H Inner Ear και ο Εξώστης σας προσκαλούν στην live παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς

του Μανώλη Αγγελάκη, «Τι Κάνουν Οι Σκιές Τη Νύχτα;», την Κυριακή 15 Μαΐου, στο ΤΩΡΑ Κ44. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε συλλεκτική έκδοση βινυλίου που περιέχει και το περιεχόμενο του album σε cd. Tο πορτρέτο του Μανώλη Αγγελάκη στο εξώφυλλο έχει ζωγραφίσει ο dB.

«Τι κάνουν οι Σκιές τη Νύχτα;» – λίγα λόγια για το άλμπουμ

Υπάρχει σύγχρονο ελληνικό blues που να στέκεται αντάξια δίπλα σε δημοτικά και ρεμπέτικα; Το τρίτο album του Μανώλη Αγγελάκη, «Τι Κάνουν Οι Σκιές Τη Νύχτα;», είναι η θετική απάντηση που έρχεται να εκπροσωπήσει μια σπάνια, για τις μέρες μας, μουσική άποψη κλείνοντας το μάτι στον Tom Waits και το Μιχάλη Σουγιούλ. Μετά τις «Δύσκολες Μέρες» και τη «Σταματίνα», ο Μανώλης Αγγελάκης επιστρέφει με το πιο σκοτεινό και μοναχικό album του, για να εξερευνήσει με ευαισθησία και απλότητα την παραμεθόριο πλευρά της ζωής. 

Το «Τι Κάνουν Οι Σκιές Τη Νύχτα;» μοιάζει με τον άγνωστο φίλο στην άκρη του μπαρ που είναι πάντα διαθέσιμος να πιει το τελευταίο ποτό της νύχτας μαζί σου, λίγο πριν χαράξει η επόμενη μέρα. Τα μουσικά τοπία του Αγγελάκη είναι θολά, απροσδιόριστα και έρημα και οι ιστορίες του πικρές δαγκωματιές καθημερινών βασάνων, με αυθεντική blues θεματολογία: έρωτας, φτώχια, μοναξιά, μετανάστευση, φυλακή, θάνατος. 

«Ο Αντώνης ζούσε μια ζωή στρωμένη/είχε σπίτι αμάξι και δουλειά/τώρα έχει ένα χαρτόκουτο στο Ρέντη/κι αν δεν με πιστεύεις…ρώτα στο δρόμο τα σκυλιά…» Οι στίχοι του Χρήστου Κανελλόπουλου, του Δημήτρη Μπόρση αλλά και του ίδιου του Αγγελάκη κατεβαίνουν τις πιο σκοτεινές σκάλες και οδηγούν σε έρημα υπόγεια, εκεί που οι σκιές στοιχειώνουν και το άγνωστο συναντιέται με το οικείο.

«Στου Άδη την ξερολιθιά/στης λησμονιάς τη βρύση/μου ‘κανε ο Χάρος μια λαδιά/και σ’ έχω λησμονήσει» Ταυτόχρονα όμως, σε ένα άλλο επίπεδο μικρές εκρήξεις φωτός ερωτοτροπούν με το μαύρο φόντο: ένα γεράνι στον κήπο, ένας βράχος που δεν κυλάει αλλά ονειρεύεται, ένας ταξιδιώτης που δεν φοβάται τίποτα. «Μη δακρύζεις σώπασε, άκουσε κι εμένα/σκούπισε τα μάτια σου τα σοκολατιά/τίποτα δε χάσαμε, ήτανε κλεμμένα»   Ο ίδιος έχει συνθέσει, παίξει και ηχογραφήσει ολόκληρο το album, ακολουθώντας μια περισσότερο low fi αισθητική σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του. Το αποτέλεσμα είναι πρωτότυπο και ιδιαίτερα προσωπικό.

www.myspace.com/manolisaggelakis

Βιογραφικό – Μανώλης Αγγελάκης

Ο Μανώλης Αγγελάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα σε ηλικία 15 χρονών. Σπούδασε ηχοληψία στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 80 και από τότε δουλεύει σαν μηχανικός ήχου, παραγωγός και μουσικός.

«Μουσικός του δρόμου» από πολύ νωρίς, o Μανώλης Αγγελάκης αφέθηκε να παρασυρθεί από τους θλιμμένους ήχους των blues πραγματοποιώντας ζωντανές εμφανίσεις σε αρκετά κλαμπ και με τη συνοδεία διαφόρων σχημάτων. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος των Illegal Operation, κρατώντας πρώτη φωνή και κιθάρα.

Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, «Σταματίνα», κυκλοφόρησε το 2000 από τη Hitch-Hyke. Τον Μάιο του 2006, μαζί με τα Θηρία κυκλοφορούν στο Σείριο, τις «Δύσκολες Μέρες», μουσικές και τραγούδια με έντονη θεατρική αφετηρία και με αναφορές στον Tom Waits, την επτανησιακή μπαλάντα και το post-rock. Το 2011 κυκλοφορεί το album “Τι Κάνουν Οι Σκιές Τη Νύχτα;» από το label Εξώστης της Inner Ear.