, θα δώσει ένα masterclass στις 10 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022-2023