Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την τετράπρακτη όπερα του Παύλου Καρρέρ, «Μαραθών – Σαλαμίς» η οποία ολοκληρώθηκε το 1886 με σκοπό

να εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας (1888), παρέμεινε όμως άπαιχτη επί 115 χρόνια. Πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια μόλις το 2003. Βασίζεται σε ιταλικό ποιητικό κείμενο του Μέμνονα Μαρτζώκη. Η υπόθεση διαδραματίζεται πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.).

Η όπερα «Μαραθών – Σαλαμίς» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια στις 29, 30, 31 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου 2010.

Στον απόηχο της νίκης των Ελλήνων επί των Περσών στον Μαραθώνα, η Φεντίμα από την Περσία ερωτεύτηκε τον Αλέξανδρο, έναν Μακεδόνα στρατιώτη. Τον ακολούθησε ως την Ελλάδα, αλλά εκείνος την εγκατέλειψε.

Την ώρα που τον αναζητά στην Αθήνα μαζί με το παιδί, καρπό του έρωτά τους, ο Αλέξανδρος αναγγέλλει στους Αθηναίους πως ο Ξέρξης προτείνει ειρήνη. Ο Θεμιστοκλής του λέει ότι οι Έλληνες προτιμούν το θάνατο παρά τη σκλαβιά. Η Μυρτώ, κόρη του Θεμιστοκλή, ερωτεύεται αμέσως τον Αλέξανδρο. Έτσι, η Φεντίμα απελπίζεται, όμως ο Θεμιστοκλής την περιθάλπει.

Πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Φεντίμα προσχωρεί στο περσικό στρατόπεδο και πείθει τον Ξέρξη πως οι Έλληνες έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Λίγο μετά ο Αλέξανδρος επιτίθεται στη Φεντίμα με ένα στιλέτο, αποκαλώντας την «οχιά που δάγκασε τα στήθη που την έθρεψαν».

Αργοπεθαίνοντας, εκείνη του λέει ότι δεν πρόδωσε τον Θεμιστοκλή: Ο ίδιος ο στρατηγός την έστειλε στον Ξέρξη για να τον παραπλανήσει. Τότε ο Μακεδόνας βυθίζει το στιλέτο στη δική του καρδιά…

Οι Έλληνες θριαμβεύουν. Ο Θεμιστοκλής, μαζί με τη Μυρτώ και το παιδί της Φεντίμας, βλέπουν το νεκρό Αλέξανδρο και τη νεαρή Περσίδα ετοιμοθάνατη. Η Φεντίμα λέει πως ξεψυχά ευτυχισμένη πλάι στον αγαπημένο της και πως το παιδί της βρήκε επιτέλους πατέρες, αφού η Ελλάδα έχει νικήσει.

Μουσική διεύθυνση Βύρων Φιδετζής
Σκηνοθεσία Ισίδωρος Σιδέρης
Σκηνικά – Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ
Χορογραφία Κυριάκος Κοσμίδης
Φωτισμοί Κώστας Μπλουγουράς

Ορχήστρα Χορωδία και Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Διεύθυνση χορωδίας Νίκος Βασιλείου

Διανομή

Φεντίμα  Τσέλια Κοστέα (29, 31 Οκτ.), Σοφία Κυανίδου (30 Οκτ., 2 Νοε.)

Θεμιστοκλής  Τάσης Χριστογιαννόπουλος (29, 31 Οκτ.), Κύρος Πατσαλίδης (30 Οκτ., 2 Νοε.)

Αλέξανδρος  Γιάννης Χριστόπουλος (29, 31 Οκτ.), Αντώνης Κορωναίος ((30 Οκτ., 2 Νοε.)

Μυρτώ Μαρισία Παπαλεξίου (29, 30, 31 Οκτ., 2 Νοε.)

Ποιητής  Μαργαρίτα Βαρλάμου

Αρχιερέας  Τάσος Αποστόλου

Ξέρξης  Δημήτρης Κασιούμης

Πυθία  Άρτεμις Μπόγρη (29, 31 Οκτ.), Ρόζα Πουλημένου (30 Οκτ., 2 Νοε.)

Διαλέξεις πριν την πρεμιέρα «Με έναν καφέ στο Φουαγέ»

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου και ώρα 5:00 το απόγευμα, στο ανανεωμένο αισθητικά Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, η πιανίστα Μαρία Νεοφυτίδου, ο σκηνοθέτης Ισίδωρος Σιδέρης, ο μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος και ο υπεύθυνος του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων  Νίκος Ξανθούλης αναλύουν, συζητούν και προσκαλούν το κοινό να μάθει τα μυστικά  της όπερας Μαραθών-Σαλαμίς.