Η ταινία ξεκινά με ένα μοντάζ εικόνων του Μανχάταν και άλλων περιοχών της Νέας Υόρκης, συνοδευόμενες από το Rhapsody in Blue του Τζορτζ Γκέρσουιν, με τον Άιζακ Ντέιβις να αφηγείται το προσχέδιο μιας εισαγωγής ενός βιβλίου με θέμα κάποιον που αγαπά την πόλη. Ο Άιζακ είναι ένας δύο φορές διαζευγμένος, 42χρονος τηλεοπτικός συγγραφέας κωμωδιών που εγκαταλείπει τη βαρετή δουλειά του. Τα έχει με την Τρέισι, μια 17χρονη που φοιτά στο Dalton School. Ο καλύτερός του φίλος, ο καθηγητής κολεγίου Γιέλ Πόλακ, παντρεμένος με την Έμιλι, έχει σχέση με τη Μαίρη Γουίλκι. Εμφανίζεται επίσης ο πρώην σύζυγος και πρώην δάσκαλος της Μαίρη, ο Τζερεμάια, και η πρώην σύζυγος του Άιζακ, η Τζιλ, που γράφει ένα βιογραφικό βιβλίο για τον γάμο τους. Η Τζιλ, η οποία πριν από τον γάμο τους είπε στον Άιζακ ότι είναι αμφιφυλόφιλη, έκτοτε ζει με τη λεσβία σύντροφό της, την Κόνι.

Όταν ο Άιζακ γνωρίζει τη Μαίρη, ο πολιτιστικός σνομπισμός της τον προσβάλλει. Ο Άιζακ την ξανασυναντά σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και τη συνοδεύει στο σπίτι της. Συνομιλούν μέχρι την ανατολή του ηλίου σε μια σεκάνς που καταλήγει σε μια λήψη της γέφυρας Κουίνσμπορο. Παρά την αυξανόμενη έλξη για τη Μαίρη, ο Άιζακ συνεχίζει τη σχέση του με την Τρέισι, αλλά τονίζει ότι η σχέση τους δεν μπορεί να είναι σοβαρή και την ενθαρρύνει να πάει στο Λονδίνο για να σπουδάσει υποκριτική.

Αφού ο Γέιλ χωρίζει με τη Μαίρη, προτείνει στον Άιζακ να της ζητήσει να βγουν. Ο Άιζακ το κάνει, έχοντας πάντα την αίσθηση ότι η Τρέισι ήταν πολύ μικρή για εκείνον. Ο Άιζακ χωρίζει με την Τρέισι, η οποία απελπίζεται, και σύντομα η Μαίρη μετακομίζει ουσιαστικά στο διαμέρισμά του. Η Έμιλι είναι περίεργη να δει τη νέα κοπέλα του Άιζακ. Τα δύο ζευγάρια απολαμβάνουν μια μέρα έξω περπατώντας στον δρόμο ο Άιζακ εντοπίζει το νέο βιβλίο της Τζιλ. Η Έμιλι συνεχίζει να διαβάζει αποσπάσματα του βιβλίου φωναχτά, μεταξύ των οποίων και ένα απόσμασμα σχετικά με ένα τρίο που έκανε ο Άιζακ με την Τζιλ και μια άλλη γυναίκα και μια απόπειρα του Άιζακ να πατήσει την Κόνι με το αυτοκίνητο, προς μεγάλη διασκέδαση της Μαίρης και του Γέιλ.Ταπεινωμένος δημόσια, ο Άιζακ ζητά τον λόγο από την Τζιλ, η οποία απαντά αδιάφορα και αναφέρει μια συμφωνία που έχει κλείσει για τα κινηματογραφικά δικαιώματα του βιβλίου. Επιστρέφοντας σπίτι, ο Άιζακ μαθαίνει από τη Μαίρη ότι επιστρέφει στον Γέιλ και θέλει να χωρίσουν. Ο Ισαάκ, έξαλλος, ζητά τον λόγο από τον Γέιλ στο κολέγιο όπου διδάσκει και ο Γέιλ υποστηρίζει ότι αυτός βρήκε πρώτα τη Μαίρη. Ο Άιζακ συζητά τις εξωσυζυγικές σχέσεις του Γέιλ με την Έμιλι και μαθαίνει ότι ο Γέιλ της έχει πει ότι ο Άιζακ τού σύστησε τη Μαίρη.

Ο Άιζακ ξαπλώνει στον καναπέ του, γράφοντας σε κασετόφωνο τα πράγματα που κάνουν τη «ζωή να αξίζει να τη ζεις». Όταν πιάνει τον εαυτό του να λέει “το πρόσωπο της Τρέισι”, αφήνει το μικρόφωνο. Μην μπορώντας να την βρει στο τηλέφωνο, ξεκινάει να πάει στην Τρέισι με τα πόδια. Φτάνει στην πολυκατοικία των δικών της την ώρα που εκείνη φεύγει για Λονδίνο. Της ζητά να μην πάει, αλλά εκείνη απαντά ότι τα σχέδια έχουν ήδη γίνει και τον καθησυχάζει ότι «δεν διαφθείρονται όλοι» λέγοντας «πρέπει να έχεις λίγη πίστη στους ανθρώπους». Εκείνος της χαρίζει ένα χαμόγελο με ένα τελευταίο βλέμμα στην κάμερα και, στη συνέχεια, παρακολουθεί τις τελευταίες λήψεις του ορίζοντα, ενώ ακούγεται ξανά το Rhapsody in Blue. Μια οργανική διασκευή του “Embraceable You” παίζει πάνω στους τίτλους τέλους.

Ταυτότητα ταινίας
Μανχάταν / Manhattan

  • Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν
  • Σενάριο: Γούντι Αλεν, Μάρσαλ Μπρίκμαν
  • Φωτογραφία: Γκόρντον Γουίλις
  • Μοντάζ: Σούζαν Ι. Μορς
  • Πρωταγωνιστούν: Γούντι Αλεν, Ντάιαν Κίτον, Μάικλ Μέρφι, Μάριελ Χέμινγουεϊ, Μέριλ Στριπ
  • Διάρκεια: 96 λεπτά
  • Χώρα παραγωγής: Η.Π.Α.
  • Έτος παραγωγής: 1979